Kontrollmekanismene er fraværende, ukritisk maktbruk er standard og troen på vold som oppdragermetode er sterk. Slike forhold tiltrekker og skaper et lukket miljø der rovdyr får herje fritt. Nickel-guttene er historien om gutteskolen i Florida der tusenvis av unge gutter, hvite som svarte, fikk sine liv ødelagt. En del endte også sine liv der.

Elwood er en smart og arbeidssom tenåring. Han har deltidsjobb ved siden av videregående og skal snart på college. Uvanlig for en svart person i det sørlige Jim Crow-USA. Han er i det hele tatt bemerkelsesverdig.

Hans store forbrytelse var å få haik med noen som viste seg å kjøre en stjålet bil. Siden Elwood var svart, fikk han skylden. Han ble sendt til Nickel for å bli “forbedret”. Ganske raskt lærer han at alt han trodde han visste om rettferdighet, ikke gjelder der inne.

Skildringene av livet på innsiden av “skolen” er ikke for sarte sjeler. Den ubehagelige stemningen. Det er her boken er på sitt aller sterkeste. Det er som å se et tog i det fjerne komme mot deg, og du kan ikke flykte. Men toget kommer ikke mot deg i jevn fart - det stopper plutselig. Står der. Ser på deg. Så beveger det seg litt til. Du vet ikke hvor lenge det vil ta, men du vet at det ikke ender godt. Dette er utrolig sterke beskrivelser.

Alt er falskt og uforutsigbart. Man vet ingenting om når man slipper ut igjen. Det eneste man vet, er at blir man tatt med til den delen av skolen som kalles Det hvite hus, ender det ikke godt. Eller man blir tatt med til Kjærlighetsstien. Av sin “husfar”.

Dessverre faller boken litt igjennom i avslutningen. Romanhistorien som omslutter grusomhetene på skolen, står ikke i stil med dem.

Det gjør ikke boken mindre viktig. Romanhistorien skuffet meg kanskje litt, men budskapet er enormt viktig. Institusjonaliserte grusomheter, satt i system, gjennom 100 år, som gikk spesielt hardt ut over svarte.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Ella_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEva