Kommer vel ikke til å være så mange som bruker bibliotekene om det koster penger, og da kommer de ikke til å overleve særlig lenge heller. Eller har de tenkt det sånn at alle må betale, selv om de ikke bruker biblioteket? Hvordan skal de for eksempel løse problemet med studentene, skal man få høyere studielån for å ha råd til å bruke biblioteket? Fullstendig tåpelig forslag som ikke har livets rett. Regner med de ikke kommer til å få dette igjennom, men skremmende nok at noen kan tenke tanken synes jeg.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 12 svar.

[ Slettet av bruker ]

Nå har jeg vært så sløv at jeg ikke har lest linken Heffalunpen5 viser til, men mulig du har det, eller sitter på informasjon jeg ikke har. Men om de først skal privatisere bibliotekene så er det vel ingenting som sier at de skal skille mellom folkebibliotekene og universitetsbibliotekene. Flere biblioteker som egentlig ligger under universiteter har også tjenester for andre enn studentene, så de fungerer både som folkebibliotek og universitetsbibliotek. Om det nå er som du sier så kommer i tillegg det at studenter av og til må benytte seg av fjernlån, siden svært få biblioteker har alt, og da kan man kanskje bli nødt til å ta imot tjenester fra et folkebibliotek og dermed betale. Universitetsbibliotek og folkebibliotek er jo ikke to forskjellige verdener, de henger gjerne sammen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du har selvsagt helt rett i at det ikke er mange biblioteker som fungerer både som skole-/universitetsbibliotek, men for de det gjelder har Hilde S H under her informert meg om at de vil løse dette ved at bibliotekene tar betalt fra de som ikke er studenter eller skoleelever. Og da gjenstår bare for meg om de kan komme på en løsning for de studenter og skoleelever som må få tjenester fra folkebiblioteker av ulike årsaker. Jeg er klar over at folkebibliotek og skole-/universitetsbibliotek er underlagt forskjellige lover, men det er det at i enkelte tilfeller er ikke grensene så tydelige som man skulle tro, og det fikk meg til å lure litt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De sier at skole- og universitetsbibliotekene ikke skal privatiseres. Litt greit å lese linken så vet en hva det dreier seg om.

For øvrig sier de at folkebibliotekene bør fungere på samme måte som ved utleie av DVD, eller kontingent på treningssentra da dette fungerer bra. Jeg på min side kan ikke med min beste vilje se at man kan sidestille utleie av underholdningsfilmer og treningskontingent med bøker og kunnskap!!

En annet moment de nevner er at "vanlige" folk evt kan betale for å bruke skole- og universitetsbibliotekene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joda, hadde dette vært en veldig seriøs diskusjon, eller noe jeg måtte forberede i forbindelse med jobb eller studier hadde jeg lest linken, men her hadde jeg ikke som mål å legge meg på noe høyt nivå helt enkelt.

Og jeg står fortsatt fast på det at langt færre kommer til å bruke bibliotekene om det ikke lenger skal være gratis. Det kommet også til å bety at noen grupper kanskje ikke har råd til å bruke biblioteket. Og er enig med deg i at å låne en film ikke kan sammenlignes med å låne en bok.

Og jeg kommer også tilbake til dette med fjernlån. Hvordan skal de løse det om en student må låne en bok som finnes ved et folkebibliotek og ikke et universitetsbibliotek? Skal det regnes som vanlig lån ved biblioteket tilhørende universitetet, eller må man da betale til folkebiblioteket?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er helt enig med deg i at færre kommer til å bruke bibliotekene dersom det blir en tjeneste man skal betale for!

Men jeg er ikke enig med deg i at dette ikke er en seriøs diskusjon. FrP er et parti med mange tilhengere, det samme gjelder FrPu, det er dagens unge som en gang kommer til å styre dette landet. Og temaet er så viktig at det ikke bør gå upåaktet hen, før man vet ordet av det så har slike tanker satt seg hos mange unge, og da er det ikke lenge før denne delen av velferdsstaten bygges ned.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er både enig og uenig. Det er klart det ikke er bra om dette er holdninger vi kommer til å se mer av i fremtiden, som blir vanlige blant unge av i dag og dermed blant neste styrende generasjon. Men, jeg har sett før at ungdomspartier kommer med forslag som er rimelig korttenkte, det har ikke blitt noe av noen av disse. Profilerte ungdomspolitikere kommer med dumme forslag og utsagn, noen år senere sitter de i en viktig posisjon, men ungdommens "synder" er da glemt.

