Glimrende idé, ujevnt gjennomført. Utgangspunktet med englenes historie og å utfylle bibelske sagn til fulle historier av kjøtt og blod, fungerer ypperlig. Her skriver også Knausgård briljant. I det hele tatt er dette stor litteratur, vel å merke så lenge det er handlingsdrevet.

Men innimellom dette skal det grubles, og du verden så kjedelig det blir. Man merker tydelig at Knausgård ikke behersker dybdene han forsøker å lodde. I stedet blir teksten snirklete, tung og utflytende. Ordkunstneren fra noen sider tilbake ender i språklig spagat. Det er ikke bare kjedelig, men også frustrerende. Etter hvert blir det et åpenbart mønster: Knausgård skriver bedre enn det meste som kan krype og gå av forfattere, men bare så lenge noe faktisk skjer. I handlingens fravær er forfatteren ikke lenger venn med ordene, og teksten klapper sammen.

Vendingen med å trekke historien mot nåtiden fungerer nesten, men det blir litt for tidlig litt for tydelig hvor vi skal hen. Avslutningens stilbrudd er forstyrrende. Selv om det er velskrevet, mister det ankeret i resten av teksten.

Gitt Knausgårds nåværende prosjekt er det snodig å konstatere at denne boken hadde tjent mye på å bli bedre redigert. Ved å kutte de siste 50 sidene (som hører hjemme i "Min kamp") og minst 50 sider med liksomgrubling, ville man endt opp med en riktignok noe annerledes, men langt bedre bok. Kanskje noe nær et mesterverk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaEllen E. MartolAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AKirsten LundJulie StensethChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn S