Pengar er fra 1885, og en av de viktige klassikerne i Sverige. Forfatteren Victoria Benedictsson gikk ofte under pseudonymet Ernst Ahlgren.

Denne utgaven er en fin utgave å lese, fordi den har med litt analyse av romanen i etterkant og også forklarer litt bakgrunnsstoff for kvinnerollens stilling i det svenske samfunnet i denne tidsepoken. Det er det som kan sies å være det sentrale temaet i boken, som handler om sekstenårige Selma Berg som giftes bort til en mye eldre mann. På denne tiden var giftealder for kvinner 16, myndighetsalder 25, mens for menn er både giftealder og myndighetsalder 21 år. Det sier seg selv at Selma i sitt ekteskap med denne mannen kanskje har tilgang på mer rikdom, men samtidig blir hun låst fast i dette og det blir vanskelig for henne selv å oppnå et lykkelig liv.

Hovedhistorien er ok og forståelig, men noen deler er litt intrikate. Det preges også av at språket er annerledes enn dagens svensk, selv om det kun er snakk om nyanser og som til dels ligger opp mot norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

somniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11mgeJarmo LarsenSissel Elisabeth