Jeg tror det lønner seg å være litt mer belest enn det jeg er når man tar fatt på denne boka... Det er flere referanser til blant annet Ulysses, Odysseen og Den store Gatsby. (Kanskje det er en grunn for litteraturentusiaster å lese denne? :)) Men historien er sterk og er fortalt og ikke minst tegnet på en god måte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Jeg likte denne boka utrolig godt og er slett ikke overrasket over at den vant Eisner-prisen for beste selvbiografi i 2007. Ikke bare likte jeg den på grunn av de mange litteraturreferansene, men også på grunn av selve historien. Vi følger Alison fra hun bare er barnet, helt til hun er en ung, voksen kvinne. Omgivelsene hennes preges først av en svært autoritær og litteraturelskende far, en kunstnerisk og noe fraværende mor og en ganske anonym søskenflokk. Senere setter studier, studievenner og kjærester også preg på henne, men i denne boka går hun stadig vekk tilbake til sitt opphav.

Alison bærer på en stor hemmelighet, den samme hemmeligheten som faren bærer på. Hans forhold til denne hemmeligheten er skambelagt og han prøver hele tiden å opprettholde fasaden han så nøysomt har skapt. Enkelte ganger blir likevel ripene i lakken så store at de kommer opp til overflaten.

Faren til Alison er på mange måter en hustyrann, noe også tittelen spiller på, men far og datter har i det minste litteraturen til felles. Det er gjennom litteraturen de to finner en slags samhørighet, selv om det viser seg at de to til syvende og sist har enda mer til felles. Faren leser store verker og påvirker datteren til å gjøre det samme. Selv ble jeg påminnet om at jeg stadig ikke har fått begynt på På sporet av den tapte tid. Boka ga meg likevel et ørlite håp om at det fremdeles ikke er for sent, selv om deadlinen for meg nærmer seg med stormskritt :

Det sies at folk vet de er middelaldrende når de innser at de aldri vil lese "På sporet av den tapte tid".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Cathrine PedersenFriskusenHanneRufsetufsaHeidiHeidi Nicoline ErtnæsMarielleIngunn SMarit HåverstadsiljehusmorSynnøve H HoelTheaKarin  JensenNora FjelliHanne Kvernmo RyeIngeborg GEvaBerit B LieBjørg Marit TinholtAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTove Obrestad WøienAstrid Rosslandandreas h. o.Elin FjellheimHild HasselTorIngunn ØvrebøTurid KjendlieToneAud- HelenEspen GarmanHelleSigrid NygaardAnita NessVera_VakkerAnne Helene MoerubbelDolly DuckIdaVibeke Lundetræ