Blå

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (342 terningkast.)

756 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Terje Rønnings eksemplar av Blå - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788203361838

EAN 9788203361838

Serie Klimakvartetten (2)

Omtalt tid 2000-tallet

Omtalt sted Frankrike Vestlandet

Språk Bokmål

Sider 367

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

43 158 107 31 2 1

Bokomtaler

Verdig oppfølger, realistisk scenarie om klimakrise og vannmangel og klimaflyktninger, men ikke så intens og fullt så engasjerende som som Bienes historie. Les gjerne mer her

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Blå, er på en måte en enklere bok enn Bienes historie, noe som gjør den enda mer skremmende. Bier og vann, begge deler helt nødvendig for oss mennesker, Maja Lunde roper et kraftig varsko om hva klimaødeleggelsene kan føre til i en aldeles nydelig bok.
Blå beskriver en fremtid som også kan bli oss priveligerte nordeuropeere til del, en fremtid som mange allerede lever midt i, enten ved at de lever i ekstreme tørkeområder eller i områder med stadig villere vær.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Global oppvarming er i ferd med å tørke ut planeten. Folk er desperate etter vann, det har brutt ut krig og det mangler også mat. Jeg ble nesten like redd av denne boken som av bienes historie. Jeg hørte lydboka og tok oppvasken samtidig og fikk dårlig samvittighet på grunn av vannet jeg brukte. Likevel ble jeg ikke like fenget av personene i denne boka. Det var interessant å følge dem, men det manglet litt kjøtt på beinet, og kanskje en tredje historie? Det var egentlig så mye jeg ville ha svar på. Hva slags krig var det? Hva skjedde mellom 2017 og 2041? Og hva skjedde med Anna og August?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En fengslende fortsettelse på serien, men ikke like god som Bienes Historie. Får litt følelsen av å bare lese midt inne i en bok, at den mangler en start og en slutt. Godt og interessant skrevet, jeg vil vite mer! Jeg vil vite hvordan det går med dem!

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Godt sagt! (5) Varsle Svar

kjemperealistisk -og godt skrevet!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er fem år siden denne boken ble skrevet. Mange steder i verden preges i økende grad av tørke. Dette er i tråd med det klimaforskerne har forventet. Det gjør kanskje boken enda mer skremmende. Boken er lett og lese og handlingen er enkel å følge. Dette gjør budskapet tydelig. Vekslingen mellom de to historiene i boken får frem klima- og naturkrisens årsak og konsekvens.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Grei historie og godt skrive, men som oppfølgjar til «Bienes historie» er det ein nedtur. Mens den første var både kunnskapsrik og fengende blir denne noko kjedelig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Blå av Maja Lunde er en sterk miljøroman hvor man følger to jeg fortellere i kampen om vannet. Signe er en aldrende forfatter, journalist og miljøaktivist. Hun søker tilbake til vestlandsbygda for å ta hevn. Etter en bitter kamp om å legge elva i rør, føler Signe seg sviktet på verste vis.
David er en ung, fransk familiefar, som sammen med datteren sin kommer frem til en flyktningeleir. Året er 2040 og de har flyktet fra tørke og branner i Syd-Frankrike. Under flukten har de kommet bort fra to andre familiemedlemmer. Denne boken når ikke helt opp til Bienes Historie for meg, men er absolutt en bra bok. Maja Lunde skriver godt. Terningkast 4

