Denne boka falt jeg pladask for. Det handler om Ateneren Jangos som får et oppdrag og må dra til Gresk Makedonia under 2 verdenskrig. Der treffer han lokalbefolkningen og får flere oppgaver bl.a. å hente ei kirkeklokke som har blitt røvet. Siden det er krig treffer de på tyskere og partisangrupper underveis.

Det er Jangos som er fortellerstemmen i boka og den blir fortalt med glimt i øyet selv om krigen herjer. Der oppe i landsbyen i fjellene har de lokale skikker som blir en utfordring for Jangos. Forfatteren har komponert et persongalleri som står så godt til hverandre at jeg får lyst til å ta et glass med "gubbene" på den lokale kneipa. Den er så morsom og jeg humret og lo flere ganger.Det blir garantert ikke den eneste boka jeg skal lese fra Knud Thomsen det er i allefall sikkert. Det er ikke en "dyp" bok men en "rett fram" bok. Jeg anbefaler selvfølgelig denne boka for de av dere som ikke har lest den.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Boken "Klokken i Makedonia", leste jeg for Ca.15 år siden. Hvor mange hundrevis av bøker jeg har lest og diskutert både før og etter denne aner jeg ikke. Du verden hvordan masser av bøker som som ikke "lagres på min harddisk-hjerne. Bare forsvinner ut av sinn. Klokken i Makedonia er ikke av dem. Knud H. Thomsen har virkelig truffet levesett, og den morsomme, litt innfantile tankegang som søreuroperne har. Jeg fant igjen elementer som jeg husket fra boken "Santa Vittorias hemmelighet" av Robert Crichton, der handlingen foregår i en liten landsby: Santa Vittoria i Italia også under andre verdenskrig. "Klokken i Makedonia" anbefales på det varmeste av meg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er enig i at boka er fornøyelig. Thomsen har skrevet flere bøker som er like morsomme, f.eks. Borgermesteren i Monteporco og Den irske presten.

Men at søreuropeere har en infantil tankegang, er jeg hjertens uenig i.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne likte jeg også! Fikk den i gave, og tenkte at den så litt kjedelig ut - men den var jo kostelig - finner ikke noe bedre ord! En bok jeg husker og gjerne vil lese igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I kveld er visst kvelden for å applaudere for gode bøker jeg en gang leste! Slutter meg fullt ut til din fine anbefaling, Karin.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fornøyelig lesing dette! Smilet og latteren satt løst gjennom hele boka, herlig med slike bøker! Her var det ikke lenge mellom hver Ouzo(i boka, altså!). Anbefales, med et smil om munnen!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis du frydet deg over denne kan du glede deg til "Røverne i Skotland", "Den irske presten" og "Borgermesteren i Monteporco". Jeg leste disse på 80-tallet, og har aldri forstått forfatterens "anonymitet" i Norge. Les og le :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Disse var ukjente for meg. Fører dem opp med en eneste gang! Tusen takk for tipsene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset. Satt og tenkte på at jeg snart må finne de andre bøkene han har skrevet. Har mer enn en gang tenkt å gjøre det, men så har det bare blitt lagt på vent. Nå slipper jeg det:-))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste denne boka første gang for over 20år siden. Da var det en kollega som lånte meg den. Siden den gang har den lagt langt framme i "bokhusken" min. Så da jeg for noen år siden så den i bokhandelen bare måtte jeg ha den. Begynte å lese allerede på T-banen, og fikk mer enn ett blikk da jeg satt og humret for meg selv over forfatterens sprudlende humor. Kommer sikkert til å ta den ut av bokhylla senere og lese den enda en gang. Kanskje en dag jeg bare vil kose meg med noe kjent og kjært og ikke noe tyngre lesestoff.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste den på stranda på Kreta, og mannen min ble ørlite flau på grunn av blikkene og de hevede øyenbrynene som ble sendt i retning hans innimellom gapskrattende kone der på solsenga. Var verdt det! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ferdig med boka. Jo den har innslag av humor og situasjonskomikk. Jeg ville nok aldri lest/kjent til boken uten reklamen din, men jeg konstaterer at du og jeg nok har forskjellig sans for humor. Jeg vil ikka ha boken ulest, det var den verd.

Godt at menneskene er forskjellig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ei av de morsomste bøkene jeg har lest..og en av få bøker jeg har lest om igjen:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes boken var god av alle de grunnene som nevnes i tråden, men fikk litt nok av alle de overdrevne, spissformulerte sammenlikningene og metaforene. Som "han bråket som en stortromme i kirken". Dette er en ganske enkel måte å være morsom på (selv om Thomsen stort sett gjør den bedre enn nevnte eksempel, som er fra boken) og ble brukt til gagns, og jeg vil si så mye at det mistet sin lattervekkende effekt. Men for all del: Frodig språk og morsom bok. Husker spesielt scenen der de ankommer en liten landsby og blir forvekslet med...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka er nå ferdiglest, og her er min bokomtale:

Ingeniøren Jangos ankommer den lille makedonske byen Aina på slutten av andre verdenskrig. Oppdraget han har fått av en viss PP er å få i gang spinneriet i byen. Lite aner imidlertid Jangos om hva som skal møte ham i Aina …

De fleste mennene i Aina er drept av tyskerne som følge av den pågående krigen. Befolkningen består derfor stort sett av enker. Så snart det dukker opp en brukbar mann, sitrer det i enkene, som fremdeles er kvinner i sin beste alder. Jangos har knapt noen erfaring å snakke om med kvinner, selv om han er rundt 50. Han skjønner derfor lite eller ingenting når enkene åpenbart blir enige om å dele på de få godene de har tilgjengelig.

I første omgang innlosjeres Jangos hos en av enkene, og dette blir innledningen til så het lidenskap at Jangos aldri har opplevd maken. Men så snart han er i ferd med å innrette seg på at livet hans skal fortsette med denne enken, så kastes han ut og innlosjeres hos en annen. Og slik fortsetter det … Inntil han en dag forelsker seg i den vakre Maria. Hennes mann ble tatt til fange tidlig under krigen, og ingen vet om han lever eller er død. Inntil dette er avklart, kan Maria i følge de strenge reglene som gjelder på stedet ikke innlede et forhold med noen annen mann.

Mens Jangos er i Aina, introduseres han for at byens store stolthet, kirkeklokken ”Hosianna”, ble stjålet tidligere under krigen. Ingen vet hvor den har havnet, inntil gjeteren og kvinnebedåreren Christofis dukker opp og hevder at han har hørt de umiskjennelige lydene fra ”Hosianna” i en bulgarsk landsby. Det var ikke bare å ta den med seg. Klokken er nemlig 350 kg og befinner seg i et kvinnekloster hvor menn ikke har adgang. Veien dit er dessuten meget farefull, fordi det er tyskere og Tito-partisanere overalt.

Jangos er en forsiktig mann som hele sitt liv har unngått farer. Til sin store forskrekkelse blir han plukket ut til å være med på den risikable ekspedisjonen for å hente ”Hosianna” tilbake til Aina. Med på ekspedisjonen skal også Christofis, vertshusholderen Galus og Fader Kolkis være. Denne umake gjengen kler seg ut som pilgrimmer og setter av gårde i en vogn trukket av to muldyr. En mer halsbrekkende ekspedisjon skal man lete lenge etter. Kan de i det hele tatt lykkes? Og tør Jangos være med? Hvis han skal gjøre seg håp om noen sinne å vinne Marias hjerte for alvor, har han intet valg. Hun hater nemlig feighet …

I perioder av boka holdt jeg bokstavelig talt på å le meg fillete. Ikke bare er historien morsomt fortalt, men den er også elegant skrevet. Det er imponerende at en dansk forfatter har klart å ta den greske folkesjelen så til de grader på kornet. Her fortelles det om greske menns heltemot inntil det parodiske, om dobbeltmoral, blomstrende erotiske forviklinger, om fordommer landene imellom i Makedonia-området på Balkan osv. Kort oppsummert er dette en leken historie om mange alvorlige temaer. Jeg synes boka fortjener terningkast fem.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Høres spennende ut. Skal anskaffes

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har nyleg lese boka, og kosa meg veldig med typane og deira påfunn! God skildring av personar og hendingar. Ein får mosjonert lattermusklane godt! Men eg var noko skuffa over epilogen. Den var platt samanlikna med resten av boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er enig med deg i at slutten var noe spes. Men det ødelegger ikke for hovedinntrykket for det er lenge siden jeg har hatt det så morsomt med ei bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nå midtveis i denne boka, og den er bare fantastisk morsom! Jeg holder på å le meg fillete! ;-) Tusen takk for tipset!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er så glad du liker den så langt i allefall, det er godt å finne slike fornøyelige bøker. Utrolig av forfatteren å klare å komponere de mennesketypene, de er bare så herlige. Er det rart jeg har lyst på et glass med de på kneipa? Kos deg videre med boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

He-he .... Boka er bare fantastisk! Bare det at hovedpersonen blir sendt rundt fra enke til enke ... Der delte man virkelig søsterlig på de få godene som var! Jeg kneggler meg gjennom boka. Og DE typene ... ;-D Og så er det en danske som skriver SÅ levende om grekere/makedonere! Hvor tar han det fra?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste denne for mange år siden, den gang jeg fortsatt bodde hjemme. Har lest den på ny senere og den holder fortsatt mål. Er bare en supermorsom og fengende bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset! Du skriver dessuten så overbevisende at jeg skjønner at dette absolutt er en bok jeg bør se nærmere på! Den er herved inkorperert i min ønskeliste!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg håper og tror at du vil like boka. Den ble lånt på biblioteket men vet du hva, i dag var jeg på Fretex og der sto boka "Klokken i Makedonia" å "smilte" til meg, så nå er jeg eier av denne boka jeg ble så begeistret for.

Omslaget er ikke representativt i forhold til innholdet i boka, for jeg synest det er lite pent for å si det mildt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Julie StensethEli HagelundKirsten LundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTorill RevheimTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaHarald KFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam BillisonGodeminesiljehusmorVannflaskeSiri HelsethTom-Erik FallaAntheia