Nå for tiden oversvømmes bokmarkedet av mengder med for meg ukjente bøker i lekker innpakning. Leser man bak på smussomslaget, er det ikke måte på ovasjoner om hvor stor litteratur det dreier seg om. Av og til faller jeg for fristelsen og kjøper en slik bok, bare for å oppleve at det er møl fra ende til annen - eller i alle fall ikke DEN store litteraturen jeg hadde håpet på.

Det kunne vært interessant å høre om flere enn meg har hatt lignende opplevelser i senere tid. I så fall: hvilken bok opplevde du/dere dette med? Og hvorfor? Sagt med andre ord: hvilke bøker kan vi med fordel styre unna?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Jeg kan ikke huske at jeg har kjøpt en bok pga et lekkert omslag. Hva er egentlig et lekkert omslag?? Siste boka jeg kjøpte og ble skuffet over var Panserhjerte av Jo Nesbø, men den boka hadde jeg kjøpt selv uten omslag for jeg var stor fan av Nesbø og Harry Hole :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, tenk så skulle jeg også bli utsatt for "fem på" kjøp da. Jeg som tror jeg ikke faller for en bok med et flott omslag, for jeg vet jeg snur boka fort for å lese baksiden. Men her en dag var jeg på bibliotek-utsalget og der lå det en bok som fanget min interesse pga omslaget. Det var nemlig bilde av det verdensberømte maleri "Kysset" av Gustav Klimt. Jeg kjøpte boka nesten bare for omslaget og for å si det brutalt så er det nesten det eneste bra med boka.

790 sider med lesing om uintressante kvinneforførere,lovlig/ulovlig kjærlighet, overklasse klyser, overdådige måltider, forfengelige og overfladiske mennesker som lever et liv i tomhet og selvdigging osv osv. En komisk kjærlighetshistorie vil jeg si. Las så nøye og flittig de første ca 250 sidene men resten ble skumlest og jeg tror ikke jeg gikk glipp av noe av betydning. På baksiden av boka var det mange superlativer. "Briljant om kjærlighet" var det en anmelder som skrev, ja ja hver sin smak. Jeg gikk lei for det var for mange fortellinger i fortellingen, ord ord ord. Hadde den vært halvert så kanskje... Boka er "Herrens utkårne" av Albert Cohen.

Men jeg har da et flott omslag å se på, og så kosta boka ikke mer enn 10 kr.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ganske opptatt av omslag og bokdesign for øvrig, men lar meg sjelden rive med utelukkende på grunn av utseendet. Det har hendt et fåtall ganger, men da har jeg stort sett vært heldig. En gang jeg ikke var heldig, var da jeg ga etter for omslaget til Monster av Knut Nærum. Selv om jeg stort sett har sansen for Nærum og hans humor, må jeg si at den boka var (nesten) drepende kjedelig. Jeg avbrøt heldigvis lesingen i tide.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er så enig! Jeg elsker Nærums bøker, men Monster var og ble drit kjedelig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som italia-frelst blei eg veldig glad då eg fann boka Tuscany for beginners av Imogen Edwards-Jones. Men boka svarte slett ikkje til forventningane. Mykje pjatt, så eg ga fort opp lesinga.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men jeg må fortelle om en gang det omvendte på en måte skjedde med meg. For jeg har lett for å dømme ei bok av omslage og teksta bak. Og en gang da jeg var yngre så skulle skolen jeg gikk på ha loppemarked, og mange gamle bøker fra skolens eget bibliotek ble solgt. Og alle elvene skulle få velge seg ut en bok vær de skulle få gratis. Akkurat da jeg skulle velge min bok var det veldig mye folk der og utrolig uoversiktelig. Ved første overblikk fant jeg ingenting iøyenfallende. Så da bare tok jeg tak i den første bok jeg klarte å nå og tok med meg den. Boka så og hørtes døn kjedelig ut. Coveret var hvitt med et slags maleri foran av et jente ansikt. Trur boka het "Karin", noe som igrunn er en kjedelig tittel. Og omtalen bak var ikke helt den store. Så boka ble bare lagt bort. Men i senere tid så valgte jeg likevel å lese boka av ren nyskjerrighet. Å jeg ble så positivt overrasket. Boka var kjempenydelig. Den handlet om livet til en liten jente sett gjennom hennes egne øyne da hun var liten. Hvordan verden oppfattes for hu osv. Den var kjempefin!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjøpte boka "Anathem" av Neal Stephenson stort sett på grunn av omslaget og ble utolig skuffet. Vanskelig å skjønne seg på er ikke helt å dekke hvor mye jeg strevde for å lese første kapittel. Har ikke lest noe av han før og vil ikke lese noe mer etter. Men hører folk skryte mye av han også så det er vel en mye hatet og elsket bok. Jeg for min del falt ikke for boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, ja dette høres kjent ut. Spennende diskusjon, forresten. Jeg gikk rett i fella med boka "aldri alene" som flere fikk gratis her fra et forlag. Omslaget var virkelig nydelig, men innholdet? .... kjeeeedeeeeliiiig!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

OK! Jeg fikk også denne boka tilsendt, men har aldri kommet så langt at jeg fikk lest den. Det var vel noe med temaet som ikke trigget noe i meg, tror jeg ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en bok;

The house at Riverton av Kate Morton

Tenkte den var en typisk "chick" litteratur til en ferie, men klarte ikke å lese den ut

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg falt for omslaget til Little Bee. Jeg syns den var bra en stund, men totalintrykket jeg satt igjen med etter å ha lest og fordøyd boken var labert. Forventet mer etter å ha lest på omslaget og omtaler forøvrig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blir veldig lett påvirket av omslag. Både på bøker og filmer. Ofte sier de noe om stilen, stemningen og hvilke territorium boken beveger seg inn på.

Jeg kan lett velge en bok pga omslaget, og (kanskje desverre) er det ofte riktig bok. Akkurat det er veldig trist for alle de gode bøkene med dårlige omslag. Heldivis velger jeg bøker av andre grunner også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har funnet ut at et overdådig bokomslag har ofte noe å skjule. Så jeg kjøper ikke bøker med mindre jeg har hørt om dem/lest litt fra forfatteren tidligere ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men, samtidig: følger man utelukkende egne eller venners favorittforfattere risikerer man å snevre inn den litterære horisonten på en sørgelig måte. Selv liker jeg, i bokhandelen som i platesjappa, å slippe mavefølelsen løs og ta sjansen på en bok bare fordi jeg liker omslaget, tittelen eller hva som helst jeg ikke nødvendigvis greier å sette fingeren på. Man går kanskje glipp av like mange gode bøker på den måten, men man får i det minste snust på noen nye forfattere. Mine siste store kupp var "Åpenbart ingen nabo" av Kjørsvik og "The Brief Wondrous Life of Oscar Wao" av Diaz. Og sistnevnte -!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er helt enig i at man kan gå glipp av mye bra hvis man bare kjøper bøker man kjenner til eller har hørt om. Men det går an å finne nye bøker og forfattere på egen hånd uten å ta et skudd i blinde og risikere å bomme. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som om jeg skulle ha sagt det selv ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aina og Thomas, det går ikke an å være uenig i det der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min største skuffelse hittil i år er "Shakespeares hemmelighet". Jeg falt pladask for det omslaget og kjøpte boka. Men det ble en stor skuffelse. Klarte å komme gjennom 3/4 av boka, da maktet jeg ikke mer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom tilfeldigvis over en liten bokhandel i hovedstaden med masse salg. Hadde lite kontanter, men plukket til slutt med meg Sigrid Finne. Jeg var sikker på at dette var et kupp - det var det ikke.

Jeg likte den ikke, og er veldig nysgjerrig på hva andre syns om den. Jeg synes den var så kjedelig og sær at jeg nesten har lyst å anbefale den til andre. Det må jo være noe jeg ikke har skjønt, vil gjerne diskutere denne boka med andre bokselskere. Og da jeg ikke har evnen til å legge fra meg en bok, så pinte jeg meg gjennom hele..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil nå tro at de aller fleste som designer bokomslag lever av dette (ikke BARE bokomslag kanskje, men design generelt) og har flere års utdanning og erfaring bak seg. De har lest side opp og side ned med mediateori om hvordan man skal plassere ulike elementer, hvilke farger man skal bruke når, kontraster og rett og slett alt mulig for å fange oppmerksomheten til potensielle lesere. Så hvis en bok ser fristende ut sier det mer om designeren enn innholdet i boka. :) Jeg går tredje året på medialinja, og uansett hva vi lager er det viktigere å kunne knytte det man har gjort til relevant teori (målgruppe, kommunikasjonsmodell etc) enn å lage noe som er "pent". Noe å tenke på. :)

Selv falt jeg virkelig for utseendet og omtalen til "Den siste nattverden" av Javier Sierra. Etter tre forsøk med flere måneders mellomrom på å lese den har jeg gitt opp, selv om den handler om en av de mest interessante personene jeg vet om, nemlig Da Vinci... Den var dritkjedelig, for å si det rett ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg dømte etter utseende og ble skuffet, men jeg husker at jeg falt helt 100% for Bjørn Sortland sin tittel "Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?" (å,så poetisk!) , og ble ganske skuffet over innholdet. Konklusjonen min ble at tittelen fortalte hele historien i seg selv, og resten var bare fyll og tull.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The Time Traveler's Wife - der gjorde jeg den klassiske feil at jeg lot meg forføre av forsiden og andres omtaler - derfor leste jeg ikke slutten før jeg kjøpte den og det angrer jeg dypt på. Skuffende og kjedelig bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den fellen gikk jeg i også. Romantiske tidsreiser hørtes så forlokkende ut, og forsiden var fristende. Én av få bøker jeg ikke har lest ferdig, eller så skummet jeg gjennom den i rasende fart, jeg husker ikke..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Husker jeg ønsket meg Labyrinten av Kate Moss så fælt. For den hørtes sååå bra ut, og coveret var kjempefint. Med en labyrint i gull og hieroglyfer på siden. Men avbrøt boka etter å ha tvingt meg gjennom 2/3 av den. Den var til tider grei, og faktisk litt spennende. Men med mye forandring i språket, fra norsk til trur det var fransk og settninger med oversettelse i parantes inne imellom, alt dette gjorde boka forferdelig tung å lese. Så det var for meg et bomkjøp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Låner for det meste på biblioteket, for da føler jeg at det er lettere å avbryte boka om den er dårlig. I tillegg slipper jeg å irritere meg over dårlige kjøp:)

Men en bok som så (og ser) fristende ut, er Sara Gruen sin "Vann til elefantene". Husker jeg elsket å sitte med den boka i fanget, fordi den så så fin ut, men den hadde noen kjedelige partier som gjorde at jeg begynte å lese i andre bøker, før jeg klarte å lese den ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte coveret til Den Lille Fremmede av Sarah Waters, og den hørtes spennende ut. I tillegg stod det på forsiden at det var den beste boken Stephen King hadde lest i år. For min egen del vil jeg da påpeke at Stephen King enten har veldig annerledes smak enn meg, eller så har han lest få bøker i år. Det var en kjedelig bok..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha. Tenkte det samme om De fortapte av Kate Atkinson. Når man plasserer et sitat fra Stephen King som lokkemat på forsiden av boka, som sier at dette er den beste boken han har lest i år og dette tiårets beste krimbok, så hadde jeg ærlig talt ventet meg noe enda større og mer spektakulært enn hva jeg fikk der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du må ikke tro på hva forfattere skriver om andres bøker. Såkalte fristende sitater. Det er ikke sikkert de har lest den en gang ;) Jeg er en stor fan av Stephen King, men jeg tror at han fikk betalt for å skrive det sitatet. Men selv holder jeg nå på å pløye meg gjennom Den lille fremmede og syns den er helt grei. Ikke helt det store, men. Handlingen er treg, men jeg liker stemningen og persongalleriet godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehehehe

Hvem har vel ikke gått i den felle...

Det er det jeg kaller for et Flyplasskjøp.
Du bare MÅ ha noe å lese og da blir den kritiske terskel senket. Det trenger ikke å være en flyplass, det kan være en underlig butikk på Kreta, en kiosk på togstasjonen eller en fristende salgshylle.

Når det gjelder fly- og togreiser har jeg blitt meget kritisk. Jeg kjøper kun forfattere jeg har lest før, uten at det alltid er en suksess...
Når det gjelder fristende salgshyller er jeg dessverre uforbederlig.

Den eneste trøst man har da at det blir jo flotte julegaver ut av slikt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har nok opplevd dette en del ganger, men den jeg kan komme på nå i det siste er Skinndød av Thomas Enger. Både coverbildet og teksten bakpå syntes jeg virket lovende, men ble veldig skuffet over innholdet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Julie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingDemeterTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandLars Mæhlum