Dette har kanskje vært en tråd tidligere litt usikker, men allikevel vil jeg starte en ny tråd. Hvilke klassikere er verdt å lese og hvilke ikke etter din mening? Jeg er veldig spent på hvilke svar jeg kan få på denne tråden . Årsaken til at jeg spør fordi kunne tenke meg å lese flere klassikere som jeg ikke har vært bort i.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Klassikere kan leses med mange formål: dannelse, nytelse, glede, tvang og så videre. Slik jeg forstår spørsmålet ditt er hvilken klassiker vi har lest, som vi har lest med glede.

Da jeg studerte leste jeg gjennom den litterære kanon fra Homer og fremover og jeg var nok innom hele registeret da. Noen måtte man tvinge seg gjennom, men fant gleden når man kom gjennom, noen fant man glede i underveis, mens noen river en med fra første side. Noen er lett tigjengelige, mens andre er et slit.

Et tips er å lese nye oversettelser, lesingen glir bedre i et moderne språk. Dermed er det ofte lettere å lese oversatte bøker.

Så til spørsmålet: min desiderte klassikerfavoritt er Madamme Bovary av Flaubert. Jeg er også glad i Hansuns Sult. Dekameronen er en samling småhistorier av mer eller mindre vovet art fra midten av 1300-tallet, utrolig morsom lesning. Goethe er også verdt å lese og «verdens første roman» Cervantes Don Quijote er faktisk ganske morsom når du kommer inn i den.

Men jeg har aldri klart å finne glede i Beckets Mens vi venter på Godot eller Fuglane av Vesaas. Det er smak og behag, og det er nok ikke fordi de ikke er verdt å lese.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja spørsmålet var akkurat slik ment. Tusen takk for tilbakemelding :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg leser klassikere kommer jeg nesten alltid til samme konklusjon, og det er:
Det er en grunn til at klassikerne er blitt klassikere, de er som oftest veldig gode.
Men så er det selvfølgelig ikke alle som har tålt tidens tann like godt, og jeg kan synes noen av dem er gammeldagse og tungleste.

Mine favoritter blant klassikerne er disse:
Drep ikke en sangfugl av Harper Lee
Tatt av vinden av Margaret Mitchell
Stoner av John Williams
Vidunderlige nye verdan av Aldous Huxley
Hellemyrsfolket (hele serien) av Amalie Skram
Markens Grøde av Knut Hamsun
Kristin Lavransdatter (hele trilogien) av Sigrid Undset
Ulvehiet av Oscar Braaten
Den siste viking av Johan Bojer

Ja, egentlig er det mange flere gode. Og så har vi så ulik smak, så det blir så forskjellig hva vi liker. Men blant klassikerne har du absolutt mye godt lesestoff å glede deg til. Lykke til :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Drep ikke en sangfugl har jeg lest og Stoner og disse likte jeg kjempe godt. Har lest første bok i trilogien av Undset. Tusen takk for tips :) . Jeg utrykket meg gjerne litt dårlig med å spørre på måten jeg gjorde. Jeg mener altså om det var en klassiker som ikke falt i smak hos noen som har lest. Men selvsagt klassikere har ofte en årsak til at de ble en klassiker :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Den siste viking", ja. En av mine favoritter. Kanonbok!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På 60- og 70-tallet kom det i to utgivelser en tegneserie som het Illustrete Klassikere, og dessuten på 90-tallet. Hvis du spør på et antikvariat , så har de oversikt der. Skal se om jeg finner dem selv, men det er ca 200 stk.

'

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for denne tilbakemelding :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mener ikke å kverulere, for jeg skjønner hva du mener, men jeg tror egentlig de fleste klassikere er "verdt å lese". For en liten stund siden leste jeg "Moby Dick". Jeg likte ikke boken spesielt godt; den er litt for lang og kjedelig, men den er absolutt verdt å lese. Det er bra å kjenne til de store klassikerne innen litteraturen. Jeg leste "Prosessen" i juni. Det er muligens den kjedeligste boka jeg har lest, men jeg er glad jeg har lest den.

Hvis du ikke har lest "Kilden" av Gabriel Scott, så kan jeg absolutt anbefale den. Likte den meget godt. Ernest Hemingways "The old man and the sea" er også en sekser, spør du meg. "Stoner" av John Williams likte jeg meget godt (tror kanskje jeg ga den seks), men en kompis av meg sa det var den dårligste boka han hadde lest; jeg tror ikke han klarte å fullføre.

Den neste på min liste (når det gjelder klassikere) er "To kill a mockinbird" av Harper Lee.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skjønner veldig godt det du skriver, er ikke kverulerende i det hele tatt :). Jeg har lest Moby Dick og jeg likte den, men så forskjell er smaken. Jeg har også lest Stoner som ble en av mine absolutte favoritter. Kilden kan jeg sette på listen og The old man and the sea. To kill a mockbird er virkelig verdt å lese, håper du koser deg med den boka :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Omar ZavalaAnita NessJohn Glenn RobertsenHildeE .VersionMarianneJulie StensethAtmanKine Selbekk OttersenNils PharoJenny Dahl BakkenGitte FurusethAstrid Terese Bjorland SkjeggerudQi AiTorill Elisabeth RevheimNatalieAlice NordliAnjaHeidi Nicoline ErtnæsLine DahleAstrid PedersenLeseberta_23SverremgeGro-Anette SlettebøBenedicte Sønsteby AndreassenSynnøve H HoelmoiraKarin  JensenHeidi BMartine (@martineleser)RisRosOgKlagingLisbeth Kingsrud KvistenBjørn BakkenReidun SvensliOdd HebækLinda RastenIdaKarin BergCtinaBeathe Solberg