August Strindberg skal ha skrive "Hemsöborna" mest for å tene pengar, det same skal gjelde Knut Hamsuns motiv for "Victoria", men resultatet kan bli godt også med slike motiv. Dessutan fekk romanen meg til å minnast den svenske dramatiseringa frå 1960-åra, eit koseleg innslag i barndommen i form av familiesamling framfor fjernsynet. Dette er ei skildring av folkelivet i skjærgarden, og i Carlsson har Strindberg skapt ein figur som lesaren har vondt for å gløyme - særleg med bakgrunn i Allan Edwalls tolking i dramatiseringa. Dessutan er dei religiøse forholda ved førre hundreårsskiftet skildra med både humor og brodd.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Dette var en fornøyelig bok og min første av Strindberg. Flotte skildringer av menneskene og miljøet, en bok å bli glad i.
Jeg kan ikke huske jeg har sett den på tv, men kan godt forstå at en filmatisering av boka måtte bli bra, spesiellt med Edwall i hovedrollen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også et minne om TV-serien som gikk i min barndom. I denne boka er det virkelig et frodig persongalleri, og her blottstilles mye menneskelig dårskap samtidig som kjærligheten til skjærgårdslivet kommer fram. Beskrivelsen av bryllupet mellom Carlsson og madam Flod er noe av det mest fornøyelige jeg har lest på lenge! Carlsson minner litt om Hamsuns August, synes jeg, men selv August hadde kanskje møtt sin overmann i Carlsson?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Ella_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEva