HANDLINGEN I OPPLØSNING: ÅRET ER 1537, og ikke siden 1066 har England gjennomgått større forandringer enn den revolusjon som nå feier over landet. Henrik VIII har utropt seg selv til kirkens suverene overhode. Landet opplever daglig en brutalisering av lov og orden, summariske retterganger og et angivernettverk av uante proposjoner. På ordre fra Thomas Cromwell er en hel liten hær av kommissærer sendt omkring i landet for å undersøke munkeklostrene. Kun ett utfall er tenkelig: Oppløsning.

Ved kysten nær Sussex, i munkeklosteret i Scarnsea, har begivenhetene kommet helt ut av kontroll. Cromwells utsending, Robert Singleton, blir en dag funnet død, med hodet skilt fra kroppen. Dette grusomme mordet blir etterfulgt av onde tildragelser med rituell karakter - en svart hane blir ofret på kirkens alter, og Scarnseas høyest skattede relikvie er forsvunnet.

Inn i denne miséren av forræderi og død kommer Matthew Shardlake og hans lojale assistent, Mark, sendt av Cromwell for å undersøke sannheten bak de dystre beretningene. Shardlake er advokat og en svoren tilhenger av reformer, men gjennom sine undersøkelser tvinges han snart til å stille spørsmålstegn, ikke bare ved alt han hører, men også alt han tidligere har trodd på.

HVA JEG MENER OM OPPLØSNING: Hvis jeg ser bort i fra språket i den norske oversettelsen som til tider ikke henger sammen og at det er tydelig at boken er oversatt fra engelsk. SÅ er boken god.

Du får et innblikk i Englands historie på denne tiden. Tiden som er kjent gjennom historiene til blant annet Ann Boylyn, filmatiseringen gjennom serien The Tudors men og tiden etter at England skilte lag fra den katolske tro og Roma – REFORMASJONSTIDEN.

Hovedpersonen er Advokat men gjennom hans reiser og etterforskning får vi også innblikk i dagliglivet i denne perioden. Både fra den adelige/rike siden men også innblikk i livet til de ”vanlige” mennesker og fattige. Det skal også nevnes at noen av historiens hendelser er sanne. Hva som er fiksjon og hva som er sannhet velger jeg å si det slik at det er opp til leseren å finne ut, hvis interesse. Hint Lord Cromwell er sann, Shardlake er ikke. Dette er historisk krim som fenger meg veldig. Dette er første boken i serien om Shardlake.

Terningskast 5

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Etter å ha lest noen hundre krimbøker, får man gjerne et behov for at boken skal inneholde noe mer enn det ”vanlige” plottet. Et godt tegnet tidsbilde fungerer som en slik tilleggsverdi for meg, og historisk krim er i ferd med å bli min favorittsjanger av bøker. Historisk kan i den forbindelse være alt som er eldre enn meg selv.

Oppløsning har handling fra 1530-tallet, en tid jeg ellers ikke vet all verden om. Noen synes handlingen i boken blir vel stillestående, men jeg synes selve beskrivelsen av tingens tilstand er interessant, og har ikke problemer med at boken blir langdryg.

Etter de dramatiske hendelsene i Norge 22/7 har kommentatorene i flere aviser minnet oss på at det som vi her til lands regner som en selvfølge – at landets ledere vil det beste for alle landets innbyggere – både er en relativt ny politisk oppfinnelse, og med begrenset geografisk utbredelse. Det blir i alle fall klart når man leser ”Oppløsning”, at de som styrte England på denne tida, ikke hadde slike politiske ambisjoner. Her er det bestemte samfunnsgrupper – gjerne ganske små – som skal tilgodeses.

Jeg synes ”Oppløsning” leverer svært bra, både vurdert som krimbok og som historieformidler. Jeg ser for meg at jeg vil lese alle bøkene om Shardlake - foreløpig er det snakk om en liten håndfull. Men jeg vil fordele det over en del tid, og ikke bruke opp denne samlingen med godbiter for raskt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da vil jeg også anbefale forfatteren Michael Gregorio som skriver i samme sjanger. Tiden er lagt til storriket Prøysen og trusselen om invadering av Frankrike med Napoleon i spissen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips. Det ser ikke ut til at et eneste av bibliotekene i Vestfold har noe av den forfatteren, men jeg får jobbe litt videre med saken. Ellers skal Ellis Peters' bøker om broder Cadfael prøves ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Glemte å skrive at bøkene til Michael Gregorio ikke er oversatt til Norsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

OK. Da går jeg ut fra at det er engelsk det er snakk om?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, engelsk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må bare si meg enig i det du skriver, en fin historiefortelling på flere måter. Terningkast 5 fra meg også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ella_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaEva