Årsskifter skal vel alltid avstedkomme noen refleksjoner over året som er over og noen forsetter for året som har gått.

For min del har jeg lagt bak meg et heseblesende år der jeg har fått lest mindre skjønnlitteratur enn tidligere år, noe jeg visste før årets start. Jeg satte meg derfor som mål å lese variert. Det klarte jeg stort sett; jeg har lest både nytt og gammelt, ulike genre, kvinnelige og mannlige forfattere med ni ulike nasjonaliteter. Noen av forfatterskapene er nye for meg (8 for å være nøyaktig), mens majoriteten er forfattere jeg har lest noe av tidligere. Jeg har lest litteratur fra 1900-tallet og 2000-tallet. Jeg fikk derimot ikke dekket alle kontinentene, Sør-amerika og Oseania er ikke representert på leselisten. Romaner har dominert lesingen, men jeg har også lest et par diktsamlinger. Den største leseopplevelsen var nok William Maxwell Som svaler kom de, først og fremst på grunn av den litterære kvaliteten men også fordi det var en bok jeg uforvarende ramlet over. Men jeg har lest mye bra, med fire Nobelprisvinnere (Bøll, Mann, Morrison og Tokcarczuk) og flere andre prisvinnende bøker. Elskede av Toni Morrison er den eneste boken jeg leste i 2019 som jeg hadde lest tidligere, en gang på 1990-tallet.

Alt i alt er jeg fornøyd med leseåret 2019. Hva med dere andre? Hva har vært den største leseopplevelsen? Største overraskelsen?

I 2020 regner jeg med å lese mer skjønnlitteratur igjen. Jeg setter meg derfor opp en liten målsetning i tråd med fjorårets:
- Lese minimum to bøker fra Sør-Amerika
- Lese minimum en bok fra henholdsvis Afrika og Asia
- Lese minimum en bok fra hver av de amerikanske statene vi skal besøke i sommer
- Lese minimum en bok fra hver av de siste århundrene
- Lese minimum to bøker fra 2020
- Lese minimum en diktsamling og en novellesamling
- Lese minimum to bøker av en Nobelprisvinner
- Lese minimum to prisvinnende bøker

Sånn - da har vi noen målsetninger. Men den viktigste er å kose meg med god og tankevekkende litteratur. Godt nytt år!

Ser gjerne andres lister over lesemål.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Hei og godt nytt år :-)

Ja, man gjør seg som regel noen tanker i forbindelse med et årsskifte, på flere felter.

2019 ble et godt leseår for meg. Jeg bestemte meg for å forsøke Popsugars leseutfordring, og den klarte jeg faktisk å fullføre, med 50 leste bøker. Jeg leste også noen i tillegg. som bare 'dukket opp', og som jeg bare måtte lese.

Det som er fint med leseutfordring er at jeg da blir nødt til å velge mer varierte sjangere enn jeg ellers velger. Noen kan være sjangere jeg ikke er begeistret for, og da kjenner man virkelig på utfordringselementet. Samtidig har jeg opplevd at de største positive overraskelsene kan ligge akkurat i disse bøkene, og jeg har hatt virkelig gode leseropplevelser i bøker jeg aldri ville kommet på å velge om det ikke var for utfordringen.

I år skal jeg ikke ta Popsugar. I letingen etter bøker som passer til punktene dukker det alltid opp masse bøker som jeg får lyst til å lese, men som jeg ikke synes jeg kan ta meg tid til mens utfordringen pågår. Så nå har jeg en TBR-liste lenger enn lang, og har virkelig ikke behov for lesetips. Jeg tror jeg vil konsentrere meg om denne i år. For interesserte er den her.

Så så jeg nå i dag at mitt lokale bibliotek har lagt ut en leseutfordring for 2020: Litterær rundreise. 1 bok hver måned fra ulike land rundt i verden. 1. stopp i januar er Italia. Dette høres spennende ut, og noe jeg kan gjøre i tillegg til TBR-lista.

Med denne planen tror jeg også 2020 kan bli et spennende leseår :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

RisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyemgeIngunn SLilleviTurid KjendliePiippokattaStig TPirelliAnne-Stine Ruud HusevågTine SundalKirsten LundLailaMarteAmanda ATanteMamieElinBeReadninggirl30FarfalleEllen E. MartolJulie StensethBeathe SolbergMonica CarlsenRandiAHege H.siljehusmorTheaflaTore HalsaTone SundlandConnieOda Marie HMarianne  SkageBjørg L.Daffy EnglundalpakkaMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHarald KLene Andresen