Tusenårsriket

av (forfatter) og Halvor Kristiansen (oversetter).

Vigmostad Bjørke 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (12 terningkast.)

30 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Jakob Sæthres eksemplar av Tusenårsriket

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

roman

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Første bok i ny, spenstig vikingsaga! Et storslått, frodig og testosteronspekket leseeventyr som har tatt Danmark med storm. Året er 937 og Britannia herjes igjen av de danske vikingenes plyndringstokt. Ulv, en temperamentsfull ung mann fra Cumbria, blir tatt som trell og fastlenket til en åre på skipet Havormen. Der blir han kjent med kjempen Ymer, som prøver å få skikk på Ulv og øke hans sjanser til å overleve om bord. Ulv nekter imidlertid å akseptere livet som trell, noe som nesten koster ham hodet. For danskene har den leie uvane å gå rett fra ord til sverdhugg ... Gjennom hovedpersonen Ulv Palnatoke fortelles den tusenårige, dramatiske historien om de tre legendariske kongene Gorm den Mektige, Knut Gormsson og Harald Gormsson, i dag kjent som Gorm den Gamle, Knud Dana-Ast og Harald Blåtann.
For alle som elsker Jan Guillou, Bernard Cornwell og Ken Follet - og TV-serien Vikings!

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788241953088

EAN 9788241953088

Serie Tusenårsriket (1)

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid Vikingtiden

Omtalt sted Danmark Storbritannia

Språk Bokmål

Sider 563

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 7 4 0 0 0

Bokomtaler

En bok jeg var mest nysgjerrig på i fjorhøst. Noe som er litt merkelig. Det er ikke en sjanger jeg vanligvis leser. Har ikke lest vikingromaner siden barneskolen, tror jeg.

Det er heller ikke den enkleste boka å beskrive. Den er på over fem hundre sider, er første bok i en serie og består av et stort persongalleri. Så det er umulig å dekke hele handlingen med tanke på at boka består av mye reising, maktkamp og ære.

Gode karer
Det er en slags oppvekstroman om Ulv som er skipstrell på Havormen. Han blir plassert sammen med Yme. En fåmælt og kanskje litt underlig type. De har ikke mye til felles, men går stort sett overens. Ulv er en storkjeftet ung herremann som ikke vil leve resten av livet som trell. Han er en kriger og han vil gjerne bevise det. Men hvordan kan han bevise det? Han er jo så ung. Han har også et talent når det gjelder bueskyting. Han har et talent ingen har sett maken til, og er god på å treffe ting på lang avstand. Vil han klare å oppnå den æren han ønsker, og vise hvor skapet skal stå?

Har ikke tenkt å beskrive så mye om den historiske biten. Det gjør boka mye bedre på en oversiktelig måte, så har ikke tenkt å ødelegge det, men heller fokusere på andre deler av Tusenårsriket.

Troverdig og lettlest vikingbok
Boka er muligens stor, men la deg ikke skremme av den grunn. De fleste kapitlene er svært korte, og handlingen er stort sett i bevegelighet. Handlingen er også veldig lett å følge med på, selv om man ikke har lest mange historiske romaner før. Ofte ble jeg sittende og lese lenger enn det jeg først hadde tenkt, for det er stadig noe som skjer, og man blir fort dratt inn i det hele. Synes Gulløv gir et ekte syn på vikingene. Brutaliteten, plyndringen, griskheten og det vulgære. Likte godt at Ulv var opptatt av sitt eget hjemsted, og vite hvor han kommer fra, og hedre det hele med å gjøre sitt beste.

Det eneste problemet jeg hadde med boka var fortellerstemmen til Ulv. I begynnelsen av boka er han fjorten somre og vi følger hans oppvekst, men han både oppfører seg og høres mye eldre ut enn sine fjorten år. Han virker mer som en godt voksen person, så det oppstår en liten kontrast. Det er vanskelig å forestille seg en ung gutt, og istedet forestiller man seg en mann i tretti-førti årene. Noe som blir litt komisk.

Man må også regne med noen metoo hendelser. Forsvarer ikke disse mennene på noen måte, men dette var jo en helt annen tid og vikingene forsynte seg ofte med det de ville ha. De viste ingen nåde, som denne boka gir et godt eksempel på. Det var livsviktig å ta vare på egen ære og familiens ære. Vise hvem som er sjef.

Som sagt en god vikingbok med mye brutalitet og mange vittigheter på lur, og håper de andre bøkene også blir oversatt til norsk, for jeg er fryktelig dårlig til å lese dansk.

På baksideteksten står det at kompisen til Ulv heter Ymer, men i innholdet blir han kalt Yme, så satser på at Yme er det riktige navnet?

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusenårsriket er bok nr 1 i denne serien som har blitt oversatt til norsk. I Danmark er det gitt ut fire bøker.
Denne boka handler om vold, sverdkamper, politisk makt mellom konger og jarler og om land og rikdom, våpenbrødre, famile og det er også litt humor iblant .Som alle vikingromaner beskriver den at familiens ære var veldig viktig i vikingen tiden.

Boka er bra skervet men kommer ikke med noe nytt blant dei historiske romanene som har blitt skrevet tidligere. Historien er veldig god og forfattteren har brukt de de gamle versjonene av by og steds-navn der det har vært mulig, noe som gjør at de blir mere virkelig. Denne boka anbefales til alle som har lest Krigens Læregutt av Jan Ove Ekberg og Jomsvikig Av Bull-Hansen og andre Historiske romaner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er en liste over historiske romaner


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "En konges ætt" av Tonny Gulløv
  • "Havets herskere - vikingene i krig og fred" av Kim Hjardar
  • "Vinterens ild" av Giles Kristian
  • "1800-tallets kvinner - på vei til stemmerett" av Elisabeth Aasen
  • "Farfars skrin - en oppvekst i skyggen av NS" av Tone B. Bergflødt
  • "Knut Gribb - dødsguden fra Amazonas" av Tor Edvin Dahl
  • "Rivertonvinnernes beste krimnoveller" av Chris Tvedt
  • "Dronning Ingerids land" av Mona Renate Ringvej
  • "Under samme sol - roman" av Gry Strømme
  • "Stille natt - historiene bak julesongane våre" av Oddgeir Bruaset
  • "Fru Muus' klage - ekteskapsskandalen som rystet det norske Amerika" av Bodil Stenseth
  • "Odins ulver" av Giles Kristian
Alle bokanbefalinger for dette verket