David som skal ha mistet hukommelsen, er stadig på jakt etter brev fra folk som kan fortelle om fortida hans. Denne gangen får han svar fra barndomskameraten Ole, fra Tom Roger som han holdt sammen med i tidlig ungdomstid og endelig fra gamle Paula som var venninne med mor hans. Samtidig får vi et nært bilde av hver av disse personene slik livene deres artet seg på det tidspunktet da de skrev til David. Odelsgutten Ole som lever sammen med Helen, deres felles lille sønn, Daniel og Helens tenåringssønn, Jørgen, er en typisk myk mann. Han vil gjøre alle til lags, både foreldrene og samboeren Helen til tross for at disse to partene ikke kan utstå hverandre. Ole gir etter for alle rundt seg, men da både mora og Helen bruker ham i konflikten seg i mellom, brister det til slutt for den sagtmodige Ole. Hans fortelling til David handler om indianerleken i skogen og om jentene oppsøker dem der. Lekeperioden får en brå slutt da jenta Karoline blir funnet død i skogen. Urettmessig kaster David mistanke mot en av de større guttene i nærmiljøet som han mener befant seg på åstedet. Etter denne hendelsen flytter David fra otterøya og inn til Namsos. Mora (Berit) gifter seg med presten Arvid, en forbindelse som David overhodet ikke bifaller. Han trekkes med i miljøet rundt den småkriminelle Tom jørgen. Den skrivende Tom Roger er far til Jørgen (og har vært Helens tidligere kjæreste). Han er nå sammen med Mona. Når Tom Roger har drukket, kan han bli veldig voldelig. Han mishandler Mona, men som vanlig er hun rede til å tilgi ham. I et anfall av ansvarlighet blir det denne gangen Tom Roger som tar konsekvensen av ugjerningen sin og går. Den tredje personen Paula er en eldre dame som bor på gamlehjem. I dag har hun fått besøk av sin eneste sønn, Odd Kåre, og barnebarnet Johnny. Men besøket forløper ikke slik den gamle damen ønsker. Det blir mer og mer klart at Odd Kåres eneste formål med besøket er å lokke mer penger ut av mora. Hisorien som Paula ønsker å fortelle til David (og som blir ført i pennen av en gammel overlærer) dreier seg om en stor og fatal hemmelighet som bare hun, og senere Davids mor har kjent til. Da Paula i sin tid jobbet på fødeavdelingen der David kom til verden, skjedde det en ulykkesvanger forbytting. I boka gir Tiller et godt bilde av ulike personligheter og deres tankeverden. Gjennom utstrakt replikkbruk får han tydelig fram hva som rører seg i de ulike personene. Han belyser ulike sider ved mannsrollen og problematiske forhold ved samliv og familiekonstellasjoner. Han skriver så det går et kaldt støkk gjennom leseren. Gjennom hemmeligheten som avsløres på bokas siste sider, har han også bygd opp forventningene til neste bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Du har tatt med mye sentralt fra handlingen her, kanskje ikke så mye om de psykologiske aspektene.... En idé med spoiler alert for dem som ikke har lest boka enda?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva i alle dager er "spoiler alert"?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å "spoile" er å avsløre handlingen i boka, og "spoiler alert" er en advarsel om at man skal til å gjøre det. Mange leser diskusjoner om en bok for å finne ut om man vil lese den, og da er det kjedelig om noe viktig blir avslørt før man har begynt. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for opplysninga. Når jeg skal si min mening om en bok, synes jeg det er naturlig å først oppsummere handlinga, bl. a. for å klargjøre tankene. Da er det naturligvis siste del av innlegget som er viktigst. Men hvordan skal jeg markere det? Skriver jeg "spoiler alert", gidder kanskje mange ikke å lese resten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Personlig synes jeg ikke det er så farlig om spoiler alert markeres, for jeg leser ikke omtaler/anmeldelser før jeg har lest ferdig ei bok. Men det har vært mange diskusjoner om dette her inne, . Det er enkelt å markere, og dermed kan leseren selv velge om teksten skal åpnes eller ikke. Innlegget blir seende ut som dette.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Jakob SæthreJohnny OlsenJulie StensethLibraritas vGodemineAtmanMonica CarlsenBeathe SolbergKirsten LundGladleserAkima MontgomeryHarald KDolly DuckHege LTjommiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudQuijoteErikMarit HåverstadBertyErlend Rødal VikhagenAnjaBjørg  FrøysaaHegeMartine (@martineleser)ingar hThomas KihlmanMartin AasbrennSiljeTine SundalEli HagelundØyvind BjørnerudKatie LierRufsetufsaWenche VargasAndreas SortlandStineHelena EIna Elisabeth Bøgh VigreThea