Det er vanskelig for oss å forstå at ikke Berge sier noe, men tausheten åpner for ulike tolkninger. Slutten er totalt åpen, vi vet ikke hvilken retning dette tar, tar han ordet (ref. siste setning), forteller han om Enok, påtar han seg skylden, er han skyldig likevel - Kjærstad gir hint underveis som kan gi tanker om det, samtidig som vi føler at han er en forhåndsdømt mann. er Berge en pålitelig forteller? Her må vi lese mellom linjene og finne svaret i alt det meningsløse i oss selv :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Ja, nettopp. Det er jo akkurat dette som gjør boka så interessant. Vi må selv lage svarene. Derfor synes jeg det er så rart at ikke flere vil være med på diskusjonene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Må bare slutte meg til det ingar h skriver. Det er snart tre år siden jeg leste denne romanen, som jeg likte godt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det har gått for lang tid siden jeg leste boka, slik at jeg føler meg ikke kompetent til å være med å diskutere den. Men husker at jeg likte boka, blant annet den åpne avslutningen. Jeg vil tro at den er tilsikta? "Fasiten" finnes ikke, de forskjellige "svarene" hver enkelt leser finner kan være like riktige?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, synd at ikke flere ble med denne gangen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

GunillaRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyemgeIngunn SLilleviTurid KjendliePiippokattaStig TPirelliAnne-Stine Ruud HusevågTine SundalKirsten LundLailaMarteAmanda ATanteMamieElinBeReadninggirl30FarfalleEllen E. MartolJulie StensethBeathe SolbergMonica CarlsenRandiAHege H.siljehusmorTheaflaTore HalsaTone SundlandConnieOda Marie HMarianne  SkageBjørg L.Daffy EnglundalpakkaMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHarald K