Jeg orker ikke å beskrive det med ord, det er for skrekkelig. Her - vær forberedt på sterke synsinntrykk. (Hulk)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 59 svar.

Snakk om å finne originale løsninger på problemer som ikke finnes! Hva har man skuffer til, egentlig? Eller kjekke pappkassetter? Skulle jeg trå til med lim og skalpell, ville det blitt et blodbad. Takke meg til bokbad.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som Helene Hanff sa da hun fikk en miserabel utgave av Pepy's Diaries: "When you get me the real thing, I shall tear up this ersatz book, page for page, and WRAP THINGS IN IT!!"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helene Hanff kunne få sagt det, ja - bøkene hennes (jeg vet bare om to?) er blant mine favoritter! Tenk deg noe så vanvittig som hvis noen fant på å - lage nipse-boks av "84 Charing Cross Road", da - hva? Huff, av og til kunne det visst vært greit med litt mindre fantasi....

Men for øvrig så ser jeg jo absolutt at visse utgivelser representerer vold mot åndsverket, som i tilfellet "abridged versions" (jfr. kommentarer om Det Beste-utgaver lenger nede i tråden) - jeg antar at det var poenget ditt, Chat Noir. Likevel tviler jeg for min del på at H.H. planla å stille restene til skue på hyllen sin etter å ha revet Pepys' dagbøker-surrogatet sitt i fillebiter, og brukt innmaten til innpakningspapir....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Grunnen til hennes ide for innpakkingspapir, kom fra den dagen da Helene Hanff fikk tilsendt en bokpakke fra London, og bøkene var pakket inn i sider fra andre gamle bøker. Hun skrev til sin kjære Frank: WELL!!! All I have to say to YOU, Frank Doel, is we live in depraved, destructive, and degenerate times when a bookshop, a BOOKSHOP, is tearing up beautiful old books to use as wrapping paper. I said to John Henry when he stepped out of it: Would you believe a thing like that, your Eminence, and he said he wouldn't."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg husket det, skjønner du: og en alldeles vidunderlig tirade hun sendte av gårde til den godeste Frank!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg spurte henne, i min uskyldige uvitenhet, om hun noen sinne kom seg til England. "Haven't you read my other books?" spurte hun. "Why don't you read them, and then write me and tell me how you hated them." Slik ble jeg introdusert til "The Duchess of Bloomsbury Street" og "Q's Legacy". Og jeg skrev noen brev til henne, og fikk svar tilbake: "Thanks for the good letter". Det svaret skal jeg gjemme så lenge jeg lever.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å ja, det stemmer - det var du som fortalte i fjor her inne at du hadde brevvekslet med henne! Det er jo helt utrolig - litt av noen minner å ha med seg videre! Jeg har forlengst slukt boken der hun beskriver hvordan hun langt om lenge kom seg til England - og dessverre for sent til å møte bokhandleren sin. Men "Q's Legacy" - hei, vent; Q var vel hennes "mentor" og guide inn i litteraturen (uff, dette burde jeg huske bedre, men det er noen år siden jeg leste henne sist) - så den boken dreier seg vel om hva hun oppdaget ved hjelp av ham??? Fortell, fortell! (Gjerne i en bokomtale-tråd om du har lagt inn den boken her, altså - så får flere enn de som er inne på denne tråden, et lesetips også!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet du, det er 100 år siden jeg lånte "Q" på biblioteket, så jeg husker ikke stort av den. Men "Q" var hennes mentor og guide som du sier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uff, må tilstå at jeg kjøpte en skrivebok og et bokmerke av Fretex, som er laget ved å erstatte innholdet i en bok og ved å ta ryggen på en annen:( Og skal atpåtil gi boka til en skrivende og bokelskende venninne i gave. Er jeg ute å kjøre?!? Kan dette bli så feil så feil eller oppveies det av "en god sak", slitt bok m.m?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dét kvalifiserer sporenstreks til en minus-stjerne, Strindin! Du er ikke bare ute å kjøre, du kommer garantert til å blåse rødt når du blir stoppa! Og så skal du spre elendigheten videre også? EIER du ikke skam i livet? ;-P (Best det ikke dreier seg om en Barbra Ring- eller Sigrid Boo-bok, for dem er jeg en hund etter, og i så fall kommer jeg fykende ut av pc'en din for å ta deg!)

(Okay, okay; så er det ikke bare av ideologisk omsorgsfølelse overfor verdens samlede bokbeholdning jeg har tatt med meg ørelappstolen opp på barrikadene - jeg ser naturligvis for meg at jeg personlig risikerer å gå glipp av en bok eller fem. Enhver er seg selv nærmest, vet du vel?)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og i min uforstand har jeg ikke bare vandalisert to bøker, men også vært så åndsfraværende at jeg har lagt fullstendig gale premisser til grunn i utvelgelsen.

For mest morro om det er en kjent forfatter tenkte jeg og klinte like godt til med baksida til John Dickson Carrs Sort messe....hehe :-)! Jeg har tatt det i bruk selv (ja, også jeg meg selv nærmest og det var jo så lenge til den bursdagen;) Og når du nå har satt det hele i rett ørelappstol for meg, så er det kanskje like greit, siden min venninne elsker krim ti ganger mer enn noen annen sjanger.

Men som om ikke det var nok så valgte jeg en skrivebok som en gang inneholdt uforglemmelige kulturhistoriske utlegninger. Ja du gjettet kanskje hvorfor? Fordi min venninne er kulturhistoriker (!)...hehe;)

Bortsett fra litt ammetåke har jeg overhode ingenting å si til mitt forsvar og legger meg herved langflat for klarere hjerner:-)!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja - nei - det er jo ikke du som har begått hærverket, vandalisert bøker, da, - du har bare betalt penger til vandalene, du! (Kjenner du skamrødmen krype tilbake i kinnene nå? Bra!) Hehe, noe sier meg at Fretex' gjenbruksnotatbøker aldri blir det samme for deg, Strindin? Vel, så har jeg da utrettet noe godt i min tid her på planeten Tellus.... ;-P

Og så vet du nå betydningen av å bringe respekten for bøker videre til den oppvoksende slekt, ikke sant? Jeg mener, hvis du er i ammetåka nå (gratulerer, forresten!), så er det ennå ikke for sent å lære din håpefulle at hun eller han aldri, aldri, ALDRI må glemme at bøker skal behandles med omsorg og pietet! (Jeg for min del spiste opp Halfdan Rasmussens "Børnerim" i ung alder, så jeg måtte få et nytt eksemplar alt som toåring. Senere gikk jeg helst løs med kulepenn - men da like gjerne på tapetet som mellom permene.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for at du gir meg innsikt og nødvendig bokettersyn for oppdragergeskjeften! Og nei, ALDRI det samme, verken den lealause notatboka eller armèen i sin skånselsløse jakt på profitt;)!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - tenker vi har avslørt hele arméen, jeg! Kristentro og gode gjerninger? Bare skalkeskjul. EGENTLIG er de kynsike bokmassakrører (-massakranter?), alle som en. Takk til deg, for at du har stått frem og gitt notatbok-kjøperne deres et ansikt, Strindin: det er så altfor sjelden at syndere går til offentlig bekjennelse på denne måten her på berget, i våre dager. ;-P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt kjetteri midt i all sentimentaliteten? Jeg donerer glatt til Fretex en del bøker som jeg er sikker på at jeg aldri skal lese om igjen. Hva Fretex siden gjør med dem, gir jeg en god dag i.
Jeg prøver å forestille meg at jeg henter hjem igjen for eksempel Bridget Jones og går løs på henne med skalpell for å få et egnet skjulested for upassende elementer i bokhylla. Sitat fra "Vett og uvett": Dokker høre no væl sjøl kor tullat dokker e!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med å kvitte seg med noen av "småtingene" i stedet?? I en bokhylle skal man ha bøker! Alternativet er å kjøpe bokhyller som har noen skapdører/skuffer der man kan stappe "småting". Dette er på linje med de som har "falske bøker" i bokhylla...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du sa det! Fullstendig enig: bøker som "pynt" er komplett misforstått. Det blir som å ha - tja, hva blir det som, egentlig? Jo: å ha nøkkelring med Porsche-merke på knippet med Fiat-nøklene... Og å komme på jobben i kjøredress og motorsykkelhjelm, og så bli sittende på jobben helt til du er sikker på at alle kollegene har gått hjem (uten et rødt øre i overtidsbetaling), for at ingen skal se deg når du tar bussen hjem igjen.... Eller noe sånt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Vi har jo hatt et par diskusjoner her på bokelskere om hvordan sortere bøker og om bokcover, i begge var flere veldig opptatt å sortere etter farge, og noen kjøpte ikke bøker hvis boka hadde et omslag som ikke passet i fargene:) Så er det snakk om pynt eller hva da?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes alltid jeg kan glede meg over en bok som er vakkert utformet, helt fra de gamle illuminerte håndskrevne i museer, via Johan Gutenberg og frem til vakre bokdesign med god typografi som også reflekterer den tidsepoken de er skapt i. Mennesket er et vesen som pynter, og estetikk er også viktig, men ikke alt. Innholdet er helt klart altavgjørende.

Bokens design kan følge opp innholdet på en helt spesiell måte, f.eks "Guide til det danske høyfjell" som jeg har i mitt danske bibliotek (vi tilbringer alle ferier der), skrevet av en nordmann, mulig jeg har glemt å registrere den her, men i tillegg til å være en vakker, innholdsrik og morsom bok har den tverrformat, noe som er meget humoristisk temaet tatt i betraktning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja - noen henger jo døde dyr (elghoder, utstoppet småfugl, you name it) opp på veggene sine, de kaller det pynt også. Jeg tror ikke jeg våger å forsøke å tolke begrepet "pynt" her på direkten.... æææh, nei, det ble for fristende: jeg for min del faller nærmest sammen i krampelatter når jeg hører om folk som sorterer bøkene etter utseende! Ha - jeg er visst i det provokative hjørnet igjen. (Skal finne meg noe å spise, kanskje jeg blir litt fredeligere av dét.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg sorterer bøkene etter farge, men først står jo de "beslektede" i nærheten av hverandre. Og jeg går selvsagt etter innhold når bøkene blir kjøpt! Ellers synes jeg en godt slitt bok er pent i seg selv, og i tillegg er det jo affeksjonsverdien. Leser for tiden en bok som har tilhørt professor Moltke Moe, den er dedisert til han fra forfatteren, gir en ekstra tilleggsdimensjon synes jeg...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj, så gøy: ikke fargesorteringen (den tør jeg ikke kommentere, jeg har "fått metta mi" nå (sitat: Asbjørnsen og Moes trebinds - antagelig fra "Kjetta på Dovre"?) og er ikke så krakilsk lenger), men Moltke Moes etterlatte. Vil du avsløre hva boken heter, og hvem som har forfattet den?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er en bok av Jacob Aaland fra 1909 (lånt på Universitetsbiblioteket), den heter Nordfjord fraa gamle dagar til no. Dedikasjonen lyder: Hr. professor M. Moe i høgvyrdnad fraa bokskrivaren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sært. Sært er bra! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja. Å øydeleggje gode bøker er ein synd. Men eg veit no om både ei og to bøker som vel fortent kunne fått ein slik lagnad. Eg elskar bøker, og særskilt gode bøker, men innrømmer òg at nokre bøker ikkje er stort meir enn dekorativt søppel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jo'a. Men ærlig talt: hvis du virkelig har lagt en bok for hat, så kan jeg for så vidt skjønne at du går løs på den med skarpe våpen (bedre boken enn forfatteren!!!!), men ikke at du plasserer offeret på hyllen i stua etterpå... Da blir det om ikke perverst, så i det minste groteskt... ;-P

Men du har vel for så vidt ikke signalisert fullt sterke aversjoner i innlegget ditt, Jenni - og uansett: jeg tror ikke helt på det der at folk med skalpell som ser sultent på et par stive permer, helt er troendes til å vurdere bokens indre kvaliteter før de hakker løs. Ellers også enig med de som andre steder i tråden lurer på hva i all verden folk skal med bokhyller, når de putter alt annet enn lesestoff inn i dem......

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg ser for meg følgjande scenario:

Gjest som tar ein titt i hylla: Eg ser du har [tittel på elendig møkkabok] ståande her. Kva tykkjer du om ho?

Jenni: Nei, eg så meg naudt til å gjere sånn her! (Viser fram oppbevaringsrom i boka)

Du har for øvrig heilt rett i at dei fleste som gjer dette nok ikkje velger sine "ofre" på bakgrunn av kvaliteten på innhaldet. Dei er nok den typen som ikkje bryr seg, og kjøper eit par billige bøker kun for å massakrere dei, utan å gje dei nokon sjanse til å prove om dei har livets rett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ÅÅÅja - så du ville påberopt deg nødrett?! Fiffig... har du vurdert en fremtid som forsvarsadvokat? ;-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Klart eg har, men det er no mange år sida. Kanskje eg skal setje i gang eit bøkenes rettssystem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ren og skjær galskap. Bokmishandling! Norge trenger bokpoliti nå! Hjertet mitt gråter for disse grusomme skjebnene :I

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe.. egentlig ganske smart synes jeg. Om ikke annet så får permene et nytt liv... Tenk på alle de bøkene som aldri blir lest, som er blitt søppel for lengst. Så fint atd e kan brukes til noe?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jammen - hvorfor søren kalle det bokhylle, og kamuflere saker og ting som bøker? Forloren skilpaddesuppe til forrett, benløse fugler til hovedrett - og så slappe av med en god, forloren bok foran den elektriske peisilden etter middag? - Nei, jeg skjønner det likevel ikke.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kaster folk bøker?!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uff da - nå tok jeg vel fra deg nattesøvnen? Unnskyld, jeg mente ikke dét, kan du skjønne! (Men ja - sånt skjer, faktisk, det er helt sant. Verden ER full av vonde og vanskelige ting. I tillegg til alle de andre tingene den OGSÅ er full av. ;-P)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha! Ikke langt unna, utrolig hva folk finner på! Det er heldigvis en god blanding av litt av hvert i verden ;) Får fokusere på det fine når slike sjokkerende nyheter treffer en midt i trynet :p

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stefaren min viste meg dette i dag morges, han fåreslo at han kunne gjøre det med Harry Potter-bøkene mine hvis jeg hadde dårlig plass til småting! :'( :'( >:( Hvis blikk kunne drepe hadde han vært død! Hehe

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Ja, se der har du noe helt annet! De var morsomme! Ble nesten trøstet, jeg nå!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes ikke det er så galt, jeg.(Om en synes det er pent er en annen sak. )

Det spørs jo hva for slags bøker de lager dem av. Sist det lokale musikkorpset hentet bøker hos meg til loppis sa de at f.eks.at Det Bestes serier ikke lot seg selge, så de kunne like godt gå i kontaineren hos meg selv. "Greit nok", tenkte jeg. Jeg synes ikke en gjenstand skal være verneverdig bare fordi det kalles en bok? Sånn at jeg burde opprettet et bokmuseum i kjellerboden til noen av fars gamle bøker som ingen vil ha?

Men det er klart at om dette lokker folk til å ødelegge bra bøker, er det litt dumt.

Får jeg "bank" her inne, nå?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ingen bank å hente fra meg heller, Inger Johanne - som Karin sier (under), så er det ikke så strengt ment. Jeg gråter heller ikke over at noen Det Beste-bøker går fløyten (har pløyd gjennom en del av dem i oppveksten, mitt store ankepunkt mot dem i ettertid er at de "snøt" meg for store deler av den opprinnelige teksten: "abridged versions" er NESTEN like ille som Dagbladets blyantholdere laget av bøker!), og jeg er med på at det finnes bøker som verden godt kan klare seg uten. Men for mitt vedkommende (og nå er jeg "serriøs, ass'") dreier fortvilelsen seg om akkurat det (nest)siste du sier:

det er klart at om dette lokker folk til å ødelegge bra bøker, er det litt dumt.

Bra bøker for meg er ikke nødvendigvis bra bøker for deg, og omvendt - og folk som er troendes til å kaste seg over en bok med tapetkniv i hånden, er neppe dem jeg vil utnevne til å sitte i juryen som skal felle dommen over potensielle godbiter fra bøkenes verden. Det var bare dét. Egentlig. (Med mindre du kommer opp med noen flere vettige argumenter, som tvinger meg til å moderere meg nok en gang.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har tenkt... Og noen er sikkert troendes til å ta skikkelig fine, gamle bøker, med skinnrygger og greier.. Jo, kanskje det er dumt å gjøre det kult å skjære opp bøker, hvis det kan føre til at bøker noen ville satt pris på blir ødelagt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Neida her er ingen sure miner og ikke er vi "voldelige" heller ;)
En ting er kunstverket Tao viser, der er da bøkene ikke sprettet opp og bevisst ødelagt. Det ble en gang vist et annet kunstverk her, en resepsjonsdisk som var bygd opp av kun bøker. her er det
Det som vises i db er etter min mening noe helt annet, disseksjon av bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette burde faktisk vært straffbart! Ikke nok med at de har gjort hærverk selv, de oppfordrer også andre til å gjøre det samme, med oppskrift og det hele...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du har rett: å oppfordre andre til en forbrytelse kan være like ille som - kanskje verre enn??? - å utføre forbrytelsen selv!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det kom ikke fram, men jeg tror jeg vet hva du ville vise oss. Enig, det er sterke saker. Nesten vandalisme....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Der kan du se - jeg klarte rett og slett ikke påkjenningen, og maktet ikke å lime inn korrekt lenke. (;-P) Fikset lenken nå - samme målside som den du fant, ja. "Nesten" vandalisme, du lissom - ingen grunn til selvsensur her, Karin; dette ER reinspikka vandalisme!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe, enig jeg var nok litt vel forsiktig her ja. Kan du forstå at de kan kalle det "smart oppbevaring" og samtidig være stolt av det når de ødelegger bøker bare for å oppbevare andre ting enn det det skulle være.
Hva skal vi med penner/tusjer og te-lys i "bøker" i bokhylla?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og hvordan finner de tilbake til alt det de har kamuflert i bokhylla? Greit at penner og slikt er tilgjengelig der de skal brukes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er på grensen til blasfemi!! Vet at på Fretex lager de notatbøker av permene på gamle bøker, hva de gjør med innholdet tør jeg ikke tenke på!! :0(

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, ER det ikke fælt? Og du har også reagert på Fretex' hærverk, ja? Har flere ganger gledesstrålende oppdaget et forlokkende omslag hos Fretex, for så å kaste meg hylende og skrikende på gulvet når jeg oppdager at den opprinnelige innmaten har blitt røsket ut med roten. Nei, nå må jeg rett og slett forsøke å tenke på noe annet, jeg - dette blir for vondt og leit og vanskelig. (Plystrer og forsøker febrilsk å tenke på noe annet.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den enes død, den annens brød e.l. Den enes ulykke (din fortvilelse), den annens glede (min). Jeg fikk meg nå en god latter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj, du er rå, gitt! Jaja, jeg liker jo litt rå humor (innimellom), så jeg velger å plassere deg i Monty Python-båsen min. Sammen med Blackadder. Kos deg i båsen (du slipper nemlig ikke ut med det første)! ;-P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror den båsen er så romslig at det er fullt mulig å trives der.... Apropos rå, så hører jeg på "Innsirkling 2" for tiden - anfefales på det varmeste! For å gjøre det helt klart, så lo jeg ikke av bokvandalisme, men dine kommentarer til det...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En god latter forlenger jo livet okkesom - men det er jo utvilsomt hyggelig å bli ledd med i stedet for av iblant... (Underbevisstheten min var visst ikke helt overbevist, for jeg oppdaget nå at den stjernen jeg mente å gi deg i sted, på det første innlegget, glimret med sitt fravær. Jaja - så er jeg fremdeles ikke helt i vater etter Dagbladets sjokk-oppslag. Det er rettet på nå, da (altså det med stjernen. Det med tapetkniven sliter jeg med fortsatt.).)) (Gikk litt surr i parentes-settingen også. Best å tie stille litt nå, ser det ut som. Kanskje jeg skulle ta time-out og besøke deg i boksen din. Setter du over karsken?)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

P.S. "Innsirkling 2" er notert. Må bare finne frem til ener'n først. Skjønner at jeg må - det er jo ikke måte på lovtaler om Tiller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm, jeg er vel en av de få som ikke nesegrus beundrer de to bøkene. Sier ikke mer...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt å høre motforestillinger - litt skummelt med enstemmighet. Men jeg har fått lyst til å lese Tiller etter å ha hørt om at han bruker ulike fortellerrøster til å tegne helt ulike bilder av hovedpersonen; spent på hvordan han får det til, ettersom jeg synes det er en god idé som forfattergrep. Men nå er det fare for at denne tråden sklir ut i rasjonell litterær debatt i stedet for bare syt, klaging og verop over verdens forfall og misère - og dét var jo ikke meningen, så jeg stopper her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Føler med deg, det er bare fryktelig. Uff, grøss og dobbelt uff og grøss.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Lene AndresenPiippokattaKirsten LundChristofer GabrielsenTanteMamieAnniken RøilAvaReadninggirl30Ann ChristinHallgrim BarlaupStein KippersundKristine LouisePer LundKaramasov11Synnøve H HoelHarald KAlice NordlikriraNorahHanne Kvernmo RyeMarianne MBerit RHeidimgeKikkan HaugenTrude JensenIngeborg GLisbeth Marie UvaagHarald AndersenDolly DuckMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaJulie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. Martol