Kategori nyere verdenslitteratur utgitt fra og med 1976.

Hver deltaker foreslår én bok, og gi gjerne beskjed her i tråden hvis dere ikke har vært med før og har lyst til å delta :)

Bare de som er registrerte kan foreslå og velge bøker, mens alle er velkommen i diskusjonene.

Deltakerliste pr. 1. oktober:

annelingua, Ann Helen E. H, Anniken, Bjørg L, bokogkaffe, Eli Hagelund, Gabriella,
gretemor, Hedvig, Hilda, ingar h, Ingunn S, Jostein Røyset, Karen Ramsvik, kari bråten,
Karin Jensen, Kjell G, kjell k, krira, Kristin, Kristine Louise, Laila,
Lillevi, Marcelle, Marit Håverstad, Octavia, Vibeke Hulback, Wolfcat.

Frist onsdag kl 21.00

Hovedtråd

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Eg har telt på knappane om eg skal vere med denne gongen...ikkje alltid at situasjonen er optimal. Men, prøver...
Eg trur også eg vil foreslå ein kinesisk roman, Lenins kyss av Lianke Yan. Eg trur det kan vere ei bok som kan gi godt grunnlag for diskusjon.
Boka er forboden i Kina, den har både spark til dei styrande og er satirisk, kan kalle på både latter og tårer, les eg.
Om du vil, kan du lese meir om den her.
Ser elles at det har kome fleire gode forslag :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg dreiv også og telte på knappane, heilt til eg oppdaga at eg berre har glidelås.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Også glidelås teller...

enda kan det erfares at slik småmunterhet kan bli
belønnet med tilbud
om å få en sådan montert
tversover veltalerens taleorgan

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Haha, Jostein, der lo lomma mi - sjølv om eg dessverre ikkje har ei einaste lomme i dag! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt forslag til Nv5:

Åndefjellet (1990) av Gao Xingjian.

Forfatteren ble i 2000 tildelt Nobelprisen i litteratur for Åndefjellet

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg har ikkje gitt opp tanken om å lese ei brasiliansk bok saman med dykk. Ei bok eg har sett har kome på norsk nyleg er Stjernens time av Clarice Lispector. Denne kortromanen frå 1977 handlar om ei fattigjente som har flytta frå Nordaust-Brasil til storbyen Rio, og er mitt forslag denne gangen.

Det vesle eg har lest om boka får meg til å tru at stilen har ein del til felles med Jon Fosse sin trilogi om Asle og Alida. Terningkasta på bokelskere spriker veldig, dette kan tyde på at boka er diskusjonsverdig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er fortsatt på rehabilitering og lever litt i min egen boble. Blir gjerne med på neste bok, men har ingen forslag selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg foreslår "En passende ung mann/A suitable young man" av Vikram Seth. Til tross for at jeg kjøpte den da den var ganske nyutgitt har jeg aldri fått lest den, men jeg liker - ja, beundrer -Seth og tror denne romanen må egne seg veldig bra som samlesing!

TILLEGG: Jeg glemte å gi en kort presentasjon av romanen! Jeg har sett den beskrevet som en "epic love story" fra 1950-tallets India. Og her er en bokomtale fra nettstedet Publishers' Weekly. Boken solgte i bøtter og spann da den kom i 1993 - så det er kanskje flere enn meg som har den i bokhyllen allerede?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er jo enda en stund til fristen går ut, det er sant, men at det er kommet inn kun tre forslag så langt....?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg foreslår også denne gang, en kvinnelig forfatter, nemlig japanske Julia Otsuka med boken Buddha på loftet Den handler om japanske jenter som reiser til USA på tyvetallet for å gifte seg med japanske arbeidere. De reiser med kun et fotografi av sin fremtidige ektemann, noen ganger tatt for mange år siden, andre ganger med en slektning avbildet... Se bokanmeldelse av NRK her.
Sitat fra bokanmeldelsen:
Det er ikke vanskelig å slutte seg til rosen. Buddha på loftet er en historietime og en litterær prestasjon i ett. På samme måte som Roy Jacobsen i sin siste roman løfter frem usynlige slitere, gir Julie Otsuka stemme til de stemmeløse.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg foreslår Margfolket av Keri Hulme.

Det er ei bok fra New Zealand som jeg husker jeg syntes var veldig god da jeg leste den som ny bok på 80-tallet. Jeg har nå bestilt den på engelsk (The Bone People),da jeg har planer om å lese meg litt opp på New Zealand før jeg skal en tur dit til våren. Jeg er spent på om den gjør samme inntrykk 30 år seinere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Siden Marit hadde sånn hell med å resirkulere et gammelt forslag, drister jeg meg på det samme og renominerer Jesusevangeliet av José Saramago.

Den portugisiske nobelprisvinneren José Saramago (1922–2010) er en av mine absolutt favorittforfattere. Saramago har en egen evne til å snu opp ned på oppleste og vedtatte sannheter – hva hvis … Han har en fantastisk observasjonsevne, en underfundig humor og vet å sette tankene i sving.

Om Jesusevangeliet skriver forlaget:
«José Saramagos mest utfordrende og merkverdige bok. Med dyptgående kunnskaper om evangeliene omskriver og gjenforteller han historien om Jesu liv. I forgrunnen står snekker Josef, en mann som pines av skyldfølelse fordi han sørget for å redde sin egen familie unna Herodes. trusler, men unnlot å advare andre med nyfødte guttebarn.
Vi følger historien om Jesu vandring på jorden, med Maria fra Magdalena ved sin side, i møte med mirakelmenn, fiskere, tollere og ikke minst djevelen selv. En historie som kan både provosere og åpne øyne. Saramago ble innstilt til den europeiske litteraturprisen for denne boken.»

I en artikkel i Aftenposten i forbindelse med nobelprisutdelingen står det: «I Jesusevangeliet fra 1981 reflekterer Saramago over tilværelsens aller største spørsmål. Han lar Gud og Satan forhandle om ondskapens problem, mens Jesus trekker sin egen rolle i tvil og utfordrer Gud.»
Flere av dere kjenner sikkert til Saramagos sparsommelige (he, he) bruk av det lille tegnet punktum. La deg ikke skremme, du kommer fort inn i skrivestilen. Teksten bobler over av digresjoner, anekdoter og fortellerglede. Om han er ute på viddene, tar han oss alltid pent tilbake til historien. Krumspringene og de lange setningene har sin rolle og funksjon.
Svenska akademien sier blant annet i sin begrunnelse for nobelprisen: «Med sine lignelser som bæres av fantasi, medfølelse og ironi, gjør han det stadig og på ny mulig å gripe en flyktig del av virkeligheten».

En forfatter absolutt egnet for debatt i lesesirkelen!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En absolutt favorittbok av en favorittforfatter - som jeg gjerne tar i reprise her. Legger derfor ikke inn noe eget forslag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Morten MüllerTanteMamieKirsten LundHanne Kvernmo RyeLilleviAvaTine SundalHilde AaDaffy EnglundTom-Erik FallaÅsmund ÅdnøyBeathe SolbergJulie StensethPiippokattaElisabeth SveeIreneleserAstrid Terese Bjorland SkjeggerudNinaHarald KLinda NyrudStein KippersundBjørg Marit TinholtMonica CarlsenTurid KjendlieTheaEllen E. MartolBård StøreRolf IngemundsenFindusSolveigBertyHilde Merete GjessingBjørg RistvedtSolDolly DuckTonesen81Pi_MesongretemorEivind  VaksvikLars Mæhlum