Jeg har skrevet masteroppgave om boken. Den er meget god, og en av tidenes største bestselgere. Det er mange populærkulturelle referanser til Ayn Rand i TV-serier(Mad Men, Futurama), filmer (Dirty Dancing)og annet.

Det er rart hvordan man uten problemer kan lese arbeidene til kommunister som Sartre og vår egen Solstad, nazister som Hamsun, fascister som Ezra Pound, men i det øyeblikket noen skriver med det utgangspunkt at de ønsker å fortelle en historie som rettferdiggjør individuell frihet og egeninteresse, blir det nærmest demonisert. FrP er milevis til venstre for Ayn Rand, så jeg tror ikke mange av folkene i Frp, eller som stemmer Frp, faktisk har lest noe av Rand.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Ble nettopp ferdig med boken, syns den er veldig bra. Leste den fordi jeg har lest Atlas Shrugged tidligere i år. Kan jeg få lese masteroppgaven din?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er snart ferdig med boka. Det har tatt litt tid, ikke fordi boka er dårlig. For meg så er dette en veldig bra bok. Å lese noen kalle dette en FRP bibel lenger oppe i tråden, viser hvor lite vedkommende har skjønt etter min mening. For meg handler boken om integritet, mot og frihet til å ta egne valg. Dette gjelder uansett politisk retning. Skal man slå ned på de som tenker annerledes fordi man er uenig?

Hvis du vil lese en slags analyse så skrev Torgrim Eggen en kronikk i Samtiden for ett til to år siden. dessverre faller han i samme fella som mange andre, men redder seg helt på slutten.

For meg var/er dette inspirerende lesning, som jeg virkelig likte. Helt uavhengig av hvem andre som liker den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for en god kommentar om boken. Er helt enig med deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forskjellen ligger vel i at der Ayn Rand skildrer historier som illustrerer hennes egen filosofi, og derfor tilsynelatende ikke er skrevet med noe annet formål, skriver forfattere som Sartre, Solstad og Hamsun dialoger. Hva ligger i dette? At flere synspunkter strides om retten til å kalles riktig, at noe ikke blir presentert som et endelig svar, men snarere åpner for flere spørsmål. Ihvertfall er dette tilfelle hos Hamsun. Ikke var han nazist heller. Det ligger vel i Objektivisme en tro på at verden kan forstås; men en slik forestilling vet jeg ikke hvordan kan forenes med diktning, for er ikke diktning tett knyttet opp til det uforståelige og det underlige? Men hva vet vel jeg, jeg er ennå ung og med et hovmod og en entusiasme som står i stil med min alder.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

At en bok som har som mål å "rettferdiggjøre egeninteresse" er en av tidenes mest solgte, sier meg mer om verden enn om boka. Hvis man vurderer bøker etter deres litterære kvaliteter, nytter det ikke å komme med "nazisten Hamsun" og "kommunisten Solstad". Dette er forfattere som i aller høyeste grad har skrevet om individets kamp, på ulike vis. Vil jeg finne noe av litterær verdi hos Rand, eller vil jeg bli fortalt over tusen sider at det viktigiste i livet er fri markedsøkonomi og en svak statsmakt?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vet ikke om du har lest boken enda, siden det er en stund siden du kommenterte den, men jeg er usikker på om du vil finne verdi hos Rand. Ikke fordi boken ikke er bra (har lest en tredjedel), men fordi du har den innstilligen du har. Basert på den til dels flosete kommentaren, kan det hende at ditt politiske korrekte sosialdemokratiske syn, vil hindre deg i se den litterære verdien i boka. Alle som har kjøpt og lest den er jo bare egoistiske tullinger, ikke sant?

Derfor burde du kanskje lese den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er en fantastisk bok. Det samme kan jeg si om Anthem og Atlas shrugged! Ayn Rand skriver svært gripende om flotte mennesker. Anthem (Høysang), er en vakker perle. Den kan anbefales dersom en vil starte med Ayn Rand, den er kort og lettlest. God fornøyelse! P.S. Hadde vært spennende å lese din masteroppgave!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har ikke lest Rand, men registrert at forfatteren nevnes hyppig når FrPere bes om å nevne en favorittforfatter:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det må være fordi de ikke har lest noe av Ayn Rand, men prøver virke beleste...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Berit RHilde H HelsethTone HKirsten LundTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingDemeterTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimJulie StensethGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn S