En bok jeg slet skikkelig med. Måten hun skriver på er veldig uvant for meg, jeg måtte bruke mye tid på å forsøke skjønne hva hun mente med omtrent hver setning. Dette reulterede sannsynligvis i at jeg aldri fikk tag i tråden på fortellingen. Når jeg var omtrent halvveis i boken oppdaget jeg at jeg satt og leste ord uten å ha en anelse om hva jeg leste, og hadde gjort dette en god stund. Da avbrøt jeg boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Dette er min andre bok av Herta Müller. Mitt første møte med denne forfatteren var med boken "Pustegynge" som jeg elsket :)

Herta Müller er født i Romania i 1953 og utvandret til Tyskland i 1987. Müller har skrive mange bøker, samt mottatt flere priser for bøkene sine. Nobelprisen i litteratur fikk hun i 2009.

Mûller skriver meget godt og har et poetisk språk som jeg aldri har møtt hos noen andre forfattere jeg har lest. Dette gjør at hennes skildringer av mennesker blir dype, ekte og veldig forståelige. I bøkene bruker Mûller mye tid på å beskrive menneskene og bøkene har ofte en krigshistorisk ramme.

I denne boken, Reven var alt dengang jeger, er rammen de siste månedene i Romania før diktaturets sammenbrudd. Vi får ikke vite så mye om selve krigen, men den ligger som et bakteppe gjennom hele historien.

Vi møter mennesker som lever i en liten industriby ved Donau og får et innblikk i hvordan det er å leve med frykt og angst. Hvordan sult påvirker deg, hvordan makt misbrukes, samt hvor ensom man blir når redsel og usikkerhet blir hverdagen.

Selv om vi blir kjent med et lite knippe personer så er det Adina som er hovedpersonen i boken. Hun jobber som lærer og det er gjennom hennes tanker og betraktninger vi får innblikk i hvordan det er å leve i et kommunistregiment.

Dette er vakkert fortalt tiltross for at historien er trist og grusom.

Selv om jeg elsker poetisk språk så ble det litt i overkant mye for min del. Det føltes ut som jeg leste et langt dikt. Jeg ventet hele tiden på å få litt fakta opplysninger, men historien er fortalt i bilder, farger, lukter etc. Tror nok at jeg hadde likt denne boken ennå bedre om jeg var klar over fortellermåten på forhånd :)

Terningkast 4 får denne boken av meg. (en veldig sterk firer)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har aldri lest noe av henne, men var meget fasinert av henne da jeg så et TV-program på den tiden hun fikk Nobel-prisen. Hun har jo et frapperende og meget bevisst utseende, og hun fortalte hvordan det var å komme fra det grå Øst-Europa og se alle fargene og alle glossy magasiner som eksploderte mot henne i vest. Da satt hun og klippet ut ord av magasiner som hun satte sammen, og de var helt sikkert litteratur, men samtidig hadde det et veldig sterkt grafisk uttrykk som jeg gjerne skulle sett mer av. Men på dere høres det ut som hun er litt uleselig? Kanskje jeg skal prøve meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde den samme opplevelsen. Jeg oppdaget at jeg leste en og en setning, og hver setning måtte fordøyes som et utilgjengelig (men vakkert) dikt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei kaos og Reidun, dere gir meg lyst til å gi boken en sjanse til! Noe med tittelen fanget meg, før jeg visste noe om forfatteren. Men tid og konsentrasjon krever hun av sine lesere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var så facinert (er det med -s eller -c, plutselig vet jeg ikke!!!) av hennes grafiske klipp at jeg skrev til svensk Femina og spurte om de ikke kunne lage en artikkel, noe de dessverre aldri reagerte på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

ja takk begge deler: fascinert, eller bare s hvis du vil, men ikke bare c

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Selvsagt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg begynte på denne - før hun fikk nobelprisen - og ga den opp. I hvert fall midlertidig. Bør jeg ta den opp igjen? Hva mener du, Daffy Englund og dere andre?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De fleste bøker fortjener en ny sjanse, men hva gjelder den boken og meg vil det nok gå en god del år før det skjer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethIngvild SAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeStig TIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsPiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAvaAud Merete RambølThomas Heie H.