Arne Næss gikk bort 12. januar 2009 nesten 97 år gammel. Han etterlater ifølge bibliografen Svein Sundbø 67 bøker og godt over 1000 artikler av forskjellig slag. Starten på han karriere skjedde i rykende fart; magistergrad 21 år, doktorgrad 24 år og som eneste professor i filosofi ved Universitetet i Oslo i 1939 – 27 år gammel. Jeg møtte Arne Næss første gang under forberedende prøve på Universitetet i Oslo i 1962. Han satte varige spor i meg og er den direkte årsak til min interesse for filosofi, herunder også andre filosofer som Spinoza, Bergson og Skjervheim. Arne Næss og Hans Skjervheim stod langt fra hverandre i faget, men han omtalte Skjervheims standpunkter med respekt og saklighet. Det imponerte meg den gang. (Skjervheim nektet bl.a. å undervise ut fra boken Næss sin bok: ”En del elementære logiske emner”). Hans normer for saklighet (som han selv praktiserte) er noe av det viktigste og nyttigste jeg har lært. Se tekstboks nedenfor. 1. Avhold deg fra utenomsnakk 2. En formulering som har til hensikt i en alvorlig diskusjon å gjengi motstanderens synspunkter, må være slik at motstanderen finner gjengivelsen adekvat. 3. Et innlegg bør ikke lide av flertydighet av den art at tilhørerne eller leserne blir villedet til å tolke motstanderens utsagn på en ufordelaktig måte. 4. Tillegg ikke motstanderen standpunkter som vedkommende ikke går god for. Argumenter ikke mot "stråmenn" (fiktive eller konstruerte motstandere) 5. En fremstilling bør unngå at tilhøreren eller leseren får et skjevt bilde som tjener én parts interesser på bekostning av andres. 6. Kontekst eller ytre omstendigheter som ikke har noe med saken å gjøre, bør holdes nøytrale.

I mitt arbeid med ”verdibasert ledelse” og ”tjenende lederskap” har jeg funnet svært mye av den ideologiske og etiske grunnmur som disse ledelsesteoriene hviler på i bøkene til Næss. Possibilismen, pluralismen, den pyrrhoniske skeptisisme, dypøkologien, økosofien, saklighetslæren og livsfilosofiske leveregler som er beskrevet i et enkelt og forståelig språk i hans bok Livsfilosofi er alle byggesteiner i verdibasert ledelse. Miljøkrisen, finanskrisen, og all verdens etterpåklokskap i den forbindelse, gir jo Arne Næss rett på alle vesentlige punkter. Skal man utpeke en filosof for verdibasert ledelse, så må det bli Arne Næss! Han hadde en ydmyk, undrende og åpen holdning til verden og tilværelsen og viste gjennom ord og handling ærbødighet for og nærhet til alt levende.

Professor Bernt Hagtvet har uttalt at dette er en av de viktigste bøker som er skrevet i Norge. Boka har vært pensum for tusenvis av studenter og gitt kunnskap om og trening i logikk og saklig argumentasjon. For å illustrere begrepet ”skinnuenighet” brukte Næss å fortelle om damen med en blårevpels rundt halsen. ”For en tispe!” var utsagnet vi skulle analysere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Iris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolKirsten LundPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesTove