Etter å ha lest siste ord i The Border Trilogy framstår hele trilogien i et nytt og helhetlig lys, som får meg til å tenke at dette må være en av nittitallets største litterære prestasjoner. Skulle ønske flere fullførte trilogien, det er virkelig verdt det.

"Cities of the Plain" er den korteste og plotmessig enkleste av de tre bøkene, men ender faktisk opp med å bli min favoritt av de tre. Utgangspunktet er tilsynelatende enkelt: John Grady (fra "All the Pretty Horses") forelsker seg i en meksikansk prostituert, og vil redde henne fra bordellet og ta henne med til USA, med hjelp av sin venn Billy (fra "The Crossing"). Men dette er bare skallet rundt McCarthys enestående prosa om vår plass i historien og det som binder oss sammen. Dialogen er også noe av det aller ypperste jeg har vært borti.

Les denne trilogien, med tålmodighet og konsentrasjon, og du vil bli rikelig belønnet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Bøkene er så gode at det nesten er vemodig å være ferdig med alle tre. Misunner de som ikke har starta......

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg avbrøt "All the Pretty Horses", men nå fikk jeg lyst å prøve meg om igjen. Men har bestemt meg for å prøve "Blood Meridian" først.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er vi helt på linje Nagel. Har gjenlest trilogien selv, og forstår så inderlig vel at du velger avsluttende bok som den sterkeste. Men jeg kan ikke ikke helt glemme hvordan jeg kjente "The crossing" inn i sjelen, da det tapte i livet (som i hele triologien) får en dobbeltbunn der de to utskuddene (Billy og ulven) går igjennom de uunngåelige konfrontasjonene med samfunnet, og der Billy som den fighteren alle mennesker representerer når det kommer til stykket, ikke vil gi opp, men vil gjenvinne objektet, ulven. Den gjennomgående konflikten i trilogien, selvsagt. Men i "the crossing" med selveste naturen, dyret, som hovedobjekt! Hestene er som bilene idag, kvinner - er kvinner, mer selvsagt, mens selve villdyret da ... hehe, her syns jeg McCarthy er genial.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"The Crossing" var veldig sterk, ja. Fint å lese dine betraktninger. Noen ganger blir jeg så oppslukt av min egen opplevelse, særlig etter en så god bok som "Cities of the Plain", at det kan være lurt å se det hele fra en annens perspektiv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Rade AlmudaffarEster SHildaBeathe SolbergCaroline H HeitmannLillevikjell kHilde StorkjørrenHilde Merete GjessingHeidiVibekeTanteMamieStregaMartin AasbrennSynnøve H HoelKarin BergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnjaRisRosOgKlagingellinoronilleFrode TangenKnut SimonsenIngunn STorill Elisabeth RevheimIngeborg GAnniken RøilKirsten LundToveHegeMartinemgeSolgunnTore OlsenAnne ØverkilMia HusefestErlend Risvik PaulsenGrimarLisbeth Kingsrud KvistenRufsetufsamay britt Fagertveit