Else Skranefjell "Ingen vil ha oss"

Tyskland har tapt den store krigen. Jakob Goldschmied, tysk soldat, kommer hjem til Berlin i 1918. Livet i fredstid blir vanskelig til tross for at den jødiske familien lever godt av sin gullsmedforretning. Jakob og familien hans gjennomlever mellomkrigstiden med superinflasjon, massearbeidsledighet og Krystallnatten. Bakteppet er nazistenes fremmarsj og Hitlers økende restriksjoner mot jødene. Flukt fra naziregimet blir etter hvert den eneste utveien for å overleve. Familien splittes, og vi følger deres skjebner under jødeforfølgelsene før og under annen verdenskrig. I 1947 møtes de overlevende i Goldschmied-familien i Berlin. Eksisterer barndomshjemmet fremdeles, eller er den gamle bygningen forvandlet til en utbombet ruin?

"Ingen vil ha oss" består av to bind. I dette første bindet møter vi en tysk jødefamilie og bind to handler om en syrisk familie. Begge familiene har det til felles at de er på flukt. I bind 1 følger vi den jødiske familien fra slutten av 1. verdenskrig og livet deres videre gjennom 20 og 30-årene, frem til de må flykte fra Tyskland og Holter, og følger deretter videre de som overlever 2. verdenskrig.
Dette er en historisk roman, men den kunne vært sann. Det er en rystende, rørende og gripende historie om en familie som måtte flykte fra alt de hadde. Forfatteren gir et godt innblikk i hvordan det var å være jøde i mellomkrigsårene og under 2. verdenskrig, inntil de overlevende blir gjenforent etter krigen. Vi får føle på frykten som vokser etter hvert som Hitler vinner fram. Forfatteren skriver bra og rett frem, romanen er lettlest og uten for mange detaljer. Hvis du liker du å lese om krigen i romanform er det absolutt ei bok verd å lese. Jeg likte den godt, og anbefaler den videre.
Boka er et lesereksemplar sponset av forfatteren og Forlagshuset Vest.
Terningkast 4

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Hanne MidtsundDemeterLisbeth Kingsrud KvistenKristinReadninggirl20GodemineBertyellinoronilleLailaChrissieJulie StensethBerit RConniemoiraMarianne  SkagekatrineTrygve JakobsenKay NilsenAliceInsaneLibraritas vLeseberta_23Amanda ADolly DuckSolgunnTorill Elisabeth RevheimtuhamreLilleviTerje MathisenKjell PIngunn SLine DahleArne SjønnesentonjekarinaTine SundalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJorund KorbiHarald AndersenMarianne AugustaBjørg L.Neda Alaei