Jeg mener å ha hørt at Andreas Hompland har skrevet ei bok om en konflikt i Kvinesdalsområdet, som kunne gi ei forklaring på hvorfor Kvinesdal har hatt norgesrekorden i fyllekjøring og samtidig vært på verdenstoppen i religiøsitet.

Det er mulig jeg blander kortene.

Jeg har både prøvd antikvariat.net og nb.no uten resultat.

Men så fant jeg dette sitatet fra en PDF om Arbeiderpartiets historie i Kvinesdal:

Streik ved Trælandsfoss i 1925
Fredag 1. mai stod denne annonsen i «Agder»
Advarsel. Arbeidet ved A/S Trælandsfoss er nu stoppet grundet
lønnsforlangende. Der advares mot at søke arbeid der, førend alt er
bragt iorden og arbeidet igjen optatt.
1. mai 1925. Samtlige arbeidere

Andreas Hompland har skreve ei grundig avhandling om denne streiken.
Streiken gjaldt i første omgang lønn, dernest retten til å organisere
seg og i tredje omgang om streikebryterne skulle få holde fram i
arbeidet etter at streiken var slutt.

Er det noen som kjenner noe nærmere til denne avhandlingen, eller noe annet han skal ha skrevet, som kan kaste lys over problemstillinga mi?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg ser Jostein Røyset allerede har funnet Homplands bok til deg; selv gjorde jeg et kjapt googlesøk (man er da nysgjerrig, må vite!) på "1925 Trælandsfoss" og fikk opp mange andre kilder til informasjon om streiken til to-kyrs arbeiderne i Kvinesdal. Kvinesdal historielag hadde bl. a. en artikkel om streiken i sitt årsskrift i 2006: http://www.kvinesdalhistorielag.no/aarskrifter.htm. Nettbrettet mitt er lite samarbeidsvillig i kveld, så i stedet for flere lenker anbefaler jeg deg å gjøre samme søk, som supplement til Homplands bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan det dreie seg om To-kyrs industriarbeidarar i streik, skal tru? Neidå, eg gjeng ikkje rundt og veit slikt, eg søkte på Andreas Hompland på Nasjonalbiblioteket og fann fulltekstversjonen av denne boka der, som ser ut til å stemme nokonlunde med det du spør etter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Til annelingua og Jostein

Jeg prøver å være forsiktig med ordet fantastisk, men nå blei jeg veldig glad! Jeg gjorde en rekke søk uten å finne det dere fant.
Tusen takk. Bokelskere har noen bra kvaliteter!

Jeg er i gang med fullteksversjonen, og Haugenbok hevder de har boka til salgs. Det får vi nå se på.
Allerede i forordet er Hompland inne på problemstillinga jeg var på jakt etter: Hvorfor er streiken glemt? Hvorfor blei den ikke snakka om i ettertid? En streik i ei lita bygd, som varte mer enn et halvt år, på en bedrift med 150 ansatte. En konflikt med streikebrytere, politi og glefsende bikkjer.
(Den opprinnelige problemstillinga mi var hvorfor de drikker så hardt i Finland. Og hypotesen er at det finnes en parallell mellom Kvinesdal og landet til Väinö Linna og Kjell Westø).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolKirsten LundPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveMarte