Bok nr. 25 i Dystopisk lesesirkel er "Så den store fuglen ikke tar deg" av Hiromi Kawakami. Takk for forslag om denne boken!

Leseperiode er mai 2021.

Vi holder diskusjonen i denne tråden. Jeg foreslår at vi får lov å røpe handling hele leseperioiden, men at vi merker innlegg med "Jeg er i ferd med å røpe noe fra handlingen i en bok". På den måten kan vi skrive mens vi leser, mens vi tenker, mens vi er i prosessen.

Velkommen til alle som vil være med på felleslesing eller diskusjon! Ingen påmelding nødvendig.

Gleder meg til å se hva denne boken bringer! =)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Slukte halvparten av boka i en fei, fikk deretter skikkelig lesetørke, og slukte nettopp nå siste halvpart av boken da innleveringsfristen til biblioteket var overskredet og vel så det. Men jeg likte boka! Det var så befriende med en nøktern, korthugd fortellerstil, etter å ha lest litt for mange omstendelige klassikere og taletrengte amerikanere. Jeg må rett og slett lese mer av japanske forfattere! Dessuten er romanen helt etter mitt hjerte, med de store evige spørsmål om "hvem er vi" og "hvor går vi", ikke bare i en mannsalder frem i tid, men i århundrer og årtusener frem i tid. Endelig noen som tør! Å tenke stort, skikkelig stort! Jeg er ikke ferdig med å fordøye innholdet ennå, tror den kommer til å henge ved meg i en tid.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Å jeg ble så glad av i lese det du skriver! Entusiasmen din er smittsom! Jeg er ikke ferdig ennå må jeg innrømme. Den forsvant fra ebokappen da lånet gikk ut. Så glemte jeg den litt bort. Men det er ikke fordi jeg ikke liker den =) Enig med deg om de store spørsmålene og fortellerstil.

Jeg liker måten historien fortelles på. At den er litt brokete, at en må pusle sammen noen biter selv. Jeg opplever det ikke som en novellesamling, som noen skrev tidligere. Og jeg synes det er en varme i boken. Jeg skal få lest den ferdig, har lånt den på nytt som e-bok nå. =)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig med de aller fleste under her. Boka forvirra meg, jeg skjønte ikke sammenhengen, hvor vi var tidsmessig til enhver tid og hvordan disse samfunna egentlig fungerte. Jeg liker ikke å få inn alt med teskjeer, men dette ble i overkant.

Men en del gode enkelthistorier, og det er noe med stemningen denne forfatteren skaper,, den liker jeg! Så alt i alt ikke ei dårlig bok heller.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ligger visst litt bakpå for tiden. Men nå er jeg i gang, jeg også. Veldig godt skrevet, blir dratt videre i fortellingen. Men den krever endel av leseren. Det gjelder å holde konsentrasjonen oppe.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ferdig nå. Litt usikker på hva jeg syns. Fikk ikke helt ordentlig sammenheng, selv om noe ble bundet sammen etterhvert og historien bet seg selv i halen. En del artige forestillinger. Ga den en 4’er.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg bomma på tiden og har ikke lest ferdig 🙈 Skal skyndte meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

"verdensomspennende prosjekt: For å stimulere
'fremveksten av nye menneskeslag'

isoleres verdens befolkninger og forhindres i å ha kontakt
med hverandre."

hæ? Lyder det som litegrann kjent eier-tankegang?

Har 'man' forhåndsannonsert at selvsagt noen eier alle klodens
"menneskeslag"
og står fritt til å eksperimentere og regulere?

Tenk om det kunne være 'lov' å protestere ?

"..Kawakami på sitt urokkelig stillfarne vis utfordrer ideen
om en menneskehet i evig vekst.." ( forlags-prekentema )

At alle vi 'unyttige matspisere' må nedskjæres kraftig,
har vært kanonenes preken og politikk i > 100 år.

yeah, 'Nedstenging' utgjør en 'forsiktig begynnelse'
på nyordningen der vi skal slippe å eie noenting,
og dermed bli helt smertefullt lykkelige, alle sammen.

The new "kings" of a "New Normal" ?

Fikk dere noen rettigheter og verdigheter med som nyfødte?

Jeg foreslår at klodens dystopi-lesere
snarest blir helt våkne.

"stimulere fremveksten" - den sukkersleiva var litt ny?

-- eugenics ---- nedskjæring --

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg har lest den ut. Første delen likte jeg veldig godt som dere andre også skriver men så ble det problematisk å henge med, det ble veldig diffust og uoversiktlig. Jeg syntes heller ikke det kom klart frem hva meningen var med de forskjellige oppgavene de hadde slik som feks våkerne eller mutasjonene. Savnet en oversikt over hvem som var hvem...som et slags slektstre.
Jeg tror nok det hadde fungert bedre som fysisk bok og ikke som e-bok som jeg leste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ut fra de innleggen fra oss andre som lar lest ut boka, er det ikke bare du som synes den var litt uoversiktlig og vanskelig å få helt taket på :)
Vokterne var i hvert fall de som ble utplassert for å sørge for at alt gikk riktig for seg.
Jeg leste den også på Kindle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for svar :)
Jeg har faktisk lyst til å lese den på ny om en stund for jeg syntes den hadde mange gode partier og en stille varme slik ofte japanske forfattere har.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det kan kanskje være lurt å lese den på nytt. Jeg leste den litt stykkevis og delt for ikke å bli ferdig altfor lenge før leseperioden var over. Det kan jo ha bidratt til at jeg syntes den virket ekstra oppstykket …
Har du forresten lest de to andre bøkene hennes som er oversatt til norsk? Merkelig vær i Tokyo og Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander? Ingen dystopi, noen av dem, akkurat, men absolutt leseverdige bøker, synes jeg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg har lest begge disse bøkene av henne og likte dem også godt! Kommer det flere av henne kommer jeg nok til å kaste meg over dem. :)))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste den jeg også og tenkte jeg kanskje skulle dele noen oppfatninger, men fikk ikke tak i verken oversikten eller sammenhengen. Greit at den var kort.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, ikke sant? Jeg likte absolutt deler av boka, men det skortet litt på helheten …
Og ja, greit at den var kort, du er flink å se det positive i ting.

Håper du får en god sommer, gretemor!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hjertelig takk, det samme til deg og dine, Monica!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er nå omtrent kvartveis i boka. Den er veldig fragmentert, ogjeg har ikke fått helt taket på den ennå. Husker at jeg leste i en anmeldelse at handlingen henger mer sammen etter hvert, så jeg lester trøstig videre :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har litt seint også fått kjøpt inn denne, og er i gang. Veldig fragmentert ja, får se om det blir dratt sammen på et eller annet vis mot slutten. Tematisk svært forskjellig fra boka om været i Tokyo og den om butikken til herr Nakano. Men det er ingen overraskelse, de bøkene er ikke akkurat kandidater til en dystopisk lesesirkel!

Til tross for det fragmenterte innholdet så langt er boka ganske bra. Det er noe med den stemningen denne forfatteren skaper.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lest de to bøkene du nevner, og elsket de! Tror jeg kan si allerede nå ca halvveis, at jeg ikke kommer til å føle det slik med denne boka..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å, så artig! Jeg har bare lest noen sider, men måtte logge inn for å skrive at jeg blir revet inn i handlingen med én gang! Noe så beskrivende og stemningsfult!.... 😊 Gleder meg til å lese videre. Og det skal jeg gjøre NUH! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er ikke kommet lenger jeg heller, og føler hittil at jeg leser en novellesamling. Blir spennende å se om jeg føler mer sammenheng etterhvert jeg og!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Supert! Regner med å begynne på boka i morgen.
Helt enig i det du skriver om å røpe handlingen underveis – og at det er viktig å hake av for "Jeg er i ferd med å røpe noe fra handlingen i en bok".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Strålende! Jeg skal straks i gang selv. :)

Jeg tror de fleste vil kunne finne den som ebok gratis via sitt bibliotek, hvis det er et nyttig tips for noen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Ann ChristinTine SundalPia Lise SelnesSynnøve H HoelVidar RingstrømGeir SundetTone Maria JonassenRufsetufsaReadninggirl30edgeofawordNtotheaGrete AmundsenArveJoakimKjersti SErlend Risvik PaulsenHanne Kvernmo RyeTove Obrestad WøienAvaLesevimsaBenedikteBjørg L.VibekeCathrine PedersenRobinKristofferBookiacMarianne  SkageHarald AndersenElin FjellheimJan Arne NygaardJanne Kristin HøylandCecilie69Elisabeth OppegaardConnieTanteMamieTatiana WesserlingJenny Dahl BakkenMargrethe  HaugenBjørg  Frøysaa