Har nå, helt tilfeldig, lest flere bøker på forholdsvis kort tid som har ett eller flere likhetstrekk med andre bøker jeg nylig har lest.

For bare noen dager siden skrev jeg et innlegg i en annen tråd om at jeg hører Paul Austers nye roman 4 3 2 1 på lydbok, og at rammefortellingen ligner den i Kate Atkinsons Liv etter liv så vel som den i Jenny Erpenbecks The End of days, i den forstand at hovedpersonen har flere alternative livsløp.

Nå har jeg nettopp lest ut Katrine Marie Guldagers novellesamling København, der rammen minner om den første delen av romanen Enkle atonale stykker for barn av Dag Johan Haugerud, i det at det stadig er nye personer som bærer historien fram, som et slags stafettløp (i mangel av et bedre uttrykk).

Noen som har hatt lignende leseopplevelser?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Så rart – en oppdatering om bøker som minner om andre bøker jeg har lest:

Kom nettopp på en roman til i den første kategorien, nemlig The first fifteen lives of Harry August av Claire North, som jeg leste for to år siden.

Og så har jeg en nykommer, nemlig Lincoln in the Bardo debutromanen til en av yndlingsnovelleforfatterne mine, George Saunders som kom ut i slutten av februar i år – og som minner om en annen av favorittbøkene mine,som jeg leste for over tjue år siden, nemlig Kirkegårdsjord av iren Mairtin O Cadhain i den forstand at det vrimler av døde og gjenferd med mye på hjerte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har akkurat bestilt The First Fifteen Lives of Harry August rett før jeg leste denne tråden! Det var et merkelig sammentreff!. Spent på den da den trolig er i en sjanger jeg ikke er så bevandret i
Sauders har lenge vært på vent her. Den siste romanen du nevnte har jeg aldri hørt om. - Det er jo blant annet det som er så fint med bokelskere.no: ut av det man leser tar man (indirekte) til seg tips om videre lesning :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The First Fifteen Lives of Harry August var fin. Og krira -- gled deg til Saunders!

Ser at jeg ikke hadde linket til Kirkegårdjord, men har fikset det nå :-)

Kirkegårdsjord ble utgitt i Gyldendals Vitaserie i 1995. Forfatteren, Máirtín Ó Cadhain (1906-1970), var en fremtredende, irsk forfatter. Han utga flere novellesamlinger, men ifølge smussomslaget på boka, er Kirkegårdsjord

hovedverket i forfatterskapet, og et hovedverk i moderne irsk litteratur overhodet.

På smussomslaget kan vi videre lese at han tilbrakte nesten seks år i interneringsleir, et oppsamlingsted for IRA-sympatisører!

Forfatteren skrev på irsk, i motsetning til mange andre irske forfattere som bare skrev på engelsk.

På smussomslaget står det også:

Kirkegårdsjord et i dag er den mest navngjetne romanen i irskspråklig dikning, og utgaven i Vita er den første oversettelse som foreligger.

I den forbindelse mener jeg å huske en ganske artig historie rundt utgivelsen. Det er riktignok mange år siden, og jeg finner ikke noe om det, men håper jeg husker riktig: Forfatterens forutsetning for at romanen skulle oversettes, var at den skulle oversettes til et annet minoritetsspråk før den ble oversatt bla til engelsk – og det minoritetsspråket ble altså norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, - jeg har vært ute for noe lignende, og det gir en fantastisk følelse av utvidet opplevelse (og ikke av plagiat, i mitt tilfelle i hvert fall)! Egentlig tror jeg nok at det ofte kan skyldes at det dels kan være tanker og forfattergrep som på en måte ligger i tiden, og dels kan det vel være at man selv liker forfattere som nettopp ville gripe disse, - men fascinerende er det!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Heller ikke jeg opplever at bøkene jeg skrev om på noen måte bærer preg av plagiering – alle var gode leseopplevelser – bare at det var selsomt med disse likhetene.

Det kan se ut til at du kan ha rett i at tematikken er tidstypisk, for samtlige er utgitt etter årtusenskiftet: The End of Days av Jenny Erpenbeck kom på tysk i 2012, Liv etter liv av Kate Atkinson på engelsk i 2013 og Paul Austers 4 3 2 1 i 2017.

Katrine Marie Guldagers København og Dag Johan Haugeruds Enkle atonale stykker for barn ble utgitt i henholdsvis 2004 og 2017. Men det snodige med disse to, er at jeg leste dem rett etter hverandre og avsluttet dem med bare én ukes mellomrom.

Også veldig interessant det du skriver om at forklaringen kan ha med å gjøre hvile forfattere man velger å lese. Der tror jeg absolutt du er inne på noe!

Takk for ditt bidrag til oppnøsting!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Artige observasjoner du gjør deg der. Kanskje det forteller om lese-smaken din og at du er god på å sirkle inne bøker som sammenfaller med dine litterære interesser? Jeg opplever ihvertfall noe lignende når jeg leser Paul Auster da han gjerne har en tematikk som løper gjennom mange av bøkene hans. Apropos 4321 så begynte jeg på den i dag! Har gledet meg lenge til denne nye Auster-romanen :-) Jf lesehelgtråden jeg nettopp la ut: https://bokelskere.no/tekst/314595/

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har ikke tenkt over akkurat det, men det er godt mulig du har rett. Jeg trodde som jeg skrev at det var rent tilfeldig. Interessant! Hvis det da ikke bare er det at jeg leser mye ...

Ellers har jeg også lest mye Auster, men nå var det en stund siden sist. Og husker at du har snakket varmt om Moon Palace tidligere også, men det er en bøkene hans jeg fortsatt har til gode. Men med tid og stunder skal jeg få lest den også :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har du noe å se frem til med Moon Palace! Setninger, vendinger og stemninger sitter i kroppen her - mange år etter den første gangen jeg leste den :-) Det kan jeg vel ikke si om noen andre romaner jeg har lest (iallefall på langt nær i samme grad). Moon Palace utkom i 1989 og allerede så tidlig i forfatterskapet ble der med denne romanen slått an en grunntone som følges, utvikles og utforskes i mange av Austers senere bøker. Du som leser så mye og er glad i bøker vil nok ha interesse av å stifte bekjentskap med hovedpersonen som, spesielt i romanens første del, er preget av litteratur (og hvordan skal jeg ikke gå inn på her da du må ha tilgode å lese om det) :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da er Moon Palace omsider lest, eller rettere sagt, hørt. Jeg er helt enig med deg – for en bok! En soleklar sekser på terningen. Moon Palace er nok en av svært få bøker jeg kommer til lese/høre om igjen.

Så takk enda en gang, krira, for tipset og den entusiastiske omtalen din her i denne tråden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Husker at mine første møter med Paul Austers bøker var New York-trilogien og Sjansespill, og at særlig førstnevnte gjorde sterkt inntrykk.

Moon Palace skal leses, ingen tvil om det. Vet ikke helt når ennå, men entusiasmen du omtaler den med gjorde at den gjorde et stort byks oppover på ønskelisten. Takk, krira.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTorill RevheimTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaHarald KKirsten LundFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeEli HagelundKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam BillisonGodeminesiljehusmorJulie StensethVannflaskeSiri HelsethTom-Erik FallaAntheiaKikkan HaugenBenediktemarithcHilde H Helseth