Månen over Porten

litterært og personlig

av (forfatter).

Oktober 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.98 (41 terningkast.)

180 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Tone Hs eksemplar av Månen over Porten - litterært og personlig

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren lar oss ta del i sine personlige leseropplevelser, fra han var ung gutt og fram til i dag. Han skriver også om det å lese litteratur, og om å bli og være forfatter.

Omtale fra forlaget

"Månen over Porten" er en samling litterære og personlige tekster om det å lese og det å bli og være forfatter.

Per Petterson lar oss ta del i sine personlige leseopplevelser, fra han var en ung gutt og helt tilfeldig fant Simone de Beauvoir i en hylle på biblioteket, og fram til i dag. Med glede og innlevelse skriver han om noen av sine favorittforfattere: Ernest Hemingway, Louis-Ferdinand Céline, Karen Blixen, Kjell Askildsen, Grace Paley, John Fante, Raymond Carver, Ola Bauer, Aksel Sandemose, Paul Bowles og flere.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788249502790

EAN 9788249502790

Genre Personlige beretninger

Omtalt person Per Petterson

Språk Bokmål

Sider 187

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 18 8 1 1 0

Bokomtaler

Jeg elsker bøker som gir meg lyst til å lese mange, mange flere bøker!!
Dette var en sånn bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«La meg forklare. Jeg er sjuogførti år. Da jeg var femogtredve ga jeg ut den første boka mi. Hvis en går ut fra at jeg var intellektuelt moden da jeg var atten, det var jeg sikkert ikke, men det føltes sånn da, og det var i hvert fall det året jeg bestemte at forfatter var det eneste jeg var interessert i å bli her i livet, ja da har jeg vært voksen leser i sytten år, før jeg ble både leser og forfatter i de siste tolv. Jeg husker at jeg tenkte at jeg ville bli et ulykkelig menneske hvis jeg ikke ble forfatter, og jeg så for meg en mulig ørken av et liv. Sånn sett var jeg iallfall deltidsulykkelig i sytten år. Uansett har det voksne livet mitt vært mye mer prega av det å lese bøker og beundre bøker enn å skrive dem. Jeg er temmelig sikker på at det at jeg ville bli forfatter i stigende grad prega måten min å lese på, at jeg altså ikke bare var på jakt etter den upletta litterære nytelsen, men var på jakt etter noe dette noe som inneholdt hemmeligheten; det magiske springende punktet alle forfattere jeg elska hadde sett, men som jeg ennå ikke hadde sett, og som jeg frykta at jeg aldri ville få se.»

Jeg trodde jeg hadde lest alle bøker Per Petterson har utgitt med unntak av den siste roman: Menn i min situasjon utgitt i 2018. En bok jeg står i kø for å låne av Rygge bibliotek; står nå som nr. 4 i køen. Men boken jeg ikke var klar over eksisterte, var Pettersons Månen over Porten; «en samling av litterære og personlige tekster om det å lese og det å bli forfatter». Den er kjøpt og lest, og noen av tekstene er lest flere ganger.

Et sitat fra Bokprogrammet fra 2009 med Hans Olav Brenner «du veit åssen det- et møte med Per Petterson, som jeg kan anbefale, der sier forlegger Torleiv Grue om Per Petterson:

«Hvis du er så interessert i litteratur som han er, og bruker så mye tid og graver, så har du lyst til å skrive, eller tenkt å skrive, eller så skriver du. Og uansett så tror jeg at alle som jobber med litteratur eller kunst, de har det draget mot det fordi det betyr så mye. Og Per var jo der hele tiden. Han har et tema som du kan si er begrenset, men det er utrolig stort. For det er jo mennesker i sentrum hele tiden. Det er bare å grave et hakk dypere, å skru skrua et hakk til slik at du kommer dypere.»

I teksten Du veit åssen det er skriver Per Petterson om samtalen som ga han det puffet som fikk han til å kline til som forfatter:

«- Nå er du midtveis i livet, nå er du nødt til å kline til. Ikke sant? Du veit åssen det er.
Det var Torleiv Grue som sa det i telefonen. Han var forlagsredaktør i Oktober forlag og ringte fra Rådhusgata 4, og jeg satt på bakrommet i Tronsmo Bokhandel, Kristian Augusts gate 19, med røret i hånda og lytta. Når Torleiv sier: Du veit Åssen det er, og det sier han ofte, veit jeg som regel ikke åssen det er, og det visste jeg ikke den gangen heller. Før akkurat den samtalen. Jeg var fireogtredve år, og plutselig følte jeg meg gammal og utbrent. Jeg var midtveis i livet. Jeg kjente det sterkt. Til da hadde jeg ikke telt dagene på den måten, men nå lå det en ørken bak meg, og foran meg lå en like stor ørken. Med den forskjellen at den som var bak meg, antakelig var litt morsommere. Tross alt.
Jeg hadde publisert en lusen novelle. I Saabye Christensens Signaler. Det var jo fint. Han var en bra mann, og novella var kanskje ikke så lusen heller.

Problemet var at det Torleiv sa var riktig.»

Etter å ha lest boken til Per Petterson, er tre bøker som han skriver om kjøpt. Sitatet innledningsvis er fra teksten Ei Bru i Toronto. Boka til Per Petterson Månen over porten plasseres i bokhylla sammen med andre i samme sjanger. Bøker som har inspirert meg til å lese bøker, og som får meg til å se andre sider ved en bok jeg har lest. Som minner meg på og hjelper meg til å forstå og sette ord på hvorfor det er og alltid har vært viktig for meg å lese bøker. Når jeg leser bøkene til Per Petterson kjenner jeg at jeg lever, på godt og vondt.

Omtalen er kopi av dette blogginnlegget - link

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Sånn føltes det, for håpet er jo knytta til det ufullførtes potensielle storhet, ikke det fullførtes nesten ubønnhørlige litenhet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har fortsatt tröbbel med å fylle plassen på et postkort.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det jeg vil ha, er den kølsvarte natta som tilstand, som noe å senke seg i, løse seg opp i; det jeg vil ha, er at mørket skal fosse fritt inn gjennom øynene og kroppen flyte ut så den ikke lenger er så distinkt, ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

litteraturteori, analyse etc.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Essaysamlingar! I første omgong berre det eg sjølv har lest, kom gjerne med anbefalingar eg klør etter å lese fleire essays..


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er bøkene jeg har lest hittil i 2013


Godt sagt! (1) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Ekkoland" av Per Petterson
  • "Aske i munnen, sand i skoa - roman" av Per Petterson
  • "Det hun visste - utvalgte fortellinger" av Lydia Davis
  • "Det er greit for meg - roman" av Per Petterson
  • "Alice" av Judith Hermann
  • "Kunsten å komme heim og andre essay" av Ragnar Hovland
  • "Mitt Abruzzo - journal 29.1. - 18.7. 2021" av Per Petterson
  • "Til Sibir" av Per Petterson
  • "I kjølvannet - roman" av Per Petterson
  • "Vinteropptegnelser" av Paul Auster
  • "Gjestene - noveller" av Merethe Lindstrøm
  • "Våkner om natten og vil noe annet - roman" av Geir Gulliksen
Alle bokanbefalinger for dette verket