Fikk lyst til å svare på dette innlegget selv om det er lenge siden det kom på trykk... Grunnen er vel at boken - denne historien om religion -tro og tvil, om innvandring og om følelsen av å ikke høre til, om "Vest versus East" og om slutten på sannhetsgehalten i de store fortellingene, er høyaktuell også i dag!

Boken er spesiell. Den er riktignok ganske fantastisk når det gjelder teknikk - her har vi postmodernitet og magisk realisme som både forskjønner og forvirrer. Men, du har helt rett, boken er forvirrende og vanskelig å følge. Dette er særlig fordi man befinner seg i/følger en drøm, som igjen er en del av en annen drøm osv.

Rushdie skrev smart, men "farlig" - i hvert fall hvis man tenker på islam, litteratur og sensur. Fra et vestlig perspektiv kan man forsvare bokens innhold ved å henvise til ytringsfriheten, men sett fra et muslimsk perspektiv, kan historien helt klart betraktes som et angrep på islam (mange er nok uenige med meg her...).

Boken er kontroversiell, og som med karikaturtegningene, Rushdie latterliggjør til tider Muhammad - hans gjøren og laden, fra han mottar åpenbaringene som ble nedfelt i Koranen og utover. Muhammad blir plassert i lite flatterende situasjoner, samt anklaget for lureri. Boken er uten tvil blasfemisk. Dette føles uten tvil dypt sårende for store deler av det muslimske samfunnet, og er IKKE ok for de grupperingene som ser opp til profeten og daglig prøver å leve etter hans eksempler. Rushdie setter spørsmålstegn ved det meste.

Når det er sagt, boken kan i tillegg betraktes som et fantastisk motstandsskrift - mot vestlig imperialisme,mot grådighet og rasisme. Den forsvarer innvandrernes rettigheter, og setter spørsmålstegn ved Vestens behandling av innvandrere. I tillegg er historien ment å fungere som en "oppskrift" - hvordan innrette seg i samfunnet man kommer til? Hvordan integreres uten å assimileres? Hva bør man forkaste og hvilke verdier bør man holde på for å bevare sin identitet men samtidig "gli inn i" det nye samfunnet? Skal man bli en hybrid?

I boken, som beveger seg på flere plan, spiller Rushdie på deler av profeten Muhammeds liv. I første fase av historien, kastes bokens hovedpersoner ut av et eksploderende fly over den engelske kanal. Dette er metaforisk - poenget er at de samtidig "kastes" ut av sin egen historie - de "mister" sin muslimske identitet. Fremmedgjøring versus integrering - spørsmål som stadig er like aktuelle. Mange føler seg "in between"...

Noe mer bør man vel ikke røpe, men interessant hvis de som har lest boka uttrykker seg.. Har sjelden sett noen diskusjoner om denne.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Tusen takk for virkelig et helt fantastisk svar! Det virker som du har satt deg inn i boken på et helt annet nivå ennn det jeg gjetter andre har. Jeg hadde veldig mange av de samme inntrykken som deg mens jeg leste boken, spesielt med tanke på hvilket farlig farvann Rushdie bega seg ut på. Man kan jo spørre seg om det er bra å teste "grensene" som han gjorde, eller om noen ting helst bør forbli uprøvd?!

Uansett en bok jeg er glad jeg har lest. For å virkelig forstå oppstyrret som ble skapt, tragediene som fulgte med, må man nok ha lest The Satanic Verses. Den utfordret meg på flere måter enn noen annen bok jeg har lest, og jeg har den oppfatning at bøker som utfordrer deg får deg til å vokse som bokelsker, og slik ble The Satanic Verses for meg.

Jeg tror dette er en bok som til evig tid kommer til å skape slike situasjoner fordi den er provoserende, og det kan diskuteres om den ble skrevet kun for å provosere eller om det lå mye mer bak.

Bra diskusjonsemne, og er helt enig med deg, det er for få som diskuterer denne boken! I min ende fordi få har lest den, men generelt kan det komme av at folk kanskje vil unngå de heftige diskusjonene som kan følge? Hvem vet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for godt innlegg! Jeg må innrømme at jeg var i en litt annen situasjon enn andre, derfor den grundige analysen - denne boken skrev jeg om i min masteroppgave... Tittelen er: The Satanic Verses - Reading the novel as a discourse of resistance. Ligger på nett...

En utrolig interessant leseopplevelse og analyse, og så høyaktuell, selv i disse dager! Jeg storkoste meg da jeg skrev, men jeg var uenig med meg selv hele tiden, og jeg brukte flere måneder på å komme fram til en konklusjon - gikk Rushdie over streken, eller gjorde han ikke? Vel, jeg kom vel fram til en konklusjon som jeg kan stå inne for i dag også... heldigvis!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Høyaktuell bok er ordet. Salman Rushdie ble knivstukket og ligger hardt såret på sykehus i USA. Den gamle fatwaen mot forfatteren ble nesten fullført av den unge rabiate overtroiske knivstikkeren. Som sannsynligvis aldri har lest boka.
Ønsker god og snarlig bedring!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergTurid KjendlieStine AskeMads Leonard HolvikIngebjørgGroStig TChristoffer SmedaassiljehusmorCarine OlsrødBrit HonningsvågAlice NordliHarald KHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHeidiElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiA