Hei!
Jeg leser Boken om galskap og helbredelse, hvor det nevnes et sted som heter Durlingen i nærheten av Bodensee (Bodensjø) i Tyskland hvor det (ifølge boka) har foregått heksebrenninger i så stor skala at flere steder var mer eller mindre tømt for kvinner og jenter. Jeg lurer på om det er noen av dere kloke hoder som vet hvor jeg kan finne mer om dette? Jeg har prøvd å google Durlingen, men får ingen treff. Dette gjør at jeg er usikker på om dette er forfatteren som bruker kunstnerisk frihet, og at hverken plassen eller heksebrenningene aldri har eksistert. Handlingen i boken er lagt til 1500 tallet. Håper noen kan hjelpe!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Boken ser ut til å være en såkalt faksjon - En bok som blander historie/fakta og fiksjon. På amazon kan du se omtaler og terningkast her: https://www.amazon.co.uk/Book-Madness-Cures-Regina-OMelveny/dp/1848547056/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1487280673&sr=8-2&keywords=regina+o%27melveny

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ah! Det forklarer mye! Kanskje til og med alt! :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har forsøkt å finne ut litt om heksebrenningene og stedet du referrerer til i dag. Durlingen tror jeg ikke eksisterer, men med litt informasjon fra handlingen i boka, så reiser Gabriella fra Venezia til blant annet Tyskland for å lete etter faren. Det finnes en gammel handelsrute fra Venezia til Augsburg og München og langs den ruta finnes det dokumenterte heksebrenninger i blant annet Garmisch og Partenkirchen som ikke ligger så veldig langt unna Bodensjøen. Jeg skal legge ved en lenke, den er dessverre på tysk. Vi får 51 menneskeskjebner med navn, fødested, status, barn, og dødsdatoen. De aller fleste av disse skjedde i 1590. Du må scrolle litt nedover siden.

Ellers er delstaten Thüringen, gammelt navn; Düringen, spesielt kjent for sine hekseprosesser, men da er vi langt unna Bodensjøen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liv Helene Willumsen er en av dem her i landet som vet mest om disse tingene. Dømt til ild og bål handler om trolldomsprosessene i Finnmark og Skottland, men Willumsen kjenner sannsynligvis også til prosessene ellers i Europa. Mener hun er ved universitetet i Tromsø. Kanskje du kan henvende deg dit.

Et interessant og brutalt tema.
Håper du finner det du leter etter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Har prøvd å google litt. Ikke stort jeg har funnet, men kanskje du kan bruke noe av dette for å søke videre?

I et oppslag om Heinrich Kramer på Wikipedia står bla følgende:

Under den første hekseprosessen i byen Ravensburg, som hadde engasjert ham til jobben, fikk han bragt to kvinner til bålet.

Dette er altså ikke Durlingen, men Ravensburg som ligger like nord for Bodensee (Bodensjø).

Google bøker fant jeg boka: Evil People: A Comparative Study of Witch Hunts in Swabian Austria and the ... av Johannes Dillinger, der det på s. 100 bla står:

All together, the shores of Lake Constance experienced only a few witch trial.

(Lake Constance er det engelske navnet på Bodensee).
EDIT: Dette ser altså ut til foruten Tyskland å gjelde Sveits og Østerrike – (Bodensee ligger jo på grensen mellom disse tre landene).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Frå wikipedia-sida om Heinrich Kramer som du lenka til kan ein klikke seg vidar til sida om Kramer sin bok, Heksehammeren. Den kastar ikkje noko lys over ArcticDwarf sitt spørsmål, men den kasta i allefall litt humør over denne lesaren sin kveld. For det må jo vere lov å le litt av dette sprøytet etter så lang tid? Sjå berre kva ein, i følge wikipedia, får seg til å påstå:

En mann forteller at da han hadde mistet kjønnsorganet sitt, henvendte han seg til en velkjent heks for å be henne om å levere det tilbake. Hun sa til mannen at han skulle klatre opp i et bestemt tre, og at han kunne ta hvilket han ville fra et fuglerede, der det lå atskillige kjønnsorganer. Og da han forsøkte å ta et stort et, sa heksen: "Dette må du ikke ta." Og hun tilføyde: "For det tilhører sognepresten."

Forøvrig har også eg googla litt, utan å finne noko fornuftig å tilføre diskusjonen. Eg har også vært på ein del jobbreiser i regionen, utan å ha fanga opp nokon heksehistorier. Men så har eg heller aldri spurt særskilt etter dette.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg har ei kjensle av at eg har vært borti denne førestillinga om at presten er velutrusta nedantil i ein annan samanheng. Kan det vere ei av historiene i Erotiske folkeeventyr som gjeng i denne retninga? Det er styggmange år sidan eg las denne, og eg har den dessverre ikkje i bokhylla. Nokon som har?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

He-he!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen som vet noe om dette, eller vet hvor jeg kan lete for å finne ut av det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Elin FjellheimLars MæhlumBjørg  FrøysaaAnne LisebokxlesersiljehusmorAgnethe Katarina LandreAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMichelle EngelEivind  VaksvikPirellimoiraMariarMeta ♤ Lady CimmerianMonica CarlsenEmilie Siljuberg KlevenCatrine Olsen ArnesenSunniva83Julie StensethLibrosaurus vgretemorSverre HoemBertyAjiniakraDaffy EnglundCathrine Marie HansenHildeE .Eli HagelundBoktimmyIngrid Urdal StøleBente NogvaHilde H  HelsethNorahNilzVarArcticDwarfRisRosOgKlagingOda BharHeidi LDimiJan Arne Nygaard