Dette er ikke oss

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.11 (56 terningkast.)

118 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Trines eksemplar av Dette er ikke oss - roman

Lesetilstand

Begynte på denne, men avbrøt

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Vinner av Uprisen 2020!

Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet å snakke til henne. Så begynner Yousef i klassen. Han lærer henne å ta bilder og å se verden på en helt ny måte. Også han har mer ansvar enn en ungdom skal ha, og Sanna finner endelig noen som forstår henne. Men kan hun stole på ham eller er han bare som alle andre?
En fin, sår og (dessverre) realistisk roman om ungdom som må ta vare på seg selv når foreldrene ikke makter å være foreldre.
Vinner av Kulturdepartementets debutantpris, Bokbloggerprisen og Uprisen!Fra KUD-juryens begrunnelse:«En sikker og velskrevet debut»
Fra Upris-juryens begrunnelse:«En følelsesbombe av kjærlighet, sorg og redsel»

Sagt om boka:
«Alaei skriver både originalt og troverdig om de komplekse følelsene Sanna opplever [...], samt om de vanskelige valgene hun blir konfrontert med» Ingrid Senje, Barnebokkritikk.no
«Ei oppløftande og truverdig framstilling av ung livskraft og livskunst» Janne Karin Støylen, Dag og tid
«Jeg blir ikke overrasket hvis Alaei vinner U-prisen for denne boken» Morten Olsen Haugen, Aftenposten
Solgt til Danmark og Tyskland.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788205516038

EAN 9788205516038

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 190

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Debutantprisen 2019 Bokbloggerprisen. Årets roman 2019 Bokbloggerprisen. Barn og ungdom 2019 UPrisen 2020

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

22 19 14 1 0 0

Bokomtaler

Sanna går siste året på ungdomsskolen, men hun kan ikke bare konsentrere seg om skolearbeid og venner. Etter at moren døde, har faren forsvunnet inn i sin egen verden. Han står sjelden opp, lager ikke mat, vasker ikke. Alt faller på Sanna. I tillegg har bestevenninnen skiftet henne ut med skolens vakreste jente. Så starter Yousef i klassen. Han er den fineste Sanna har sett, og det virker som at han ser henne også.
Ungdomsbok om omsorgssvikt. Fengende, rørende, og interessant.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En sår, hjertevarm og nydelig bok!
Som jeg skulle ønske at jeg hadde ei som Trine i livet mitt på samme tidspunkt som Sanna har det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Trist. Jeg gråt mye under lesingen av denne. Viktig bok om psykisk syk forelder.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ei spanande og trist bok om Sanna som har mista mammaen sin, og må leve som den vaksne i huset saman med den sjuke faren. Ein spennande, dramatisk roman om kjærleik, svik og sorg.
( begynte å grine då boka slutta )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En sterk og trist fortelling om en sårbar og sterk jente. En jente som egentlig bare er en alminnelig ungdom, noe som kan være tøft i seg selv. Men som i tillegg til sin egen sorg, bærer også på sin pappas sorg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Satt med gråten i halsen det meste av tiden mens jeg leste. Jeg opplever beskrivelsen av faren og dynamikken mellom ham og datteren som veldig treffende, åpningsscenen sier det hele.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En sår og fin ungdomsbok om både omsorgssvikt, vennskap og uvennskap, forelskelse og kjærlighet og å føle seg alene i verden med sine problemer. Sanna er 14 år og vi får følge hennes liv hjemme hvor hun må ta et større ansvar enn hun skal fordi faren sliter psykisk etter morens død og hvor vanskelig det er. Det er ikke noe lettere når bestevenninna hennes Mie får ei ny bestevenninne, Mitra, som også legger beslag på Yousef, som Sanna liker veldig godt. Sanna føler seg plutselig bare trygg på nabokatten Sven, som er kjælen og som hun stadig ser på utsiden av blokka der hun bor. Boka får fram mange følelser man kjenner igjen som ungdom. Anbefales til målgruppa!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er ikke oss av Neda Alaei er en sterk og realistisk ungdomsroman. Den handler om Sanna, som går siste året på ungdomsskolen. For et år siden døde moren hennes og hun lever alene sammen med faren som ikke ser henne, ikke står opp, ikke vasker klær eller lager mat. Han bare skriver og da forstyrrer man ikke. Alt faller på Sanna, som er sterk, men veldig ensom etter at bestevenninnen hennes har blitt bestevenninne med ei annen jente i klassen. De to hyggelige damene fra barnevernet blir en trussel. Katten Sven, som bor i samme gården som Sanna, blir den eneste trøsten og varmen hun får. Dette er en bok om sorg og omsorgssvikten som kommer som følge av den når voksne ikke fungerer som forelder. Det er sjelden jeg gråter når jeg leser bøker, men denne boka traff en nerve hos meg. Forfatteren vant Uprisen for denne boka i 2020.
https://uprisen.no/vinnere/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det handler ikke om å være flink, sier han. Det handler om å være modig

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Pappa som er livredd for å leve, men dødsredd for å dø

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har jo lyst til å si at Mie i det minste har en mamma. En mamma som klager, maser og bryr seg for mye. Det er bedre å ha en mamma som bryr seg for mye enn å ha en mamma som ligger under bakken fordi hjertet hennes har sluttet å banke

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tenker på hvor mørkt det kan være i kroppen til et menneske

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg savner den gule barneskolen som minner om Mummidalen, den lille butikken med blomstene utafor, med avishylla, med den ferske frukten, vannmelon, avokado, store klaser med bananer og mannen som alltid røyker, men som alltid sier hei når jeg går forbi, vinker, smiler, nikker med hodet til alle som passerer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Arr som vinger" av Erin Stewart
 • "Å fange luft - roman" av Neda Alaei
 • "Definisjonen av umulig" av Camilla Sandmo
 • "League" av Nina Borge
 • "Kjære Evan Hansen - en roman" av Val Emmich
 • "Svart lego" av Kristin Storrusten
 • "Minus 14" av Espen Dekko
 • "Polarnatt - roman" av Sunniva Relling Berg
 • "Øya synker sakte" av Sanne Mathiassen
 • "Svarttrasta syng om natta - roman" av Tone E. Solheim
 • "På én betingelse - roman" av Neda Alaei
 • "Ellers er jeg ikke noe menneske" av Agnar Lirhus
Alle bokanbefalinger for dette verket