Vincent Van Gogh

liv og virke

av (forfatter) og Elizabeth Aga (oversetter).

Könemann og Spektrum 2006 Innbundet

13 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Tone Hs eksemplar av Vincent Van Gogh - liv og virke

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken handler om kunstnerens oppvekst, bakgrunn og liv som kunstner; og gjengir noen av de mest kjente verkene. Med kronologi og ordforklaringer. Har register.

Omtale fra forlaget

Boken handler om kunstnerens oppvekst, bakgrunn og liv som kunstner; og gjengir noen av de mest kjente verkene. Med kronologi og ordforklaringer. Har register.

Bokdetaljer

Forlag Könemann Spektrum

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788278224427

EAN 9788278224427

Serie Minikunstbok

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Nederland

Omtalt person Vincent van Gogh

Språk Bokmål

Sider 95

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

«Man kan fylle koffertene, tømme hyllene, vaske seg ut av huset, la nøkkelen stå i døren og synke stille inn i natten. Men vil det ikke alltid være noe som blir igjen? Et avtrykk, om aldri så lett, ordene du har sagt, plassen kroppen din har opptatt, bildet du har vært i en annens øyne. Ingen blir helt borte, med mindre minnene om dem er blitt fordrevet av dem som ble igjen.»

Sitatet over er fra boken: Ivo de Figueiredo: En fremmed ved mitt bord. Familiefortelling

Etter Vincent van Gogh er det solide avtrykk. At hans kunst skulle få så stor betydning, er nesten absurd når en leser om hans liv. Samtidig er det nok slik som det står i boken til Dieter Beaujean Vincent van Gogh Liv og virke – hans turbulente liv har nok vært en medvirkende årsak til ettertidens interesse for kunsten:

«Selv om van Gogh bare arbeidet som kunstner i ti år, hvorav seks må regnes som læretid, er han i dag en av verdens mest populære kunstnere. Berømmelsen skyldes delvis hans uvanlige liv, som oppfyller mange av de etablerte kunstnerklisjeene og som kjennetegnes av en konstant søking etter en ideell livsform. I løpet av sitt liv solgte van Gogh ett eneste bilde - Den røde vinmarken fra 1890. Han så den ideelle kunstner som en produsent av bilder som ikke skulle være forbeholdt et elitepublikum på kostbare kunstutstillinger, men skulle derimot - i bevisstheten om et sosialt ansvar - tjene som basis for reproduksjoner som «skulle bringe litt lys inn i de fattiges hus». Dilemmaet i van Goghs liv som kunstner – hans streben etter anerkjennelse og det sosialistiske kravet om en kunst for alle – ble først løst etter hans død. I dag oppnår bildene hans, for eksempel Fjorten solsikker i en vase, stadig nye rekordpriser i auksjonshusene verden over, og enkle fargepostkort av hans verker finnes i nesten alle hjem.»

På forsiden av boken utgitt i 2005 og på norsk i 2006, står det at det «mini kunstbok. Boken gir et innblikk i hans liv og kunst. Jeg kjøpte boken her gjennom Bokklubben for 49,-. Boken som er årsak til at jeg kjøpte kunstboken, er at jeg ønsker å kjøpe og lese boken: Å skrive livet hans fineste brev (1872-1890) : 265 brev og 110 skisser. Men i og med at det er en koloss av en bok, måtte jeg få et innblikk i livet til van Gogh først. Det har jeg fått, og jeg har fått enda mer lyst til å kjøpe boken Å skrive livet...I denne artikkelen i Dagsavisen fra 2014 om boken står det:

«Mange antar at Vincent van Gogh var en ravende gal mann, siden han tok sitt eget liv. Brevene hans, nå på norsk, viser at det ikke stemmer.

Han skar av sitt eget øre. Var inn og ut av sinnssykehus. Tok til slutt sitt eget liv. Sannsynligheten er stor for at det lille du vet om Vincent van Goghs privatliv, er kun disse tre tingene. Ikke rart man tenker at han var en gal mann, som nærmest tilfeldig og i et øyeblikks tilfeldig inspirasjon nærmest ristet selvportretter, stjernenetter og solsikker ut av ermet.

  • Ideen om at van Gogh var en galning, kommer av uvitenhet. Å gi ut brevene hans gir mulighet til å rette opp i misforståelsen, vise at han var så mye mer, sier Leo Jansen.»

Omtale er kopi av et blogginnlegg - link

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Leonardo da Vinci - liv og virke" av Elke Linda Buchholz
  • "Barna fra Bråkmakergata" av Astrid Lindgren
  • "En julefortelling" av Charles Dickens
  • "Høytleseren - roman" av Bernhard Schlink
  • "Rebecca" av Daphne Du Maurier
  • "Oliver Twist, eller En fattiggutts liv og levnet" av Charles Dickens
  • "Elskeren" av Marguerite Duras
  • "Den afrikanske farmen" av Karen Blixen
  • "Frankenstein, eller Den moderne Promethevs" av Mary Wollstonecraft Shelley
  • "Kristin Lavransdatter - Husfrue" av Sigrid Undset
  • "Mrs. Dalloway" av Virginia Woolf
  • "Lillebror og Knerten" av Anne-Cath. Vestly
Alle bokanbefalinger for dette verket