Det er ikke så vanlig at et ungdomsparti klarer å få drevet en sak igjennom. Jeg har ikke hørt noe om hvor moderpartiet FrP står i denne saken, og for alt vi vet kan de være uenige. Om dette skulle bli en fanesak for FrP en gang, da mener jeg det er grunn for bekymring. Men selv om så skulle skje så er det fortsatt lang vei igjen før dette forslaget kan settes ut i livet.

Derfor valgte jeg å ta ganske lett på dette, så får fremtiden vise om det var rett eller ikke. Og ikke dermed sagt at jeg ikke synes mange av forslagene som kommer fra FrP (det er ofte de som kommer med det mest hårreisende) er skumle, ikke minst med tanke på at mange sluker dem rått.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig. Det blir for enkelt å si at kun de som bruker en tjeneste skal betale for den. Dette er den negative siden av privatisering. Jeg betaler skatt for mange tjenester jeg ikke benytter meg av, men som jeg nok kan komme til å gjøre etterhvert i livet. Det er også en egoistisk og samfunns nedbrytende tankegang mener nå jeg.

FRP har tidligere gått til angrep på bibliotekets utlån av andre medier enn bøker, så de har forspilt sin sjanse til å få min stemme. (Av mange andre grunner også...)

Jeg mener det er viktig at biblioteket henger med i tiden og er gratis. Et sted man kan sitte å lese aviser, jobbe med skole, låne bøker og andre media eller rett å slett få informasjon eller hjelp til noe man lurer på.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg er ikke fullstendig imot privatisering, jeg kan se at for eksempel private sykehus kan være med å ta av for køen i det offentlige, om de som har råd betaler for private helsetjenester. Men det er viktig at det ikke blir klasseforskjell på private og offentlige sykehus, som det er mange steder i utlandet.

Derfor betaler jeg skatt gjerne skatt, selv om jeg også betaler for mye jeg ikke bruker, kanskje også som jeg aldri kommer til å bruke. Men siden alternativet er verre, et samfunn hvor alt er privat, og kun den sterkeste (eller rikeste) har rett til å overleve, så er det helt i orden.

Jeg bruker for tiden ikke biblioteket spesielt mye, men jeg regner med at jeg kan komme til å gjøre det igjen, og jeg har gjort det før, som student. Biblioteket fungerer jo heller ikke bare som et sted man låner bøker, det kan være et samlingssted, og det kan være et sted for rekreasjon. Og om det plutselig skal koste penger, så vil man ta fra folk som ikke har råd den muligheten. Altså synes jeg dette er et helt håpløst forslag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette med lik tilgang til kunnskap er veldig viktig for folkeopplysninga. Og folkeopplysning er viktig for demokratiet, så det er litt korttenkt å seie at "Gratis bøker ikkje er ein mennskerett." Heldigvis er det jo slik at ungdomspartia ofte kjem med korttenkte forslag, som skapar ein kort debattvind og så blåser over.

FrP har ein kulturfiendtleg kulturpolitikk og stortingsrepresentantar som ikkje veit at bøker er kultur, så eg er ikkje sjokkert. Men eg trur ikkje det blir noko av forslaget, utover ein kort debatt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tenkt også på det at det er et ungdomsparti som kommer med forslaget, dermed blir veien til å få dette gjennom rimelig lang, så jeg tror det skal veldig mye til for at det blir noe av dette. Det er allerede for få som leser, det ser man på problemene mange elever i skolen har med norskfaget, for eksempel. Og om bibliotekene ikke lenger skal være gratis, så kommer det til å bli enda færre som leser. Og det tror jeg ikke flertallet av våre folkevalgte kan godta, siden det anbefales fra ymse hold at man skal lese og barn skal leses for. Min antakelse er derfor at dette må være et usedvanlig korttenkt forslag som aldri kommer til å utvikles videre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Per Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn Christin