Mandag 23. september 2019

Har lest ut boka.
Ikke så mye å skrive om den.
Godt språk, men stilen falt ikke i smak hos meg. For mange opplysninger om historiske hendelser og for lite om personenes tanker og adferd.

Rasmus Rebellen hører nok til kategorien/sjangeren "historisk roman", men jeg oppfatter den også som vel mye dokumentarisk. Og noen (Lillevi?) nevnte også "sakprosa".

Interessent å lese om kommunikasjonene på 1600-tallet, spesielt fordi det nye Nasjonalt jektefartmuseum (med jekta "Anna Karoline") ligger mindre enn 1 km fra her jeg bor.
Og Knut Hamsun skriver mye om jektefart (*Landstrykere", "Benoni")

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg er ikke ferdig med boka, men sitter med samme inntrykk som flere her, interessant historie, men savner den indre spenning, altså savner å bli bedre kjent med Rasmus og hans familie.
Det er interessant å få med seg hva våre forfedre har måttet gjennomgå i fattige Norge som det var den gang - mange måtte finne seg i mye når slekt måte stå til ansvar for slektningers tilkortkommenhet. Alt kostet og avgiftene var mange. Jeg fortsetter å lese :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har en oppfatning av at denne boken ikke helt har funnet sin form. Det er synd, for temaet er interessant, og forfatteren skriver godt. Det ligger åpenbart mye arbeid bak boken.

Nå er det jo kommet en ny sjanger, en form for hybrid mellom dokumentar/biografi og skjønnlitterær tekst (ja, det var jeg som nevnte at Rebellen tenderer mot sakprosa). Jeg har lest bøker der dette fungerer utmerket, for eksempel Revolusjonens datter av Hilde Diesen.
Rebellen faller på en måte mellom flere stoler. Den er klassifisert som roman, men som du sier, Kjell, den kunne ha vært en dokumentar. Er enig i at vi kommer for lite under huden på historiens mange og spennende personer. Jeg er riktignok ikke i mål, men dette er mitt inntrykk så langt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fullført – og er i hovedsak enig med meg selv. Boken tar seg opp mot slutten, de første og de siste sidene ga meg mest.

Bokelsker Steinar Jøsok gir en glitrende omtale av boken. For en lokalkjent som han, skjønner jeg at utbyttet er stort. Men for en utenforstående som meg, blir det så mange personnavn, stedsnavn og historiske hendelser at jeg har vansker med å følge tråden. I tillegg til tydeligere personskildringer savner jeg en klarere struktur.

Er spent på å høre flere synspunkter.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Grethet87Harald KRufsetufsaEckhoffEivind  VaksvikDemeterLilleviMette Veronica AaseIngunn SHeidi LJostein RøysetKorianderEmilieskIngeborg GAtmanNina BallerinaLars MæhlumAnjaAnniken RøilBoktimmyGodemineingar hPerSpelemannJulie StensethDolly DuckHanne Kvernmo RyeDagfinn R. AndersenMarianne MHege LIngunn ØvrebøVibekeTone SundlandTine SundalMarit HåverstadJeanettegretemorHildaAnneWangIngunnJFrode Kinserdal