Endelig kom boka ENOK av Bjørn Johnsen som lydbok. Det er en lekker innlesning med svært god stemmebruk og innlevelse. Etter noen få kapitler av drøyt 100 var jeg fanget. Måten forfatteren formidler fortelleren og hovedpersonen, synes jeg vitner om god innsikt i menneskers motsetningsfylte indre landskap og vesen. I den anledningen tillater jeg meg å ta med et sitat fra boka, som jeg tenker må være forunt alle mennesker som er i utvikling:

«Det finnes situasjoner der vi mennesker kanskje en sjelden gang i livet må forandre på alt. Vi må stokke om på det vi omgir oss med. Øyeblikket der teorier og hypoteser som vi har bygd vår tro på slett ikke stemmer, som da Einsteins relativitetsteori forandret vitenskapen eller da Einstein selv tok feil angående eksistensen av sorte hull.»
Jeg liker særlig godt at jeg kommer jeg tett på naturen i tillegg til å få et innblikk i et menneske fra barn til ungdom og videre til voksen, og hans etter hvert ganske innfløkte relasjoner. Interessant er det også hvordan det som lett oppfattes som "nerder og outsidere" gis liv, viljestyrke og motstandskraft.
Min begeistring for lydboka gjør at jeg nå er i gang med å lytte til den en gang til. For å si det med et nord-norsk uttrykk:
Æ e søkkimponert!
Det tok et par dager «å lande», rett og slett fordi jeg nærmest ble euforisk av å lytte til den. Det mangler ikke på overraskende vendinger underveis. Å lytte til ENOK ga meg en reise i et bølgende hav av poesi. Jeg kom meg på land, men måtte gå tørrskodd et par dager før jeg fant mine ord om denne boka. Det var mye spenning og mange overraskelser i tillegg til et vell av fine poetiske bilder.
Jeg har gjennom boka vært ved havet på den vakre Helgelandskysten. Det ble en spennende reise på mange måter, og jeg har lært noe nytt jeg ikke skal røpe hva er. I hvert fall ble jeg såpass nysgjerrig at jeg underveis måtte bruke Google for å søke meg fram for å få vite mer. Kanskje har jeg også fått et litt bedre innblikk i gutter og menns tankeverden, selv om jeg vil være ytterst varsom med generalisering.

Boka må være interessant som utgangspunkt for en film. Jeg håper at det blir en oppfølger, som gjør det mulig å følge etterslekta til fortelleren og hovedpersonen i boka!
3. juli 2022, Siv Helen Rydheim

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandGunn Kari  PlatheTove AlmaFlettietteNicolai Alexander StyveIda CharlotteTralteTine SundalNorahJulie StensethAud Merete RambølJarmo LarsenTatiana WesserlingAnn ChristinChristoffer SmedaasKjetilArne SjønnesenMorten BolstadRufsetufsaTone SundlandKarin BergReadninggirl30ToveRolf IngemundsenHarald KWencheLilleviMarianne NordeideGro-Anita RoenVannflaskeTrude JensenHilde Merete GjessingOle Jacob OddenesAnne Berit GrønbechmgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudSvein Erik Francke-EnersenIngvild SIngrid HilmerSynnøve H Hoel