Hei,

Nå holder vi på og bestemmer hvilke bøker vi skal lese på bokstaven F. Vi må altså ha en bok der forfatteren er født i landet. Besøk bloggen vår her: "Stories of the world!" om dere lurer.

Fiji
Finland - Sofi Oksanen? Hvilken bok er best?
France

og vi må snart begynne å tenke på G også;

Gabon
Gambia
Georgia
Germany
Ghana
Greece
Grenada
Guatemala
Guinea
Guinea Bissau
Guyana

Alle tips mottas med takk! Vi har allerede brukt tips for bokstaven E som blir snart lagt ut på bloggen :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Kult prosjekt!

Finland
Jeg har ikke lest alle Oskanens bøker, men den beste av de jeg har lest er Da duene forsvant, men for dette prosjektet ville jeg ikke anbefalt den ettersom den har hele sin handling knyttet så tett med Estlands historie. Det særpreger i og for seg flere av hennes bøker, men denne spesielt.

Hvis dere inkluderer lyrikk vil jeg anbefale Edith Södergran, som riktignok er svenskspråklig, men likevel finsk. Hun skriver fantastiske dikt. Arto Paaselinnas romaner er morsomme, og der er det mye å ta av. Märtha Tikkanen er også en forfatter det er verdt å snuse på, også svenskspråklig, men finsk.

Frankrike
Her må jeg trekke frem mine favoritter: Gustave Flaubert madamme Bovary og Marguarite Duras Elskeren. Veldig forskjellige romaner, men utrolig sterke representanter for den franske litteraturen fra hver sin epoke.

Ellers er fransk litteratur en gullgruve; for å trekke frem noen forfattere:
-Honoré de Balzac, mange leseverdige romaner, men Far Goriot er kanskje den mest kjente,
- Marcel Proust må nevenes selv om omfanget av På sporet kanskje er i lengste laget for denne type prosjekt
- Av helt fersk litteratur vil jeg anbefale Edourard Louis Farvel til Edda Bellegueule og Voldens historie eller Michel Houellebecq Underkastelse

Tyskland
Thomas Mann Trollfjellet eller Døden i Venedig
Hans Falluda Hva nå lille mann eller Ingen dør alene

Lykke til! Jeg håper dere deler her hvilke valg dere faller ned på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei Randi!

Tusen takk for mange gode tips. Vi må ta en nærmere kikk på de her før vi bestemmer oss :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Remind me again: var det slik at dere bare leser på engelsk, siden dere opererer med engelske navn på nasjonene? I så fall legger det begrensninger på mulige forslag både på F og på G...

Hvis dere kan lese på andre språk, vil jeg for bokstaven F også foreslå:
Fra Finland: Tove Janson (f.eks. Sommerboken), Arto Paasilinna (mine favoritter er Kollektivt självmord, De hängde rävarnas skog og Harens år - jeg har bare lest dem i svensk oversettelse - Paasilinna er lesning blott til lyst, milevidt fra f.eks. Oksanen), Kjell Westö (nok en vinner av Nordisk Råds litteraturpris der, altså).

Fra Frankrike: Min franske favoritt er dramatikeren Samuel Beckett, med stykket "Mens vi venter på Godot". Og sviende god er også Jean-Paul Sartre med kammerspillet Huis Clos - For lukkede dører er vel den norske tittelen. Men om dere ikke vil lese skuespill, så er spennvidden stor, fra Flauberts Madame Bovary via far og sønn Dumas med Greven av Monte Cristo, De tre musketerer, Kameliadamen, til Anna Gavalda med bl.a. Saman er ein mindre aleine. Patrick Modigliano vant jo Nobelprisen for et par år siden, men de romanene jeg har lest av ham, nøler jeg med å anbefale.... kanskje det bare er meg som ikke er dyp nok. Første bind av Marcel Prousts På sporet av den tapte tid nøler jeg derimot ikke med å anbefale varmt!

Fra Færøyene: William Heinesen - jeg elsker hans De fortapte spillemenn. Men fra Færøyene kommer også Heinesens gode venn Jørgen-Franz Jacobsen - lesesirkelen her inne leser akkurat nå hans roman Barbara.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, vi leser bare på engelsk til vi finner noe som ikke kan leses på engelsk :)
Tusen takk for mange gode forslag! Og ikke minst, et annet land også! Færøyene er jo en del av Danmark, men kanskje det blir en liten ekstra bok :) Det blir nok ingen skuespill, men kanskje Greven av Monte Cristo eller noe av Anna Gavalda, det virker spennende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er helt enig i at Samuel Beckett er en fin forfatter og at hans drama Mens vi venter på Godot er en klassiker. Selv om S B ofte skrev på fransk og oversatte selv til engelsk og omvendt og bodde store deler av sitt voksne liv i Frankrike, så var han likevel født i Irland og regnes som en av de store fra dette landet. Han er å betraktes som irsk.
Jeg er ikke så veldig belest i fransk litteratur, men jeg stiftet bekjentskap med ei dame for noen år siden. Nemelig Helene Cixous, og her vil jeg nevne boka Sypress. Men når jeg klaget på Beckett så går jeg kanskje i baret når det gjelder H C også. Hun har fransk mor og algerisk (?) far, født og oppvokst i Algeri, men flyttet som voksen til Frankrike .

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja - er Beckett å betrakte som irsk... han var pensum da jeg studerte fransk grunnfag. (Det var også Eugène Ionesco - som var rumensk-født.) Men vel, teknisk sett så skiftet vel Beckett aldri statsborgerskap. My bad. -Jeg tenkte forresten også på å nevne Cixous og Sypress!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Therese LierAud- HelenGeir SundetHarald KSimenAvaEgil StangelandIngri EriksenStrindinEmilie GeistWenche VargasBård StøreLeseaaseTorill Elisabeth RevheimNeda A.Jostein RøysetIda HeiseldalEivind  VaksvikEster SkaroghGitte FurusethNorahmoiraJolinaHildeLilleviKristin F. JørgensenTrygve JakobsenGrethet87MarteAnniken LRandimgetove NessDagfinn JakobsenMargrethe  Haugenerlend kongsvollLine DahleBeathe SolbergNina Fredrikke