Behengt med åpenbare svakheter, som forfatteren selv var den første til å innrømme og delvis forklare, er dette fortsatt en av de viktigste bøkene om hvordan 2. verdenskrig artet seg for Norge og nordmenn. Major Langeland er en helt som fortjener å hentes frem fra glemselen, ikke mest som leder for Milorgs største aksjonsgruppe, men for måten han eksponerte dobbeltmoral og skinnhellighet etter krigen. For denne boken ble han tiltalt for injurier. Det endte med frikjennelse, men like fullt ble boken inndratt. En av mange politiske og rettslig uholdbare dommer i de første etterkrigsårene.

Dessverre har ikke forlaget ytt boken rettferdighet med denne nyutgivelsen, som er preget av scanne- og kopieringsfeil og annet slurv. Synd! Men originalen er fortsatt å få tak i på landets antikvariater.

Boken består for en stor del av utvalgte pinlige og blamerende skriv fra justisdepartementet fra årene 1940-45, skarpt kommentert av Langeland. Den passer best for de av oss som liker å ta dypdykk i krigshistorien. Et tips for andre potensielle lesere av denne boken er "Krigshistorien(tm) - Toralv Fanebust og sannheten" av Frode Fanebust. Her er Langeland en viktig kilde som også blir grundig omtalt i teksten, men boken spenner videre og er mer tilgjengelig for dagens lesere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Mener at Langeland ikke var leder av Milorgs aksjonsgruppe. Han var derimot distriktssjef i distrikt 13 til juli/august 1944 da Lorentz Brinch tok over. Det var i august at distrikt 13 satte i gang sin aksjonsgruppe, Aks 13, med Svein Blindheim som første leder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har helt rett! Jeg burde ha skrevet at Langeland var leder for Milorgs største distrikt, ikke aksjonsgruppe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Astrid Terese Bjorland SkjeggerudWenche VargasHanne Kvernmo RyeLinda NyrudKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_Meson