Alle vil hjem. Ingen vil tilbake

av (forfatter), Heidi Gjermundsen (oppleser), Håvard Bakke (oppleser) og Herman Bernhoft (oppleser).

Lydbokforlaget 2012 CD

Gjennomsnittlig terningkast: 5.07 (330 terningkast.)

754 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Trines eksemplar av Alle vil hjem. Ingen vil tilbake

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Favoritter

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Tre unge gutter fra samme bygd, Tarjei, Trygve og Kristian, dør i Afghanistan-krigen. Julie, Sigurd og Mats er på ulike måter rammet av dødsfallene, og de må etablere sine egne liv i skyggen av denne hendelsen. Boka er en fortsettelse av Bli hvis du kan. Reis hvis du må.

Omtale fra forlaget

"Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" forteller engasjerende og nært om tilhørighet, identitet og avgjørende valg i livet. Julie har mistet broren Tarjei i Afghanistan-krigen. Der døde også vennene Kristian og Trygve. Alle var de fra den samme bygda. "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" handler om de etterlatte. Julie, nabogutten Sigurd som var forelsket i Trygve, og Mats, Julies tilsidesatte kjæreste, er i ferd med å etablere sine voksne liv i skyggen av sorgen. De vet at de må komme seg videre etter katastrofen som har rammet dem, og de møter utfordringer i seg selv og i forholdet til de andre. Alle merker på sitt vis hvor møysommelig og krevende det er å komme hjem - til seg selv og alt som må rives opp og bygges på nytt.

Bokdetaljer

Forlag Lydbokforlaget

Utgivelsesår 2012

Format CD

ISBN13 9788242153760

EAN 9788242153760

Serie Bli hvis du kan-trilogien (2)

Språk Bokmål Nynorsk

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

86 192 43 7 1 1

Bokomtaler

Flatland imponerer!

I denne frittstående fortsettelsen av Flatlands debutroman "Bli hvis du kan. Reis hvis du må.", møter vi Julie, Sigurd og Mats, som hver og en opptrer som jeg-personer i boka. Julies bror Tarjei og hans kamerater Trygve og Kristian skal begraves i ei lita bygd i Norge. Eksakt hvor vi befinner oss, får vi aldri vite. Disse tre kameratene vervet seg i sin tid som soldater til krigen i Afghanistan, og alle tre befant seg tilfeldigvis i samme bil da de kjørte på en landmine. De ble drept momentant.

Under hele Julies oppvekst har det vært klart at det er broren og odelsgutten Tarjei som skulle overta familiegården. Tarjei selv har vært helt måtelig interessert, mens Julie ikke har villet annet enn å drive gården. Faren har imidlertid ikke villet slippe henne til. Det er sønnen, den eneste sønnen han har, som skal overta etter ham.

Før Tarjei reiser til Afghanistan, ankommer Bærums-gutten og veterinæren Mats til bygda. Nokså raskt utvikler det seg et forhold mellom Julie og Mats, noe som etter hvert ender med at Julie blir gravid. Så kommer sjokknyheten om guttenes dødsfall, og den en gang så forutsigbare fremtiden blir med ett dramatisk endret. Mens Mats etter hvert ønsker å reise tilbake til Østlandet, langt bort fra den dystre bygda, føler Julie at hun ikke har noe valg og at hennes plikt er å bli på gården. Dette valget blir ikke enklere da brorens død får foreldrene til å gå fullstendig i stå. Faren som bare blir sittende uvirksom og glane i veggen, mens dyrene i fjøset forgår av vannstell, og moren som forsvinner inn i seg selv, ofte liggende på Tarjeis seng, hvor hun knuger seg fast i sengetøyet og gråter. Tiden går, men de kommer liksom aldri i gang med livene sine igjen ... Julie står på natt og dag for å holde hjulene i gang på gården, men hennes innsats anerkjennes overhode ikke.

Nabogutten Sigurd bærer på en stor skyld i forhold til Trygve. Noe har skjedd mellom dem som gjør at Sigurd føler at han har tatt livet av kameraten. Han forsøker å late som om han fikser livet sitt, men han drikker for mye og sjekker stadig opp damer han ikke kan bli fort nok kvitt dagen etter. Forsøk på å studere forsterker hans følelse av at han er mislykket. Gradvis synker han lenger og lenger inn i depresjonen, uten å være i stand til å be noen om hjelp. Til slutt er det en ung kvinne som han motstrebende har innledet et forhold til, som redder ham. Da har til gjengjeld selvforakten nådd et slikt lavmål hos ham at det ikke er mulig å komme lenger ned.

Vi får også høre Mats sin historie. Mens Julie fremstiller ham som en som stakk fra henne og barnet, ser Mats ganske annerledes på det hele. Han frustreres over Julies taushet og det at hun egentlig aldri ønsker å stå frem med at de to faktisk har et forhold. Og når han forlater bygda, ønsker han å ha henne og det ufødte barnet med seg til Østlandet. Selv kommer han fra en livlig familie hvor de kan snakke om alt - noe som står i dyp kontrast til det familielivet Julie er vant til. Spørsmålet er hvor langt han er villig til å gå for å beholde Julie og barnet.

Jeg hadde ikke noe forhold til Helga Flatland før tilfeldighetene gjorde at jeg fikk denne boka i hende. Jeg har følgelig ikke lest den første boka hennes "Bli hvis du kan. Reis hvis du må.", som hun fikk Tarjei Vesaas´ debutantpris og ungdommens kritikerpris for, men dette har jeg tenkt å gjøre noe med. For Helga Flatland imponerer med "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake."! Ikke bare skriver hun godt, men hun utviser stor modenhet gjennom de portrettene hun tegner av personene i boka. På Tillersk vis lar hun de ulike personene slippe til med sine historier. Alle som har levd en stund vet at det ikke finnes én virkelighet, men opptil flere - alt etter hvilke øyne som ser. Og nettopp dette virkemiddelet - at flere får anledning til å fortelle sin historie - gjør at vi som lesere får anledning til å betrakte de samme hendelsene fra flere ulike synsvinkler. Og da viser det seg at virkeligheten er langt mer komplisert enn man først skulle tro.

Vekslingen i tid kan enkelte ganger bli litt forvirrende, men mest av alt beriket det historien. Forfatteren veksler også i målform, ved at Sigurd artikulerer seg på nynorsk, mens de øvrige personene forholder seg til bokmål, uten at jeg på noen måte opplevde overgangene som kunstige. Helga Flatland skriver så intenst og levende at det av og til gjorde vondt. Jeg er imponert over at en forfatter midt i 20 årene kan skrive så innsiktsfullt om så vanskelige ting som hun har gjort! Ikke bare har hun skrevet om vanskelige mellommenneskelige forhold, men hun skriver om spenningsfeltet mellom by og bygd og mellom ulike samfunnsklasser, om den dypeste sorg og om nesten å gi opp livet. Og om det å stå fullstendig alene i en periode av livet hvor man trenger støttespillere rundt seg for å klare å komme i gang med et brukbart voksenliv ... Her blir det en sterk fem´er på terningen! Og det må da komme en bok til?

Her er linken til min omtale på bloggen min.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

"Alle vil hjem. Ingen vil tilbake", Helga Flatland
3104 gram, 51 cm lang. Ti fingre, ti tær.
Noe av det viktigste vi gjør her i livet er å smile, eller gråte, i tillegg til å puste. Derfor er dette medfødte egenskaper. Babyer smiler gjerne når de tror der er folk til stede – folk tror de smiler til deres personlighet, blir sjarmert og tar vare på den – sånn er vi skapt. Babyer er lett å avlede, gi nye fysiske og psykiske stimuli.
Hva som skjer når vi har fått livserfaringer som gjør at det er vanskelig å smile, i et samfunn hvor det å felle en tåre fortsatt blir sett ned på, tar denne boka godt for seg. Hvor ofte har dere ikke lest overskrifter i avisene, i reportasjer fra begravelser, hvor folk har gravlagt sine kjære: ”Han klarte ikke holde tårene tilbake”. Vel, prøvde han det? i tilfelle hvorfor det? og hva med de som gjør det, de som ikke klarer å smile, og ikke vil vise en tåre? Får de noen inn i livet sitt for å ta vare på dem, og gir dem nye stimuli? Eller må de gå i egne tanker som de vil avledes fra? Hvilke stimuli blir brukt da tror dere? Vil det virke?
Her er mye ”født sånn – blitt sånn” problematikk, skrevet på en helt fantastisk måte med innlevelse i både dyr og folks hoder. Hun kan veksle brått, men utrolig elegant, i både tidslinjene og stedene handlingen foregår. Hun skriver i forskjellige perspektiver om hendelsene i overlappet tidslinje. Personperspektivene er delt opp i kapitler, hvor hun veksler mellom nynorsk og bokmål, så det ikke skal bli surr for oss som leser. Kjempetøft. Boka tar godt for seg, konflikter, utfordringer mellom søsken, generasjoner, by og land, fiffen og bønder - på en veldig troverdig måte.
Fantastisk tårevåt bok. Den andre i en trilogi som bør leses i riktig rekkefølge.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helga Flatland imponerer på ny. Sårt, nært, vart, innsiktsfullt og med varme tar ho oss med på innsida av menneska. Maktar å ta perspekivet til ungdommane, jenter og gutar, dei som bur i bygda og dei som kjem flyttande til, dei som reiser ut... Og alle dei som er tilbake etter at dei tre kameratane ikkje kom tilbake frå Afghanistan. Sorg og sinne. Kva skjer i ei bygd som er så hardt ramma?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

av Helga Flatland. Utgitt 2012 på Aschehoug forlag.

Dette var en helt suveren roman! Oioioi!

I omtalen står det:

"Julie har mistet broren Tarjei i Afghanistan-krigen. Der døde også vennene Kristian og Trygve. Alle var de fra den samme bygda.
"Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" handler om de etterlatte. Julie, nabogutten Sigurd som var forelsket i Trygve, og Mats, Julies tilsidesatte kjæreste, er i ferd med å etablere sine voksne liv i skyggen av sorgen. De vet at de må komme seg videre etter katastrofen som har rammet dem, og de møter utfordringer i seg selv og i forholdet til de andre, og alle merker på sitt vis hvor møysommelig og krevende det er å komme hjem - til seg selv og alt som må rives opp og bygges på nytt.

"Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" forteller engasjerende og nært om tilhørighet, identitet og avgjørende valg i livet".

Innimellom måtte jeg legge ned romanen for å sukke høyt for meg selv. Jeg kjente på ubehaget underveis i lesingen, men klarte ikke å gi meg. Man drives videre og bare må lese mer om Sigurd, Mats og Julie. Mats må vente lenge for å få fortalt sin del av historien, men han får fortelle, og avslutter også romanen. Det overrasket meg litt, fordi jeg fant Julies og Sigurds historier mest gripende (og rystende). Jeg skulle gjerne lagt ut utdrag, men da hadde jeg kommet med noen reale spoilere. Flatland skriver rystende godt om sorg, og om hvordan mennesker kan gå slik inn i seg selv på grunn av sorg at de nesten ikke kommer ut levende på andre siden. Sorg bearbeides på forskjellige måter, og noens liv stopper også opp. I tillegg vil jeg påsta at denne romanen også tar opp emner som (manglende) kommunikasjon og hemmeligheter.

Dette var helt klart en av årets store høydare! Jeg gleder meg til å lese Flatlands Bli hvis du kan. Reis hvis du må. Det er mulig jeg tar disse to romanene i feil rekkefølge, men pytt pytt. Dette var på ingen måte en trivelig romanen, men den setter spor vil jeg påstå!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

sterkt, sårt. God bok, flott leseopplevelse, selv om det var tungt stoff

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sterkt og rørende!
Veldig klar for neste og siste bok i denne trilogien!!
Glad jeg hadde alle tre liggende før jeg begynte på de, tiltross for at jeg ikke hadde så høye forventninger. Anbefales!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde store forventninger til denne etter å ha lest debutromanen. Mulig jeg leste dem for tett. Uansett, bok nr 2 ble for tung for meg. Les mer i dette blogginnlegget

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppfølger til Bli hvis du kan. Reis hvis du må. Jeg er fremdeles interessert, og mer enn det, imponert over drivet videre i fortellingen om Tarjeis familie som prøver å holde sammen i sorgen. Flatlands bruk av bokmål og nynorsk er også spennende og gir en dypere innsikt, etter min mening, i de ulike karakterene. Gleder meg til å lese neste bok nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blir alldeles trollbunden nu när jag får läsa böckerna i ordningsföljd. Förra gången som jag läste denna bok för ett drygt halvår sedan tyckte jag att den var ganska sunkig och obegriplig, men nu när de kommer i ordning kan jag inte annat än ge författaren och inläsarna en ordentlig applåd. BRAVO!! Har direkt kunnat börja på nr 3...
Kloka Gol bibliotek har satt ordningssiffror nu på böckerna så att inte någon annan ska göra samma misstag som det jag gjorde och började med nr 2...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bok nummer 2 fra bygda der tre gutter aldri kom hjem fra Afghanistankrigen. Denne gangen får vi historiene til Sigurd, Julie og Mats som alle ble rammet på hvert sitt vis av den ufattelige tragedien.

Det er så sårt og så nært denne gangen også. Flatland kan skrive så leseren kommer under huden på karakterene! Det er uhyre interessant å lese om det mellommenneskelige, og hvor forskjellig det reageres i personlige kriser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg har aldri ønsket å bli noe annet, jeg har aldri ordentlig skjønt spørsmålet. Hva vil du BLI ? Jeg ER jo, og har alltid vært.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det virker som om alle som kan, blir leger, det er fasiten på et vellykket og meningsfylt liv. Hjelpe folk. Minst ti i klassen min søkte medisin, og jeg er overbevist om at i hvert fall halvparten av dem søkte utelukkende fordi de kunne, og fordi det var forventet av dem, ikke fordi de hadde et sterkt behov for å hjelpe noen andre enn seg selv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Og så lenge ein drikk med andre, er det ikkje farleg. Det er når en byrjar å drikke aleine, at det blir krøll.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg vet ikke hva som var fornuft og hva som var følelser, det spiller ingen rolle - fornuften fortalte følelsene at dette var verdt det.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Er det aldri noen som sier det de mener, spurte han, og for første gang så jeg det utenfra. Jeg ristet på hodet, jeg tror ikke noen av oss vet hvordan man gjør det, tenkte jeg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I går kveld, lille julaften klokka ti på kvelden, dro jeg ut i mørket med hodelykt og truger, med en så tung klump i magen og brystet at trugene ikke hjalp.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og der verste nå hadde ikkje vore å seie at eg er meg, og slik er eg, og Trygve var alt i heile verda, men det verste er at dei ville skjønt, ville bekrefta, ville visst at hadde ikkje eg vore slik, hadde ikke eg vore meg, så hadde Trygve levd.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er som om nokon skrudde på en brytar og eg hoppa inn i livet mitt her og nå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg prøver å gå med same skritt som eg hugsar at Trygve gjorde, prøver å tilpasse avstanden mellom føtene, så kanskje, kanskje eg treffer eit av fotspora hans.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Leseutfordring 2016:

en bok basert på et eventyr
en bok som har vunnet National Book Award
en Young Adult bestselger
en bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
en bok med handling fra ditt hjemsted
en bok oversatt til engelsk
en kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
en bok hvor handlingen er i Europa
en bok på under 150 sider
en New York Times bestselger
en bok som blir til film dette året
en bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
en selvutviklingbok
en bok du leser ut på en dag
en bok skrevet av en kjendis
en politisk memoar
en bok som er minst 100 år eldre enn deg
en bok på mer enn 600 sider
en bok fra Oprah's bokklubb
en science- fiction roman
en bok anbefalt av et familiemedlem
en tegnet roman
en bok publisert i 2016
en bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
en bok hvor handlingen er om sommeren
en bok og dens prequel
et mordmysterie
en bok skrevet av en komiker
en dystopi
en bok med blått omslag
en diktsamling
den første boken du ser i en bokhandel
en klassiker fra det 20 ende århundre
en bok fra biblioteket
en selvbiografi
en bok om en roadtrip
en bok om en kultur du er ukjent med
en satirisk bok
en bok hvor handlingen foregår på en øy
en bok som garantert vil gi deg glede

og
1 - Read a book with over 500 pages
2 - Read a book that has been translated to your language
3 - Read a book with a red cover
4 - Read a book you have wanted to read for a long time
5 - Read a book with under 200 pages
6 - Read a book you finish in one day
7 - Read a fantasy book
8 - Read a book that has been standing in your shelf for too long
9 - Re-read a book you read years ago
10 - Read a book you chose from the cover alone
11 - Read a book with a cover you didn't like
12 - Read a book you should have read in school
13 - Finnish a series you startet once
14 - Read a triology
15 - Read a prequel
16 - Read a novella
17 - Re-read a children/teenage book you used to love
18 - Read a book that has been translated to english
19 - Read a book by your favorite authour
20 - Re-read your favorite book

Ikke sikkert jeg klarer alle, men legger til bøker her etterhvert som jeg leser dem
Og jeg har bestemt meg for at de utfordringene som er like i de to listene kan dekkes av samme bok.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når en bok er lest kan den kun oppfylle et krav. Kriteriene er som følger:

X En bok på mer enn 500 sider
X En romantisk klassikker
X En bok som det har blitt laget film av
X En bok som ble publisert i år
X En bok med et nummer i tittelen
X En bok skrevet av noen under 30
X En bok med ikke-menneskelige karakterer
X En morsom bok
X En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
X Et mysterium eller en thriller
X En bok hvor tittelen kun er ett ord

X En novellesamling
X En bok hvor handlingen foregår i et annet land
X En bok som ikke er fiksjon

X En populær forfatters første bok
X En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
X En bok en venn har anbefalt deg
X En bok som har vunnet en pris
X En bok basert på en sann historie
X En bok fra bunnen av leselista di
X En bok moren din elsker
X En bok som skremmer deg
X En bok som er over 100 år gammel
X En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
X En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
X En memoir
X En bok som du fullfører på en dag
X En bok med antonymer i tittelen
X En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
X En bok som ble utgitt året du ble født
X En bok som har fått dårlig omtale
X En trilogi
X En bok fra barndommen din
X En bok med et trekantdrama
X En bok satt til fremtiden
X En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole
X En bok med en farge i tittelen
X En bok som fikk deg til å gråte
X En bok med magi
X En "graphic novel" (Litt usikker på hvordan dette oversettes til norsk, men betydningen er i alle fall et lengre tegneserieverk. Et Donald-blad blir her for kort, mens en pocket er litt mer i riktig gate.)
X En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
X En bok du eier, men aldri har lest
X En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
X En bok med et annet originalspråk
X En bok satt til juletider
En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
X Et skuespill
X En bannlyst bok
X En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
X En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig


Godt sagt! (2) Varsle Svar
 • Listeinnslag

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg liker å ha på anbefalingshylla mi på Stavanger bibliotek.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

En liste over bøker jeg leste i 2012.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som ansatt på bibliotek skriver jeg som regel en omtale av bøkene jeg leser. Her er titlene fra 2014.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også i år er målet å lese 52 bøker.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2015.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er en oversikt over bøker jeg har lest i 2016. Bøkene legges kronologisk inn etter lesedato.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Det finnes ingen helhet" av Helga Flatland
 • "Bli hvis du kan. Reis hvis du må - roman" av Helga Flatland
 • "Vingebelastning" av Helga Flatland
 • "Talte dager - roman" av Heidi Linde
 • "Etterklang - roman" av Helga Flatland
 • "Et godt liv - roman" av Jens M. Johansson
 • "Et liv forbi" av Helga Flatland
 • "Egne barn - roman" av Trude Marstein
 • "Mjøsa rundt med mor - ei livsreise" av Bjørn Hatterud
 • "Jeg er egentlig ikke sånn - roman" av Marie Aubert
 • "Marmor" av Toril Brekke
 • "Flukt - roman" av Carl Frode Tiller
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver