En bortgjemt skatt

En elendig barndom gjør helten i denne boka til revolusjonær. Russeren Fredrik Kargan - ikke hans virkelige navn - innlemmes i det konspiratoriske eksilmiljøet i Wien før 1. verdenskrig. Han drar til tsarens Russland hvor han straks arresteres og sendes til Sibir, men etter en tid flykter og vender han tilbake til Wien og Zürich. Ved revolusjonen 1917 blir han en agitator og leder for de røde styrkene som nedkjemper de hvite. Men når den iskalde Savelli overtar makten, drives Fredrik pånytt ut i eksil. Han mister den revolusjonære gløden og blir en «stum profet.» Han tar på ny kontakt med den nå gifte gamlekjæresten, Hilde.

Roths roman følger i grove trekk livsløpet til Leon Trotskij. Partikameraten Savelli er Stalin som sendte Trotskij først i eksil og seinere sørget for å få ham drept med øks i Mexico 1940. Men så langt følger ikke Roth ham, fordi Den stumme profet ble skrevet alt på 1920-tallet. Av etterordet går det fram at manuskriptet først ble redigert og utgitt på 1960-tallet, lenge etter Joseph Roths død 1939.

Romanens styrke ligger i en serie fabelaktige scenebilder, spesielt fra Wien like etter krigsutbruddet 1914 da man enda hadde tro på at østerrikerne ville vinne krigen og sikre dobbeltmonarkiet. Et møte på toget mellom to offiserer og en jødisk journalist er også skarpt observert. Trass i (!) at boka ble skrevet på tysk, vrimler det av korthugde og vittige betraktninger - godt egnet til sitatbruk.

Denne perlen dukket opp blant bokskattene på Kafé Åsen på Torshov. Den er en glimrende forløper til Roths mesterverk «Radetzkymarsjen.»

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Flott omtale og mange gode sitater du har kommet med. Er godt i gang med Radetzkymarsjen nå, etter å ha lest flere bøker av Roth i det siste. Har akkurat fått Den stumme profet i hus, så den blir lest etter hvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lykke til. Selv om Den stumme profet er forholdsvis kort og mannsfokusert, har Joseph Roth forbausende mye å si om kvinners utsatte situasjon i Wien før 1. verdenskrig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Monika SvarstadTurid KjendlieKirsten LundBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethIngunn SOleMorten MüllerTanteMamieHanne Kvernmo RyeLilleviAvaTine SundalHilde AaDaffy EnglundTom-Erik FallaÅsmund ÅdnøyBeathe SolbergPiippokattaElisabeth SveeIreneleserAstrid Terese Bjorland SkjeggerudNinaHarald KLinda NyrudStein KippersundBjørg Marit TinholtMonica CarlsenTheaEllen E. MartolBård StøreRolf IngemundsenFindusSolveigBertyHilde Merete GjessingBjørg RistvedtSolDolly Duck