Den 17-årige Josef er vakker og kunnskapsrik, men akk så innbilsk og forkjelt at han legger seg ut med alle brødrene sine unntatt lillebroren Benjamin. Det ender med forferdelse. Thomas Manns psykologiske gjenfortelling av denne klassiske bibelhistorien er til tider omstendelig, men spesielt intrigen om hvordan Josef havner i brønnen og hvilket etterspill dette får, er drivende godt fortalt. Her er det mye alvor, men også overraskende innslag av humor. Faren Jakob har fortsatt en stor plass i dette andre bindet av Josef og hans brødre, men også de elleve brødrene framstår som karakterer med personlige egenskaper.

Josef selv framstilles som en androgyn karakter med mange trekk felles med moren sin, Rakel [rettet, se kommentar]. Et bilde som forsterkes ved Josefs glede over å pynte seg med et dekorativt arvestykke fra moren, men som nesten skal koste ham livet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Står det virkelig at Josefs mor er Rebekka? Det er jo feil, for hans (og Benjamins) mor var Rakel,- Leas søster. Rebekka var bestemoren, mor til faren deres Jakob og til onkelen Esau.
Jeg har ikke lest boken/bokserien, men har lagt merke til at flere forfattere ofte behandler disse enkle bibelske fortellingene såpass skjødesløst at de ikke engang gidder holde rede på sånt som slektskapsforhold og andre grunnleggende fakta.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har selvsagt helt rett. Riktignok sjonglerer Thomas Mann og hans norske oversetter med en rekke ulike navn og stavemåter for de mannlige medlemmene i Josefs familie, f.eks. Benjamin/Benoni, men det gjelder ikke Rakel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Grunnen til at Benjamin også blir kalt Benoni er nok at det var det navnet Rakel ga ham straks etter fødselen og rett før hun døde. Det hadde vært en meget hard fødsel som altså tok livet av henne, derfor dette navnet som betyr noe sånt som «min smertes sønn» eller «sorgens sønn». Men Jakob grep inn og forandret navnet til Benjamin som visstnok betyr «lykkens sønn» eller «trøstens sønn». For han var tross alt glad for å ha fått en sønn nummer to med Rakel, som jo var den hustruen han elsket mest. Han ble jo egentlig bare lurt inn i ekteskapet med Lea. Ikke minst etter at Josef ble bortført og Jakob trodde han var død, var nok Benjamin en trøst for ham.
Det stemmer også at flere andre mannlige medlemmer i Jakobs familie fikk tilnavn. Jakob selv ble også kalt Israel (og alle hans etterkommere Israels barn, samt senere selve landet) og hans tvillingbror Esau fikk tilnavnet Edom, ettersom han giftet seg med en kanaanitisk kvinne og ble stamfar til edomittene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Monica CarlsenTurid KjendlieTheaHarald KTanteMamieEllen E. MartolBård StørePiippokattaJulie StensethRolf IngemundsenFindusSolveigBertyHilde Merete GjessingBjørg RistvedtSolDolly DuckKirsten LundTonesen81Pi_MesongretemorEivind  VaksvikLars MæhlumBur1LailaAvaLilleviArveLeseberta_23Akima MontgomeryTrude JensenTor-Arne JensenBerit RBjørg L.Hanne Kvernmo RyeRufsetufsaCarine OlsrødMarianneNInger-LiseNorah