Krigshistorien TM

Toralv Fanebust og sannheten

av (forfatter).

Pax 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.19 (16 terningkast.)

45 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Jakob Sæthres eksemplar av Krigshistorien TM - Toralv Fanebust og sannheten

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Historie

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boka skriver forfatteren om sin farfar Toralv Fanebust, som var en av Norges sterkeste kritikere av landssvikoppgjøret. Forfatteren arvet farfarens private arkiv, og med dette som utgangspunkt stiller han her spørsmål rundt det han kaller den norske myten om andre verdenskrig. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Krigshistorien(tm) er forfatterens betegnelse på den norske myten om andre verdenskrig. Myten forteller om en fredselskende, liten nasjon og et brutalt og massivt overfall, om et tappert folk som holdt stand og heroisk kjempet imot gjennom fem lange år, og om en liten flokk nazister, svikere og profitører som fikk sin velfortjente straff da krigen var vunnet. Den handler om godt og ondt, om hvitt og svart. Frode Fanebusts interesse for andre verdenskrig våkner da han arver sin farfars omfattende private arkiv, og begynner å grave i dette. Redaktør Toralv Fanebust var antinazisten og sannhetssøkeren som måtte i fengsel for å ha kommet på kant med de nye makthaverne etter frigjøringen i 1945. Med farfarens historie som inngang går Frode Fanebust løs på det vi trodde vi visste om krigen og rettsoppgjøret. Han forteller om hvordan makt blir rett, og om gråtonene og nyansene som har blitt glemt. Ikke minst nøster han opp den oppsiktsvekkende historien bak opprullingen av hjemmefrontens organisasjon XU, i det som Gestapo-sjef Siegfried Fehmer beskrev som sin mest vellykkede aksjon i Norge. Toralv Fanebust påviste hykleri og nazismitte blant maktens menn, men ble dømt og kneblet. Med Krigshistorien(tm) tar hans sønnesønn Frode Fanebust stafettpinnen videre.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788253032405

EAN 9788253032405

Omtalt sted Norge

Omtalt person Toralv Fanebust

Språk Bokmål

Sider 368

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 8 1 1 0 0

Bokomtaler

En viktig bok for den som ønsker å forstå og få mer faktabasert informasjon om krigen og påfølgende oppgjør, selv om den kommer for sent. Men, de som forsøkte tidligere ble vel kneblet.
Seierherrene dikterer historien og rettferdigheten.
Anbefales!

Og, problemstillingen er stadig aktuell, historie skrives fortsatt fortløpende. Nylig (2019) ble en mann dømt i Høyesterett for samme forhold som makta (Byrådet) i Oslo ser ut til å gå fri for. Verdens fiendebilde dikteres fra USA, en virkelighetsbeskrivelse som forplikter Norge. Selv ikke under Vietnamkrigen tok Norge til motmæle i særlig grad, slik Sverige gjorde ved Palme.
Greit å ha noe skepsis med seg når nyheter publiseres...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Temaet for boka er heilt riktig og veldig viktig. Det har etterkvart komme fleire bøker som tar opp uretten som var gjort i krigsårene og i etterkrigstida, og det må berre komme fleire. Me treng å sjå at ikkje alt var svart-kvitt og at «dei gode» ikkje berre var gode.

MEN denne boka gjer ikkje det godt nok for meg. Den er for personleg, skriven i «jeg-form» og nærast som eit forsvarsverk for farfar. Det skulle ha vore ein biografi, sjølv om farfaren ikkje hadde ønska det, så trur eg at det hadde vore eit meir passande format. Og så kunne ein historikar eller ein jurist gitt oss ein bedre gjennomgang av det som skjedde i forbindelse med landssvikeroppgjøret. For det er av stor interesse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den beste jeg har lest om krigsårene og Norge. Enkelt og greit. Obligatorisk lesning for alle som interesserer seg for vår nære fortid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Dette er en alvorlig misforståelse, hvor man blander det å ha rett med det å ta seg til rette. Den norske krigshistorien er full av eksempler på det siste, og noen av disse har kommet frem i denne boken. Det er helt riktig at man på denne måten både skapte historie og formet hvordan historien ville bli gjenfortalt. Det er helt feil at dette forandret på hva som var rett og galt. Lovene var like ulovlige selv om de ble brukt, dommerne like inhabile selv om de fikk dømme, straffene like urettferdige selv om de ble sonet. Verken tid eller makt kan skape rett av urett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det andre jeg vil advare mot, er å sette likhetstegn mellom myte og løgn. Løgnen er en usannhet fortalt mot bedre vitende, ofte for å oppnå et bestemt formål. En myte kan bære i seg mye sannhet og bli videreformidlet i beste tro og mening, uten baktanke. Den kan være fullstendig misvisende, eller nesten helt sann. Men den er fundamentert på sviktende grunn. Noe vesentlig er lagt til eller trukket fra, og som resultat gir myten et falskt bilde av virkeligheten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi ber til Gud for statsadvokaten og riksadvokaten, for dommerne, for Stortinget og regjeringen, og for de ulykkelige i eksekusjonspelotongen. For vi vet at dersom de visste hvilken sorg og lidelse de påfører foreldre, søsken og barn, så ville de ikke gjøre det. De er lange, skyggene etter hver eksekusjon, og de er kalde som is.

Men en gang vil den primitive henrettelsestroen være et tilbakelagt stadium i den norske folkesjel. Foreldres og søskens og barns gråt i netter og dager og år er den pris som betales for folkesjelens langsomme vekst i bevissthet.

(Forfatteren siterer her sin farfar, redaktør Toralv Fanebust, fra et hefte han utga i 1946.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Det måtte gå galt." Det er uttrykk for en fatalisme uten grunnlag. Mennesker er generelt ikke dumme. Hvis noe må gå galt, lar de stort sett være å gjøre det. Med mindre de da ønsker at det skal gå galt; i så tilfelle har de oppnådd det de ønsket, hvilket jo ikke kan være så galt likevel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har i det siste oppdaget at det har blitt mange bøker som har bokomslag der det er bilder av personer bakfra. Noen er tildels ganske like eller har fellestrekk "med eller uten paraply".

Det ser ut som det er en forholdsmessig ny trend.
Jeg har tatt en titt i min og andres bokhyller og her er noen av de jeg fant.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Okkupantens dagbok - Heinrich Christens dagbok fra Bergen og Trondheim 1941-1943" av Heinrich Christen
  • "Like gode nordmenn? - den norske militærfascismens historie" av Lars Borgersrud
  • "Rittmesterens testamente" av Jens Erik Normann
  • "Det vanskelige oppgjøret - rettsoppgjøret etter okkupasjonen" av Johannes Andenæs
  • "Hitlers hellige krigere - muslimske frivillige i Waffen-SS" av Jonathan Trigg
  • "Felttoget - general Otto Ruges erindringer fra kampene april-juni 1940" av Otto Ruge
  • "1914 - inn i katastrofen" av Roy Andersen
  • "Krig og sannhet - langelandsaken og landssvikoppgjøret" av Arvid Bryne
  • "Olav den hellige" av Lars Roar Langslet
  • "Rolf Stenersen - en biografi" av Espen Søbye
  • "Diktator" av Robert Harris
  • "Forat I ikke skal dømmes" av Oliver H. Langeland
Alle bokanbefalinger for dette verket