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jippi! var min umiddelbare reaksjon da jeg ble klar over at Maja Lunde hadde satt seg ved tastaturet og klimpret ned nok en bok som tar for seg globale utfordringer, denne gangen om tilgang på ferskvann. Den godeste Lunde har i tillegg funnet en genial tittel på historien om en fornybar ressurs som kanskje skal vise seg å bli ganske så ufornybar i årenes løp, i hvertfall for de mest utsatte områdene på kloden.
Romanen blir båret fram av to jeg- fortellere. Signe og David. Signe er en fargeklatt på Vestlandet, som ser seg nødt til å aksjonere da eksmannen blant annet selger bygda, bit for bit i form av eksklusive isbiter fra en isbre, som "krydder" til utenlandske rikingers drinker. Signe kidnapper islasten, og setter kurs mot Frankrike. En farefull seilas, der hun martres både av egen tankevirksomhet og dødelige stormkast.
David og datteren skildres i en fremtidens Frankrike som er herjet av skogbranner. Deres bestrebelser for overlevelse, og letingen etter den andre halvparten av familien, i form av mor og sønn, belyses på en spennende, om enn litt forutsigbar måte. Spenningen ligger i om de finner mor og sønn, og hva som egentlig skjedde den dagen de forsvant. Forutsigbarheten ligger i det de finner på en tur i skogen en dag. Mer ønsker jeg ikke å røpe om funnet, - de som leser boka vil skjønne hva jeg sikter til her. Livet i flyktningeleiren de søker trygghet i beskrives på en troverdig måte som maner til ettertanke langt over bokens fortelling. Fremtidens Frankrike flettes sammen med fortidens Norge og Signe, den andre jeg-fortelleren, på en overraskende måte helt til slutt i boka. Det er her styrken til "Blå" ligger. Alle løse tråder veves sammen og danner et tankevekkende hele.
Kjære Maja Lunde, - hvor du kan skrive! Du har nok en gang rettet søkelyset mot et tema som burde bekymre og få større politiske konsekvenser. For en nydelig slutt du har kreert, - en avslutning som ganske enkelt er genial! Mitt eneste ankepunkt er at Signes strabaser på havet blir litt for mye utbrodert og at forholdet mellom fortid og nåtid ganske fort avslørt. Dette funnet i skogen kunne med fordel kommet litt senere i boka.
Uansett har du sjarmert meg nok til at terningen ganske så bastant lander på en litt svak femmer. Gleder meg til neste bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Følelsen av å være på vei, det er det beste med en båt, å vite at man kommer frem, men ikke når, å ha et mål, men ikke være der ennå.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hva drømmer man når man er lita jente og ikke veit hvordan livet vil bli ?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det finnes mennesker som lever hele livet med lys i øynene, de beveger seg rolig, går trygt gjennom verden, evner å glede seg over en god middagsrett, en kveld i godt selskap, en skogstur med mennesker de bryr seg om, samler på slike opplevelser, bærer dem i seg og vender tilbake til dem når livet butter, holder fast i dem, bruker dem, varmer seg på dem. Jeg tror denne evnen må være medfødt, genetisk, som talent for tall eller ord.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg kan kanskje slå av en prat med henne nå; underlig uttrykk, "slå av", som om praten egentlig er noe man skal ende så fort som mulig...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hele livet er vann, hele livet var vann, overalt hvor jeg snudde meg, var det vann, det strømmet fra himmelen som regn, eller snø, det fylte de små innsjøene i fjellene, lå som is i breen, det strømmet nedover de bratte fjellsidene i tusenvis av små bekker, samlet seg til elva Breio, det lå flatt foran bygda i fjorden, fjorden som ble til hav når man fulgte den vestover. Hele min verden var vann. Bakken, fjellene, beitemarkene var bare bitte små øyer i det som egentlig var verden; og jeg kalte min verden Jorda, men tenkte at den egentlig burde hett Vannet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Men hvordan kan noen eie vann?"
- "Hva mener du?"
- "Hvordan kan man eie noe som renner sin vei?"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Under (den engelske) kanalen går en tunnel, det er ubegripelig, hver eneste time passerer hundrevis av mennesker i tog under meg, med millioner av liter med vann over hodet. At de tør, de som hver dag setter seg på et tog og med vitende og vilje lar seg lede ned under havbunnen, et mer innesperret, nedgravd sted kan man vel ikke være.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sånne som henne, sånne som Magnus, de tror alt er enkelt, at bare man kjøper stort nok plaster, vil såret gro, men det hjelper ikke så lenge det ikke er renset, så lenge det sitter fast skitt, småstein og støv i kjøttet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva snakker man om i en flyktningleir? Hvordan småprater man når livet har gått til helvete?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den som ikke velger side er jævlig ensom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Legger inn bøker jeg vil lese og føle jeg burde å lese. Enten har tenkt å låne dem, kjøpe dem eller har den i hyllen ulest. Gi gjerne tips om du har noen gode bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker som tar opp tematikken klima, miljø og økologi.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker kultursirkelen har lest.
Vi velger bøker etter anmeldelser og anbefalinger. Og leser noen klassikere inn i mellom.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hele lista
A book that's published in 2020: Susanna Clarke - "Piranesi"
A book by a trans or nonbinary author: Zeyn Joukhadar - «Et kart av salt og stjerner»
A book with a great first line: Fredrik Backman - "Bjørnstad". Linja er: "Sent en kveld i slutten av mars tok en tenåring en dobbeltløpet hagle i hånden, gikk rett ut i skogen, satte våpenet mot et menneskes panne og trakk av."
A book about a book club: Will Schwalbe . "The end of your life book club"
A book set in a city that has hosted the Olympics: Lars Saabye Christensen - "Byens spor" (Oslo)
A bildungsroman: Sally Rooney - «Normal people»
The first book you touch on a shelf with your eyes closed: Lise Myhre - «Nemi - Skumle Damen»
A book with an upside down image on the cover: Max Gladstone og Amal El-Mohtar - «This is how you lose the time war»
A book with a map: Robin Hobb - "Royal assasin"
A book recommended by your favorite blog/podcast/online book club: Jim Butcher - "Storm front"
An anthology: "The long list anthology: More stories from the Hugo award nominations list" (David Steffen, red.)
A book that passes the Bechdel test: Leigh Bardugo - "Ninth house"
A book with the same title as a show/TV show but is unrelated to it: Blake Crouch - "Dark Matter"
A book by an author with flora or fauna in their name: Jay Kristoff - "Nevernight"
A book about or involving social media: Emma Lord - «Tweet Cute»
A book that has a book on the cover: Abbi Waxman - "The bookish life of Nina Hill"
A medical thriller: Jodi Picoult - "A spark of light" (muligens litt tvilsom, men er en thriller satt til en medisinsk praksis (abortklinikk)
A book with a made-up language: Andrzej Sapkowski - "The last wish"
A book set in a country that starts with C: Margaret Atwood - «Alias Grace» (Canada)
A book you picked because the title caught your attention; Shobha Rao - "Girls burn brighter"
A book published the month of your birthday: Steven Erikson - «Gardens of the moon»
A book by or about a woman in STEM: Rebecca Skloot - "The Immortal Life of Henrietta Lacks"
A book that won an award in 2019: Taylor Jenkins Reid - "Daisy Jones & The Six"
A book on a subject you know nothing about: Amir Levine og Rachel Heller - "Attached" (visste ingenting om tilknytningspsykologi før dette)
A book with only words on the cover, no images: Jo Nesbø - "Kniv"
A book with a pun in the title: Kathy Reichs - "Bones are forever"
A book featuring one of the seven deadly sins: Diana Gabaldon - «Voyager» (lust, jealousy)
A book with a robot, cyborg, or AI: China Mieville - "Embassytown"
A book with a bird on the cover: William Shaw - "The birdwatcher"
A fiction or nonfiction book about a world leader: Frank Herbert - "Dune" (Muad'Dib er verdensleder på Arrakis)
A book with bronze, silver, or gold in the title: Naomi Novik - "Spinning silver"
A book by a WOC: Toni Morrison - "Beloved"
A book with at least four stars on Goodreads: Diana Gabaldon - «Dragonfly in amber»
A book you meant to read in 2019: Robert Jordan/Brandon Sanderson - "A memory of light"
A book with a three word title: Kathy Reichs - "Bones never lie"
A book with a pink cover: Delia Owens - "Where the crawdads sing"
A Western: Stephen King - "The gunslinger"
A book by or about a journalist: Jonas Hartford Sundquist - Upublisert manus/hemmelig (jeg er beta-leser)
Read a banned book during Banned Book Week: Bram Stoker - «Dracula»
Your favorite prompt from a past Popsugar challenge: A book with an LBTQ+ protagonist (2018): Erin Morgenstern - "The starless sea"

Advanced - a book written by an author in their 20's: Samantha Shannon - "Priory of the orange tree"
Advanced - a book with 20 or twenty in the title: Jules Verne - "20,000 leagues under the sea"
Advanced - a book with a character who has a vision impairment or enhancement: Frank Herbert - "Dune messiah"
Advanced - a book set in Japan: Kij Johnson - "The cat who walked a thousand miles"
Advanced - a book set in the 1920's: Agatha Christie - «Den åpne graven»
Advanced - a book by an author who has written more than 20 books: Agatha Christie - "And then there were none"
Advanced - a book with more than 20 letters in the title: Sir Arthur Conan Doyle - "The adventures of Sherlock Holmes"
Advanced - a book published in the 20th century: Stephen King - "The Stand"
Advanced - a book from a series with more than 20 books: Kathy Reichs - "Bones of the lost" (litt juks ettersom bok nummer 20 kommer til neste år. Men flere novellaer er skrevet i samme serie/univers også)
Advanced - a book with a character in their 20's: Diana Gabaldon - «Drums of autumn» (blant annet: Brianna, Roger, Stephen Bonnet)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppdateres løpende


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest/hørt i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2020


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gode romaner med tema miljø og klima. Gi gjerne tips om lignende bøker!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Drømmen om et tre - roman" av Maja Lunde
  • "Przewalskis hest - roman" av Maja Lunde
  • "304 dager - roman" av Simon Stranger
  • "Den som ser - roman" av Herbjørg Wassmo
  • "Pust for meg - roman" av Cecilie Enger
  • "Til de voksne" av Linn Skåber
  • "Zoo Europa - roman" av Gert Nygårdshaug
  • "Talte dager - roman" av Heidi Linde
  • "Jeg foreslår at vi våkner - roman" av Beate Grimsrud
  • "Som pesten - roman" av Hanne-Vibeke Holst
  • "Lungeflyteprøven - forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap" av Tore Renberg
  • "Litt av en tid" av Kiley Reid
Alle bokanbefalinger for dette verket