Jeg er fascinert av konspirasjonsteorier, har lest en god del bøker for nysgjerrighetens skyld, og har lyttet til flere av episodene til podkasten bak denne boken. Ødegaard og Næss, jeg liker dere, men denne boken har grunnleggende språkfeil:

Dere klarer ikke å bruke ordet "konspirasjon" og "konspiratør" riktig. Her har man en gylden mulighet til å renvaske litt av ordene slik at mer nøkterne, ikke-fullt-ut-på-viddene teorier ikke blir ignorert av massene så fort en politiker, kommentator eller journalist velger å stemple det med det tilskitnede ordet "konspirasjonsteori". Den muligheten ble ikke brukt.

Ordet konspirasjon betyr en sammensvergelse, når én eller flere personer, eventuelt organisasjon(er), utfører en handling for egen vinning. Altså er konspirasjon en offisiell, bekreftet sammensvergelse. Ifølge offisiell forklaring konspirerte Lee Harvey Oswald mot JFK for personlig og/eller ideologisk (kommunistisk) vinning. At Lyndon B. Johnson eller mafiaen heller sto bak, er (konspirasjons)teorien.
Det finnes ufattelig mange eksempler i boken hvor forfatterne bruker ordet "konspirasjon" om "konspirasjonsteori" - til og med tittelen tilsier at boken inneholder tjuefem offisielt anerkjente sammensvergelser!

Ordet "konspiratør" dukker opp en håndfull ganger, kun i kapittelet om chemtrails, og blir konsekvent brukt feil: "Konspiratørene mener at de kan bevise at vi blir sprayet fordi det finnes bilder fra innsiden av et rutefly der alle stolrader er byttet ut med store tanker".
En konspiratør er ikke en konspirasjonsteoretiker, en konspiratør er en som konspirerer mot noen; eksempel igjen er Lee Harvey Oswald mot JFK.

Jeg er naturligvis klar over at ryktet til ordet "konspirasjonsteori" ikke kun har blitt skitnet til av feilbruk i litteratur og media - det har de mest spinnville og søkte konspirasjonsteoretikerne greid fint selv - men denne boken er dessverre atter et steg i feil retning.

Boken er grei underholdning som skraper overflaten på de mest kjente konspirasjonsteoriene (IKKE konspirasjonene), men med skuffende håndverk bak. Terningkast 3.

PS! Mens jeg skriver dette, ser jeg at bok nummer to har kommet ut, hvor tittelen fortsatt bruker "konspirasjon" framfor "konspirasjonsteori". Den eneste trøsten igjen er forhåpentligvis en språkvask innenfor permene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Alice NordliLeseberta_23Hilde Merete GjessingBertygretemorHeidi Nicoline ErtnæsLisbeth Kingsrud KvistenDagfinn JakobsenIvar SandTove Obrestad WøienJane Foss HaugenMartaifartaAnne Lise JohannessenKarin BergLaila StenbrendenEmil ChristiansensiljehusmorBjørn BakkenIdaIngunn SIngunn ØvrebøIna Elisabeth Bøgh VigreTine SundalBjørg  FrøysaaHarald KVioleta JakobsenNeraTorill Elisabeth RevheimJenny Dahl Bakkenella76MargretheAnn-Kristin RobstadJRisRosOgKlagingNinaLibraritas vEvaMarianne MStine_JKay NilsenTrygve Jakobsen