Romanens hovedperson er den tidligere konsertpianisten, nå tapethandleren, Jens Ole Jansen som har flyttet fra hjembyen Hamburg til den lille landsbyen Bagband i Øst-Friesland.
I persongalleriet finner vi også spennende, for meg tidligere ukjente kunstnere, som den østerrikske skuespilleren Josef Kainz og den nederlandske performancekunstneren Bas Jan Ader.

Romanen har en fantastisk komposisjon, og jeg opplever at den først og fremst handler om sorg, savn og en stor lidenskap for musikk. Det kan jeg ikke si er rørende vakker, og som vanlig skriver forfatteren med en helt spesiell rytme, flyt og språklig originalitet. Jeg har lest og satt stor pris på alle forfatterens romaner, noveller og diktsamlinger, men denne er etter min mening utvilsomt hans aller sterkeste til nå. Kanskje ikke så rart, for å tillegg til å være skjønnlitterær forfatter (og medforfatter til en rekke kjente bøker om mat og drikke), er Hånes også musiker, plateprodusent og komponist, og kjærligheten til musikken skinner tydelig igjennom.

For de som måtte være interessert, lenker jeg til BOKFROKOST med forfatteren og hans redaktør Morten Moi i Gyldendal:

Det kan jeg ikke si gikk rett inn i den forholdsvis eksklusive favoritt-bokhylla med en sterk og soleklar sekser.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Hei Monica,
Nå har jeg lest «Det jeg ikke kan si» og Pirolene i Benidorm på dine anbefalinger. Tidligere har jeg lest An der schönen blauen Donau, og jeg liker Øivind Hånes godt, spesielt de to sistnevnte. Bøker om ensomme og sosialt klønete menn, så velmenende og hjelpeløse at de vekker en omsorgstrang i meg! Levende og troverdige skildringer av personene og det miljøet de befinner seg i – begge på reisefot.

Nå det gjelder Hånes’ nyeste og din favoritt «Det jeg ikke kan si», er jeg ikke like begeistret. En god bok absolutt, men hovedpersonen nådde ikke inn til på samme måte som de andre to. Vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det skyldes. Mens Hånes i de to førstnevnte bruker sine virkemidler elegant og overraskende, synes jeg det her blir noe anmassende over teksten, det blir på en måte for mye, uten at han kommer i dybden. Her har jeg lagt vekt på det som etter mitt syn trekker ned. Mye er bra, som den fascinerende beskrivelsen av landskapet Øst-Friesland. Terningkast 5.

Hånes er en allsidig forfatter som åpenbart har mye kunnskap på mange og ulike områder. En forfatter vi ikke hører så mye om i media, men som burde ha mange lesere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, smaken er heldigvis forskjellig, Lillevi :-)

Som nevnt har jeg stor sans for forfatterskapet til Øivind Hånes, og for min del var det det rike språket og den språklige musikaliteten som trakk opp i denne romanen. Så som du skjønner, syntes ikke jeg at det ble anmassende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det kan jeg ikke si av Øivind Hånes - Gyldendal har nå lagt ut åtte ekstrakter om ting man ikke kan si på sin YouTube-kanal. Åtte deler altså, til sammen 36 minutter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lagt til ønskelisten. Takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig, Lillevi. Vi har jo «snakket om» bøkene til Håenes tidligere. Har du fått lest Pirolene i Benidorm, og hva synes du i så fall om den?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for påminnelsen, Monica! Min ønskeliste er lang og uoversiktlig; pirolene har havnet litt i bakleksa. Begge disse bøkene til Håenes frister (skulle gjerne hatt et system der lese- og ønskelister kunne prioriteres, ha, ha). Du hører fra meg når jeg har lest dem (skal prøve å huske det :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa