"Trolldomsfjellet" eller "Trollfjellet" som den heter i min utgave fra 1935(gyldenddal) i to bind(!). Er en roman jeg liksom aldri blir ferdig med. Har lest den flere ganger, men det er som om handlingen går veldig langsomt. Som om han som de syke pasientene han skildrer,ønsker å "trekke ut tiden". Det er samtalene pasientene imellom som han genialt bruker til å underholde leseren såvel som hovedpersonen Hans Castorp som i utgangspunktet er der for å besøke en syk slektning, en tre uker dagers tid (?) om jeg husker rett. Men han "Blir" han også. For her blant syke og døende går tiden i det minste behagelig. Skrevet i 1924 i Europas urolige og usikre framtid : I dette sanatoriet som "oser" av luksus-mennnesker. Dvs. som har opplevd et i liv i luksus , kan her fortsette i luksuriøse omgivelser det som måttte være igjen av hver enkelts liv. Men,utestengt om viten om verden "nedenfor" fjellet er man ikke utestengt for. Men larmen fra den levende verden blir man spart for. For eksempel det som bygger seg opp til å bli en verdenskrig! I rolige omgivelser kan vi lytte til aktørenes mening om filosofi og politikk. Og blir diskusjonen for høyrøstet kan man jo trekke seg tilbake til sitt værelse, hvor tiden står -helt-stille. OG Hans Castorp? Han utsetter sin hjemreise på ny og på ny. Ukene blir til måneder. Ja til syv år! Tiden forflytter seg jo, men ikke menneskene i denne "trolldoms"-romanen. Ja, til og med (med Hans Castorp) som øyne og ører: foelskelser, erotikk,og absurditet blandet med tidens spørsmål, bla.a. dette farlige enevelde som allerede er en reell trussel. Direkte morbid blir det når Hans Castorp blir elsker til den døende Clavdia som etterlater ham et bilde til minne om henne. Bildet er nemloig ikke som det pleier å være , et protrett av henne.Nei! Hva kan være mer intimt enn et røntgenbilde av de syke lungene hennes ? Som sagt: For meg vil denne boken alltid være lagret i minnet. Men, mitt minne må av og til oppfriskes, og Trollfjellet må jeg stadig mer enn bare " slå opp i". Det som for meg trekker ned at jeg synes Mann kunne bruke denne lange tiden bedre,uten at boken dermed måtte utvides! For spesielt interesserte kan jeg legge til at jeg er besittelse av en pent brukt utgave i to bind fra 1926. På tysk og: MED GOTISK SKRIFT! Tittelen er "Der Zauberberg" og ugitt på S.Fischers Verlag, Berlin. Uansett terningkast: Hviis du vil ha en bok når du synes tiden står stille, lukk deg inne i et stille rom og les "Trolldomsfjellet" av Thomas Mann!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Jeg bøyer meg i støvet.. som du kanskje kan finne av andre kommentarer fra undertegnede så sliter jeg litt med denne klassikeren, men gotisk skrift... igjen, du må være en helt blant lesende mennesker... (kudos) :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det var godt ment. Og jeg undervurderte muligheten for feiltolkning av min kommentar. Ha et fint liv!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Stig TAvaGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelIreneleserFindusBjørg Marit Tinholt