Det ser ut til at Norges melodier kom ut første gang i 1875. Min utgave er fra København 1910 og har en ung dame i setesdalsbunad på forsiden. Det kom i alt fire bind, og de har utvilsomt en gang i tiden vært viktige byggesteiner i nasjonalstatens Norges kultur.

Første bind inneholder i alt 123 sanger med lett pianoakkompagnement. Noen er folkesanger og folketoner, andre er skrevet av Wergeland, Welhaven og mange mindre nasjonalromantiske diktere. De fleste er mer eller mindre glemt nå. Av folke-og bygdeviser kan nevnes for eksempel:
Astri, mi Astri - Eg gjætte Tulla i femten år - Eg rodde meg ut paa seiagrunnen - Kjerringa med staven -

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Sangeren Iselin spilte inn en rekke av disse sangene på LP-plata «Våre vakreste melodier» en gang på 1970-tallet. Plata er merket med «Vol. I», men såvidt jeg vet, ble det bare med denne ene plata. Du kan høre innspillingen på Spotify. Selv husker jeg disse bøkene fra barndommen. Faren min spilte mange av melodiene på pianoet hjemme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk. Og en god far. Antar at da nærmet solnedgangen seg for denne delen av kulturarven. Det er vel derfor vi tar vare på bøker som ikke blir lest lenger. Jeg liker de sangene som har holdt seg aller dårligst, slik som drikkeviser og viser fra eldgamle syngespill.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

LailaØyvind BerekvamHanneCecilieRufsetufsaAkima MontgomeryLaila StenbrendenTonjeStine SevilhaugTina ChristinaBoktimmyBerit B LieAnne Wang-AndersenOdd Hebækkjell kEivind  VaksvikFrode Øglænd  MalminbokxleserMette-MGroKine  Selbekk OttersenJeanetteJenny Dahl BakkenBabynemiJulie StensethTorill Elisabeth RevheimBertyKaldhussaeterSivmoiraLisbeth Kingsrud KvistenGrete AastorpMarteKarianne KrogstadAnniken LRoger MartinsenAndreaSusan StensrudToveJorid F