Som bokelskar med dårleg råd (i norsk målestokk vel og merke, framleis et eg middag kvar dag) har eg i mange år fatta ei særskilt interesse for pocketboka. På sitt beste er pocketboka ei fin trykksak med eigenverdi på sida av den innbundne orginalutgåva.

Då eg var i Sverige for nokre år sida vart eg overraska over prisnivået på dei svenske pocketbøkene, som den gong var på under 50 svenske kroner. Meiner å hugse at dei brukte eit prissystem der ein definerte bøkene innanfor ulike prisklassar; A, B, C, D osv. Meiner òg eg har lese at det vart arbeidd for å få prisen ned også på dei norske pocketbøker. Det har ikkje skjedd. Prisen har i fleire år lege stabilt på 99,- kroner, før forlaga (var det i fjor haust?) brått auka prisen med nær 30 %. Forklaringa er visstnok at forfattarane har fått til ei ny og betre avtale på pocketbøker, og at forlaga responderte på dette med ei solid prisauke.

Når eg no sjekkar litt rundt på svenske nettbokhandlarar ser eg at ein framleis får kjøpt nye pocketbøker i Sverige til mellom 40 og 50 svenske kroner. Kva er årsaka til dette?

Det er sikkert mange her inne på Bokelskere.no som veit meir om dette enn meg. Det kunne vore greit å høyre kva de meiner. Eg tykkjer det norske prisnivået er for høgt, og at den siste auken ikkje kan forsvarast med ei betre avtale for fortfattarane. Anyone?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Det går jo også an å kjøpe brukte pocketbøker og innbundne. Jeg er ofte på bruktbutikker som Fretex, Shalam og andre steder og der kan du få kjøpt bøker fra 10 kr og oppover og da får du en del for en 1000 lapp. Jeg har funnet mange kjente og gode bøker der, det er kanskje ikke de nyeste du får kjøpt der men sannelig er ikke mange eldre bøker fullt på høyden da.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg synes at 79 til 99 kroner er grei pris for en pocketbok (99 for de aller tykkeste, deiligste utgavene!) :) Jeg kjøper fra capris.no (svensk pocket) til koselige priser (19 kroner og oppover), men er jo ikke alle som liker å lese svensk. Et godt tips er jo å kjøpe brukt, enten på QXL, Finn eller i bruktbutikker/loppemarkeder, men der finner man jo som regel ikke de helt nyeste utgivelsene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er helt enig med deg i at pocketbøkene har blitt for dyre! Det handler ikke så mye om hva man har råd til eller ikke, men hva de er verdt. Jeg synes det bør være en viss prisforskjell på pocketbøker og innbundne bøker. Det prisøkningen har ført til for meg, er at jeg kjøper færre bøker. Og så kan man lure på om dét fører til mer penger i kassa for forfatterne? Det verste med pocketbøkene er i grunnen ikke kvaliteten på papir og omslag (synes jeg), men at skriften ofte er så liten at jeg noen ganger lurer på om jeg like godt bør skaffe meg lupe ... sånn først som sist ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg tror det forfatterenes rettigheter som arbeidere er et poeng i denne saken. Tror ikke det er det letteste yrket å takle økonomisk.

Dessuten så bor vi i et land der alle har muligheten til å lese bøkene gratis på biblioteket, derfor burde det koste litt å ta seg privilegiet å eie de. Det er tross alt et kunstverk og et ganske stort arbeid, selv om omslaget er pocket.

Som, jeg tror det var Tore Renberg, kommenterte på en tråd her tidligere så koster en ny bok med skikkelig omslag vanligvis rundt 349 kr. Dette er minst så mye mange av oss bruker en lørdagskveld på byen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ikke uenig med deg, men et raskt, lite poeng er følgende: dersom prisen på pocketbøker har vært stabil i en årekke, innebærer det intet mindre enn at de i praksis har blitt billigere.

Hva Sverige angår, har de vel generelt et lavere lønnsnivå enn hva tilfellet er her til lands?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Svenske pocket selges i norge for samme prisen som i Sverige. Bikkja kjøper alltid en pocket på svensk til meg i julegave, så han veit. Lønnsnivået i Sverige er ikke halvparten av den norske, tror det har med avtaler og papirkvalitet å gjøre. Trenger en trykke pockket på så høy papirkvalitet? Det som så kjekt blir omtalt som kiosklitteratur er billigere og har et noe røffere påpir.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Norske pockebøkert heldt veldig god kvalitet, men no har eg skjekka nokre svenske og dei er jo riktig flotte! Ørlite granne dårligare papirkvalitet kanskje.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det nok eit poeng det med den stabile 99-kronersprisen. Og det med lønsnivået er nok ei del av forklaringa. Las noko på nettet tidlegare (finn det ikkje att no) om at det vart gjort undersøkjingar og kome fram til at norske forbrukarar tålte denne prisauken. Det har dei sikkert heilt rett i - mange nordmenn har økonomi til det meste, ser det ut til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig. Jeg synes også denne prisstigningen er unødvendig, og har irritert meg mye over disse nye prisene en stund. Vet ikke hva årsaken til de billige pocketbøkene i nabolandet er, men hvis Sverige klarer det, så kan vel Norge også få det til! Syns jeg. Savner tiden hvor man kunne plukke med seg 2 pocketbøker til 200, 3 til 300 osv. Mye enklere. Og lommeboka hadde det bedre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det samme gjelder mp3/lydbøker. Har egentlig ikke noe greie på hvorfor. Men det som datt ned i hodet mitt når jeg leste innlegget ditt er at det kommer av at Norge har så mye mindre innbyggere og ergo mindre kjøpere osv .... :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLaila