I årevis hadde jeg tenkt at jeg burde lese Brekkukotkrønike, eller noe annet av Halldor Kiljan Laxness. For noen måneder siden kom jeg over Brekkukotkrønike til femti kroner i et antikvariat, bladde litt i boken, ble oppløftet: boken virket faktisk også tiltalende - og boken ble med meg hjem. For tre dager siden fant jeg den frem fra stablene.

Stor glede: Brekkukotkrønike er jo MORSOM! Morsom - og trist. Og rørende. Og - men det var naturligvis ikke like uventet: uhyre velskrevet.

Jeg må innrømme at jeg - uvisst av hvilken grunn - hadde vandret rundt i den innbilning at Laxness' bøker var tunge og dystre, og at å lese ham ville bli mer av en pliktøvelse enn en reell leseglede. Så feil kan man ta - og slik flaks kan man ha at man i blant stirrer sine feil i hvitøyet og beskjemmet gjenkjenner dem for det de er. Jeg nøler ikke med å anbefale Brekkukotkrønike på det varmeste - og nå starter jakten på mer Laxness. Jeg har skjønt at hans bøker er vanskelig å komme over på norsk - kan det være en idé å søke etter danske oversettelser, montro?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Har akkurat funnet den frem, fikk den vakre utgaven for 15 år siden og må skam bekjenne at jeg ikke har lest den, men nå er jeg igang og er bergtatt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kan jeg skjønne - jeg ble bergtatt, jeg også! :D Etterpå leste jeg samme forfatters Olafur Karason - den husker jeg også som en fin leseopplevelse, selv om jeg ser at jeg ga den ett terningkast mindre enn Brekkukotkrønike. (Terningkast fem er likevel en veldig bra karakter …)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Skal selvfølgelig sjekke brukt-markedet, ja - takk for oppmuntringen i sit-rapp'en fra Fretex! Og "Sin egen herre" - ja, skjønt at den er sentral, men bør man kanskje ha lest Markens grøde først? (For jeg har nemlig en Hamsun-sperre fra gammelt av, som riktignok snart skal utfordres på ny, men da står ikke Isak Sellanrå fremst i køen, egentlig...)(Obs, obs: jeg trenger ikke overbevises om Hamsuns fortreffelighet per se, altså - han har bsre ikke truffet meg helt, så langt...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde Hamsun-sperre selv i drøyt 20 år etter gymnaset. Riktignok syntes jeg at "Paa gjengrodde stier" sto i særstilling, for den ER ganske enkelt veldig spesiell! Min Hamsunsperre gikk over for noen år siden, og nå har jeg lest mye av ham. Snart er jeg til og med klar for å gjenlese Hamsuns mest klassiske verker. Nøkkelen til å løsne opp i min sperre var lydbøker - særlig dem hvor Nils Johnsen leser!!!! Jeg hørte en nokså gammelmodig opplesning av "Sult", men kom meg gjennom den også. Nå har jeg tenkt å høre en lydbokutgave av "Sult" på nytt - men denne gangen med Aksel Hennies forfriskende stemme! Og "Markens grøde" - den beste Hamsun-boka av dem alle! Han fikk faktisk Nobels litteraturpris mye takket være den boka, og selv om det gis mange rare priser nå til dags, ER det et eget sus over Nobels litteraturpris! Hvis dere ikke nå er overbevist om at det går an å prøve på nytt, så vet ikke jeg! ;-) (Jada, Annelingua, jeg ser at du innstendig ba om IKKE å bli overbevist om Hamsuns fortreffelighet, men akkurat i dag ville jeg rett og slett ikke høre på det øret! Av og til er jeg litt vrang, altså!)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare vær så vrang du vil, du - den typen vranghet kan man saktens godt tåle!!! :-D

har jeg lest litt Hamsun, altså, Viktoria "og sånt" - men det var skolepensum, og da "teller" det liksom ikke i like stor grad som når litteraturen er selvvalgt. Og senere forsøk har falt i fisk, om du skjønner... Skal "snart" ta for meg litt Hamsun på nytt - et par av de tynnere verkene er (forlengst) innkjøpt for det formål, men....

Og så sier jeg meg fullstendig enig i at Nobelprisen står i en særklasse - jeg har en "uoffisiell" ambisjon om å arbeide meg gjennom rekken av nobelprisvinnere sånn over langen. (Har enda ikke "tilgitt" den unge bokselgersken i en av hovedstadens bokkjeder som aldri hadde hørt om Isaac B. Singer... (Ikke lest - greit nok. Men ikke hørt om??? Når du jobber i en bokhandel??? Akk ja. - Så jeg er nok atskillig vrangere enn deg, som du ser. ;-) ))

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du verden - det går år mellom hver gang jeg treffer på andre som ikke helt fikser den godeste K.H. Da jeg nesten ta oppfølger-testen; jeg har utviklet en teori om at den som har problemer med Hamsun, antagelig også har problemer med Milan Kundera OG Balzac. Basert på mine egne "sperrer", og forhør av de få andre jeg har møtt med tilsvarende sperrer: Hvor står du, Kundera- og Hamsun-messig?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha, kanskje teorien din har noko for seg - i bokylla mi står to bøker av Kundera og tre av Balzac, alle ulest! Dei er hamna i "skal-snart-lese-når-eg-får-tid-men-glir -stadig-bakover-i-lesekøa"-kategorien. Men eg har ikkje gitt dei opp enno! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja - tenkte jeg det ikke! Den slår alltid til, den teorien der... (og den har naturligvis sitt utspring i den gode, gamle "på seg selv kjenner man andre"-filosofien). Jeg har forresten ikke gitt opp jeg heller, altså! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Teorien min "virker" for øvrig begge veier: de som elsker Hamsun, er gjerne like store fans av Kundera og Balzac, viser det seg. Interessant, hva? i alle fall ganske underholdende?

... kanskje jeg skulle døpe den "Lex annelingua" og sende den på egne ben ut i verden for å se om den har livets rett? ;-P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var så heldig å finne en gammel bokklubbutgave av Islands Klokke hjemme hos mor. Den skal leses i sommer, om ikke leseselskapet mitt beslutter at det er nettopp Laxness vi skal fordype oss i til høsten

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - jeg er fremdeles "høy" 24 timer etter å ha lest ut Brekkukotkrønike, så du kan sikkert glede deg til Islands klokke også! Og jeg skal, som sagt, lete etter den og "de andre" på bruktbok-markedet...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en lekker utgave av denne boka - med flotte bilder av Ørnulf Opdahl og gode greier! Tror rett og slett jeg må sette denne boka opp som neste bok på leselisten min! Å! Det er dette jeg elsker disse bokelsker-sidene for! Ikke bare får man tips om bøker man aldri ville funnet frem til på egen hånd. Man får at på til tips om bøker fra egne bokhyller! Bøker som en gang forsvant litt inn i mengden og som siden ble litt glemt ... Takk! ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

HELT enig med deg, Rose-Marie: takket være bokelsker-sidene har jeg, siden jeg fant dette nettstedet, allerede rukket å lese om igjen flere egne bøker, gravd frem flere som har ligget på vent og nesten blitt glemt, i tillegg til alle dem jeg har oppdaget for første gang her inne. Plutselig har jeg funnet flere som leser (minst) like mye "rart" som meg...

Den illustrerte boken din høres flott ut, forresten - Opdahl + Laxness høres ut som en fabelaktig match!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blir også så glad når jeg får tips her og når jeg leser hva dere mener om enkelte bøker at det er en fryd. Leser for harde livet men haugen med uleste bare øker, hm merkelig. Da ble det en ny bok i "haugen" og den gleder jeg meg til å lese. "Islands klokke" er også en god bok, det må ha vært en bok som solgte bra for nå er det mange eksemplarer ute i forskjellige brukt-utsalg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den boka har jeg også liggende ulest .... Har visst mye å glede meg til bare ved å lete i egne bokhyller! ;-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Islands klokke: notert, opp på listen med den også. Lovende å høre at den florerer på brukt-markedet - tusen takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for din anbefaling! Dette er nok en bok jeg har kjøpt en gang, men som fremdeles ikke er lest. Men det fikk jeg nå lyst til å gjøre noe med! ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

:-)

Har funnet så mye inspirasjon i dine bokhyller og innlegg, så jammen bra at det kan gå begge veier! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, er det ikke herlig!?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

JO!!! ;-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

KatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliJulie StensethBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid Kjendlie