Dette er andre del av min vandring langs delvis gjengrodde stier i Mississippideltaet. Det er mange år siden jeg sist leste bøkene om Tom Sawyer og Huckleberry Finn. Gjensynet var godt!

Men er det riktig å omtale disse bøkene i samme åndedrag, slik vi ofte gjør? På noen måter er det selvsagt det: Forfatteren er den samme, hovedpersonene også. Dessuten tiden, omgivelsene, språket...

Samtidig er det noen viktige forskjeller. Disse reflekterer kanskje at det er åtte år, og fire bøker, mellom "Tom Sawyer" og "Huckleberry Finn" i Twains forfatterskap. To eksempler er at mens den første boken har en allvitende forteller som fritt kan betrakte alt som foregår både i handling og psykologi, så er det Huck som forteller sin egen historie. Og mens Twain første gang såvidt skraper i "voksne" temaer som forholdet mellom innflyttere og opprinnelige innvånere i USA, er (u)moralen i slavehold et gjennomgripende tema i boken om Huck.

Dette fremstår altså som en voksnere bok, med større sosialt engasjement. Men alt det andre er der: En drivende handling, herlige persontegninger, et rikt språk - og trillebår på trillebår med humor. Dermed er "Huckleberry Finn" akkurat som "Tom Sawyer" en bok man bør ha lest minst to ganger. Først som barn, så som voksen. Men gikk du glipp av den første anledningen, så er nok Twain mann for å få frem barnet i deg igjen!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  Skage