Forlaget Oktober skriver på baksiden at dette er en bok som blander sammen western og den gotiske romanen, hvilket fikk meg til å tenke på Edgar Allan Poe rett og slett fordi han er det eneste sikre jeg klarer å forbinde til begrepet den gotiske romanen, for hva er egentlig en gotisk roman, tenker jeg, og det er sannsynligvis ingen stor gåte, det er bare det at jeg kan nada om de ulike sjangerene. Anyways, det fanget min interesse og jeg leste boka og det var en type roman jeg sjeldent pleier å lese, men jeg likte den, det var underholdende å lese om kvinnen som stikker av på hest (det er en hest på coveret, kanskje trakk dét meg også litt) gjennom skog, fjell, indianerland og gruvelandsbyer i Nord-Amerika på begynnelsen av 1900-tallet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Etter å ha kost meg veldig med ”I ulvenes skygge” gledet jeg meg til å gå i gang med ”Enken”, da handlingen i bøkene – slik den framgår av omslaget – har mye til felles. Arenaene i begge bøkene er canadisk villmark for drøye 100 år siden.

Men man skal ikke ha lest langt i denne før man senser at det er veldig forskjellige bøker. Der ”I ulvenes skygge” er skrevet av en med bakgrunn fra film, har en drivende spennende handling i et enkelt språk og er velegnet for rask lesing, er ”Enken” skrevet av en som i utgangspunktet er lyriker. Språket er deretter – fullt av metaforer - og man bør sette ned lesehastigheten for å kunne ta inn dette.

Selv med en fortettet - og etter min oppfatning svært vellykket – av slutning på boken, blir ikke hovedsaken i boken løsningen på dramatikken som ligger til grunn for situasjonen enken er i, men mer en beskrivelse av livet i canadisk villmark for 110 år siden, og spesielt en beskrivelse av en kvinnes situasjon i disse omgivelsene.

”Enken” er langt på vei en vakker bok, og sikkert en bok særlig kvinner vil like. Man bør bare være klar over at tyngdepunktet og kvalitetene ligger et litt annet sted på skalaen mellom spenning og ren episk roman enn i alle fall jeg leste ut av omslaget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her vakte boka begeistring både i den mannlige og kvinnelige del av heimen. Nydelige beskrivelser av både natur og følelser. Er så deilig å lese en bok som har kjærlighet som en del av handlingen, uten at det blir "søtt og klissete". Et par småfeil underveis, det tror jeg skyldes oversetteren (bruk av feil ord). Et stort pluss for at forfatteren ikke går i fellen med å lage en amerikansk "happy-ending" som ofte ødelegger totalinntrykket. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser du har lest "I ulvenes skygge" også. Hva syns du om den?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den leste jeg da den kom ut; i 2008. Jeg tror jeg må skumme litt gjennom den dersom du ønsker et mer utfyllende svar, men jeg vet at jeg syntes det var en god bok og vet jeg har anbefalt den til andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Neida, du trenger ikke lese for min skyld. .

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er akkurat ferdig med boka, og vilt begeistret. Jeg hadde ikke lest omslaget, aldri hørt om forfatteren, og hadde ingen forventninger. Den passer ikke umiddelbart inn i noen sjanger, og iallefall ikke i "gotisk roman". Klarte ikke å legge den fra meg! Enkelt språk, rå handling, tøff, noe av det beste jeg har lest på et par år. Og at jeg ikke klarer å plassere boken, sette fingeren på hva som gjør den så medrivende, er et pluss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Verken jeg eller omslaget sier at det er en gotisk roman. Jeg siteter bare omslaget som sier at den BLANDER western og den gotiske romanen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, ikke vet jeg, annet enn at det stod at den mikset western og gotisk roman på omslaget. Det er ikke mine ord.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nettopp ferdig med å høre lydboka, og skjønner ikke helt hva det har å gjøre med gotisk roman (googlet og ble ikke noe klokere av det). Vel - jeg syns det ble i overkant mye villmark, skog og fjell og evne til å komme seg unna alle farer. (Kan Lisbeth Salander være en av etterkommerne hennes?) Jeg fryktet slutten, men den likte jeg godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne hadde jeg ikke tenkt å lese, men fikk mail om at den var kommet i lydbok nå på mitt lokale bibliotek...så da reserverte jeg den i hvert fall...av omtalen ser det ut til å være en type roman jeg "ikke pleier å lese"..men det kan jo være interessant å variere litt....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forklaring på hva en gotisk roman er, finner du i store norske leksikon: Gotisk roman

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det passet iallfall bedre enn det som sto på wikipedia. Vel - da har jeg lært noe i dag også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå leste jeg om den i store norske leksikon, og jeg må si at den beskrivelsen passet 'Enken' sånn delvis. Da stemmer det jo, det som stod på omslaget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Lisbeth Marie UvaagMarianne MTor Arne DahlHilde VrangsagenWilliam BillisonSraDevoralibrosBeathe ArnesenReidun SvensliMarit AamdalTor-Arne JensenNora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonje