Leseverdig og fascinrende, men til tider krevende. Siden jeg ikke har vært borte i fenomenet før, ble jeg overrasket over at noe så spesielt som hallusinasjoner kan forekomme i så mange varianter og ha så mange medisinske årsaker. Men nevrologen Oliver Sacks har evnen til å gå langt utover medisinen når han skal beskrive og forklare fenomener som bryter med vår vanlige oppfatning av virkeligheten. Han trekker veksel på beretninger fra pasienter han har møtt, men også på memoarer og skjønnlitteratur - og på egne erfaringer.

Hallusinasjoner er så godt som alltid ufrivillige, men Sacks nevner også spesielle tilfeller der hallusinasjonen kan være utløst med vilje gjennom dyp konsentrasjon som ved spiritiske seanser og bønn. Boka er skrevet med stor innlevelse og respekt for dem forfatteren har møtt og hørt fra i sin medisinske praksis - gjerne over lang tid.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Hvis du har sansen for Oliver Sacks, vil jeg virkelig anbefale deg Onkel Wolfram, minner fra en kjemisk barndom og De fargeblindes øy. Det er en stund siden jeg leste disse bøkene, men jeg husker dem som meget interessante og elegant skrevet.

Vet du om "Hallucinations" er oversatt, høres krevende på engelsk.
Nå fikk jeg lyst til å lese "Mannen som forvekslet kona med en hatt", som jeg lenge har hatt lyst til. Bare tittelen ... :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipsene og kommentarene. For noen år siden leste jeg Mannen som forvekslet kona med en hatt med begeistring. Spennet av komplekse diagnoser og observerbare fenomener var nok større der enn i boka om hallusinasjoner. Kanskje fordi illusjoner og hildringer jo bare oppleves og kan rapporteres av den enkelte som rammes. Det tok meg derfor lang tid å komme gjennom boka. Det ble lettere etterhvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Carl Christian LaugenLibraritas vAliceInsaneRufsetufsaJan Erik  OlsenKirsti Vettran NederhoelHelena EInge KnoffTrygve JakobsenMorten JensenAnjaØyvind BjørnerudKarin  JensenHilde VrangsagenJane Foss HaugenAnniken RøilCathrine Marie HansenSusan StensrudDun AenghusHegeGuro BEmilieskmoirakrirakakekjeksLiva DelirJulie StensethlillianeralpakkaBjørg L.kjell kIngunn SLilleviJeanetteKaren PatriciaiinaRandiASisselKaren RamsvikCamilla