Fante er suveren og enkel, konkret og ugjennomtrengelig, vennlig og brutal, og så full av ambivelens og motsetninger som bare et intelligent tenkende menneske kan være!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 3 svar.

John Fante er en amerikansk forfatter med italiensk herkomst. For meg var denne forfatteren ukjent og "Spør støvet" er derfor min første leste bok av forfatteren. Jeg ante ikke hva boken handlet om og startet på de første sidene litt famlete, jeg fikk ikke helt taket på det jeg leste. Men så åpenbarte historien seg for meg og på side opp og side ned ble jeg kjent med og glad i Arturo Bandini. Historien om han er fortalt på en vakker, trist, nær og sår måte.

Arturo Bandini bor i Los Angels på et gammelt og nedslitt hotell i et lite hotellværelse. Bandini drømmer om å bli en berømt forfatter. Han vandrer gatelangs og drømmer, sitter timevis på hotellrommet og drømmer. Han har lite penger og sliter med å skaffe seg mat, samt betale leien for rommet på hotellet.

Bandini har fått publisert en novelle i et magasin. Novellen "Og bikkja gjødde til langt på natt" og han er umåtelig stolt av dette og mener det viser hva slags talent han egentlig har.

Boken er litt selvbiografisk siden Fante selv avsluttet studiene og flyttet til Amerika for å følge drømmen sin om og bli forfatter.

Fante har fortalt historien om Bandni så vakkert at jeg følte Bandini sin ensomhet, hans fortvilelse og hans drømmer. Jeg satt ved siden av han ved skrivebordet når han prøvde å lage nye historier og ikke fikk det til. Jeg ble rørt og glad når han fikk skrive ferdig sin første bok og fikk utgitt den.

Historien er også en kjærlighetshistorie til serveringsdama Camilla Lopez. Det er et elsk- og hatforhold mellom dem hvor de begge trenger hverandre, men ødelegger hverandre istedenfor.

Boken får terningkast 5 av meg :) Boken er verdt å lese og anbefales :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, denne boka kan virkelig anbefales! Flott historie, og nydelig språk, til tider poetisk. Vi blir godt kjent med Bandini, som kan være både brutal og kynisk, men også uselvisk og hengiven. Det er også humor i boka, særlig når Bandini forteller om novella "Og bikkja gjødde til langt på natt". Den er så levende beskrevet at jeg skulle ønske denne novella var skrevet på ordentlig, for den fikk jeg lyst til å lese!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg fikk også veldig lyst til å lese denne novellen - det var like før jeg begynte å lete etter den i novellesamlinger ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tore HalsaTorill RevheimDemeterHarald KJulie StensethGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundKirsten LundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam Billison