Velskrevet med et litt gammeldags men tilgjengelig språk. En historisk viktig bok som er overbevisende i karakterer og handling. Hvis du noengang har lurt på hvorfor de svarte i USA reagerer så sterkt på det konfederate sørstatsflagget og monumenter over sentrale figurer i sørstatshistorien bør du absolutt lese denne boken. Den ondskapen og det menneskesynet som slaveriet hadde sitt utspring i og som de svarte i USA har kjempet mot i mange generasjoner senere gjør denne boken til et viktig dokument - til tross for at selve jernbanen var et uttrykk og ikke reell.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 1 svar.

God omtale - og er enig. Mange av dem som i dag sier Konfederasjonen osv. handla om frihet, driver med en slags historieforfalskning. Uenigheten om slaveriets lovlighet var HOVEDGRUNNEN til at sørstatene ønsket løsrivelse. Ikke bare én av mange grunner, men den definitive, primære grunnen.

Og det tror jeg mange egentlig vet. Du skal ikke lenger tilbake enn noen tiår før segregeringslovverket fremdeles sto sterkt. Først i 1967 ble ekteskap mellom svarte og hvite tillatt, etter at ekteparet med det treffende etternavnet Loving vant mot delstaten Virginia. Du skal ikke lenger tilbake enn 1955, mange som lever i dag husker denne tida godt, før voksne menn kunne drepe en svart 14-åring på det mest brutale vis med full straffefrihet, rettssaken var primært et spill for galleriet. Du skal ikke lenger tilbake enn 60-tallet før busser med aktivister mot rasediskrimineringa ble sabotert, satt fyr på, og folk ble banka og trakassert. Samme tiår ble svarte ungdommer egget, slått osv. fordi de nekta å flytte seg fra en restaurant hvor kun hvite fikk gå.

Ingenting av dette er lenge siden. Du har folk i dag som husker dette, som vokste opp med disse holdningene. Segregeringa er langt fra over i USA, i det minste ikke i folks hoder.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Monika SvarstadTurid KjendlieKirsten LundBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethIngunn SOleMorten MüllerTanteMamieHanne Kvernmo RyeLilleviAvaTine SundalHilde AaDaffy EnglundTom-Erik FallaÅsmund ÅdnøyBeathe SolbergPiippokattaElisabeth SveeIreneleserAstrid Terese Bjorland SkjeggerudNinaHarald KLinda NyrudStein KippersundBjørg Marit TinholtMonica CarlsenTheaEllen E. MartolBård StøreRolf IngemundsenFindusSolveigBertyHilde Merete GjessingBjørg RistvedtSolDolly Duck