Disse bøkene danner utgangspunktet for musikalen "Kristina från Duvemåla", derfor har jeg begynt å lese dem nå. Mange fine detaljer om årsakene til utvandringen, drømmene de hadde, uvitenheten, forventningene, farene på havet. Alle har vi slektninger i USA, så dette er nær historie for mange av oss. Men stor litteratur er det ikke....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Disse bøkene leste jeg tidlig på 70-tallet, og den gangen gjorde de et stort inntrykk på meg. I tillegg så gikk filmen om utvandrerne som tv-serie (tror det var litt seinere på 70-tallet). Husker at "alle" måtte se de episodene. Flotte bøker, som jeg gjerne vil lese om igjen en gang. Wilhelm Mobergs bøker er da levende og godt skrevet, vil jeg si. Hans bøker er blant de gode historiske romaner som kan gi oss god informasjon og levende bilder fra våre forfedres tid.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvorfor ikke? :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kan godt hende det bare er sjangeren jeg ikke er fortrolig med... Men han gir f.eks. en fin skildring av ulike personer i første del, og vi får god forståelse for at de som utvandret hadde ulike grunner for å dra. Derfor blir det unødvendig å ramse opp årsakene på slutten av det ene kapitlet. I hele tatt brettes alle poengene tydelig ut, og ingenting skrives mellom linjene. Hvis han bruker et bilde, kommer han stadig tilbake til det og forklarer det. Men historisk sett er det mye interessant her; hverdagens utfordringer på landsbygda på 1850-tallet, tilstandene på skipene, motsetningene mellom sjøfolk og "landkrabber", religionens betydning, drømmen om det grønne gresset på den andre sida. Dessuten liker jeg godt den allvitende fortellerstemmen, her får vi til og med innsyn i tankene til skipperen, ikke bare en god del av utvandrerne. Så nå er jeg klar for "Innvandrerne" med dagens debatt i bakhodet :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svaret! Det er litt frustrerende med slike ubegrunnete påstander, - og det om det mest kjente verket til en av Sveriges største forfattere! Nå er det en stund siden jeg leste dem (det er vel fire bind, og hva heter det, "quartlogi"??), men da gjorde jeg det i hvert fall med stor glede, og uten hverken kritisk eller rosende blikk med tanke på å skulle "anmelde" dem. Men jeg vil si det er et stort og gjennomtenkt, godt skrevet episk verk om en viktig del av også vår historie, skildret nedenfra gjennom enkeltpersoners liv og skjebner! Lykke til med fortsettelsen! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå ble jeg faktisk veldig nysgjerrig... er nok snart på tide at jeg leser Vilhelm Moberg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste hele serien for noen år siden, og jeg syns den var veldig fengende. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

KjerstiEllen E. MartolIngvild SStig TPiippokattaritaolineAvaHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil Christiansen